Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ölen sanatçılar mı? Yoksa manevi mirasları mı değerli?

Ölen sanatçılar mı? Yoksa manevi mirasları mı değerli?
 

Son 3 yılda peş peşe aldığımız acı haberler de toplumumuza ve hayatımıza renk veren,  pek çok ünlü üstadlarımızı, büyüklerimizi, dostlarımızı ve arkadaşlarımızı kaybettik.

Sinema, tiyatro,  sanat, siyaset ve medya dünyasının en hızlı kayıplarını son 3 yılda yaşadık. Dünyaca ünlü yıldızların aramızdan ayrılışı ile geride bıraktığı  kıymetli mirasları, eserleri ve şarkıları ekranlarda yeniden hatırlanır oldu.

Sanat’ın cilvesi mi yoksa vefasızlığı mı?

Ünlü olmak; konserden konsere koşmak, bitmeyen ödül törenlerine katılmak, sosyal sorumluluklarla vicdan rahatlatmak, her zaman dolu olan boş zamanlarında özel partilere katılmak, şarkı sözü yazmak, evden çıkmadan yaşamak Twitter’da etkinlik resimleri paylaşarak gündem de olmak, Nişantaşın da magazin basını ile alışverişe çıkmak mı?

Değerlerimizi ölmeden KAYBEDİYORUZ !

Geçmişinden kaçan, insanlardan yorulan, manevi hayatının sorumluluğunu taşımayan bazı sanatçılar, maalesef değerlerini ya cenaze törenlerinde, yada hastane köşelerinde gösteriyorlar.

Medya’yı yönlendiren bizleriz! Türkiye’de acı haber ilk twitter’la başlıyor, hastane ile devam edip, mezarda son buluyor. Unutmamalıyız ki hatırladığımız kadar hatırlanır, verdiğimiz kadar değer görürüz.

Bir gün kalbimiz duracak, şarkılarımız hep hatırlanacak belki de… Öldükten sonra arkamızdan konuşanlar mirasımızı yaşatacak olanlardır...

Sevgi ve Saygılarımla,

Can DEMİRAL

03 OCAK 2011 / Pete Postlethwaite
“Babam İçin” (In the Name of the Father) filmindeki rolüyle 1993 yılında en iyi yardımcı oyuncu Oscar’ına aday olan İngiliz aktör Pete Postlethwaite 64 yaşında yaşamını yitirdi.

12 OCAK 2011 / Kıvırcık Ali
Kıvırcık Ali olarak bilinen Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Özütemiz, Çatalca’da Çamur nedeniyle kayganlaşan yolda cipinin kontrolünü keybetti. Kaza sonrası araç içinde sıkışan ve itfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı yerden çıkarılan özü temiz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

03 ŞUBAT 2011 / Defne Joy Foster
Dizi oyuncusu, sunucu ve eski DJ Defne Joy Foster, Kerem Altan’ın Caddebostan’daki evinde ölü bulundu. Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede astım hastası olduğu bilinen Defne Joy Foster’ın “solunum yetmezliğine bağlı astım rizi nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. 32 yaşında hayata veda eden ünlü sunucu Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

16 ŞUBAT 2011 / İsmail Güleç
Türk karikatürü büyük ustalarından birini daha yitirdi. Hastanede 8 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden Türk karikatürünün usta kalemi Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden İsmail Gülgeç hayatını kaybetti.

03 MART 2011 / Ümran Baradan
İzmir’de yaşayan dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan vefat etti.

07 MART 2011 / Erkan Aydoğan Oflu
“Aşk Oyunu” dizisindeki ‘Kurti’ tiplemesiyle tanınan 39 yaşındaki tiyatro oyuncusu Erkan Aydoğan Oflu geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

08 MART 2011 / Şirin Devrim
Tiyatro sanatçısı Şirin Devrim 85 yaşında hayatını kaybetti.

15 MART 2011 / Jülide Gülizar
TRT’nin ve Türkiye’nin ilk haber spikerlerinden, usta sunucu, yazar, eğitmen Jülide Gülizar, hayatını kaybetti.

17 MART 2011 / Nate Dogg
Rapçi Nate Dogg’ın 41 yaşında hayatını kaybetti. Dr. Dre, Warren G ve kuzeni Snoop Dogg gibi hip-hop yıldızlarıyla birlikte çalışan Nate Dogg’ın ölüm sebebi açıklanmadı.

18 MART 2011 / Michael Gough
Ünlü Batman serisinin 4 filminde de uşak Alfred’i oynayan Michael Gough 94 yaşında hayata veda etti.

23 MART 2011 / Elizabeth Taylor
Hollywood’un efsanevi oyuncusu Elizabeth Taylor 79 yaşında hayatını kaybetti. California eyaleti Los Angeles kenti Cedars-Sniai Tıp Merkezi’nde şubatın ilk haftasından beri ağır kalp yetmezliğinden yatan ‘menekşe gözlü’, 20. yüzyılda Hollywood sinemasının altın çağının son büyük oyuncularındandı.

23 MART 2011 / Ali Teoman
Yazar Ali Teoman hayata çok genç yaşta veda etti. Edebiyatımızın genç yazarlarından Ali Teoman uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

02 MAYIS 2011 / Ernesto Sabato
’TÜNEL’ ve ’Kahramanlar ve Mezarları’ öyküleri ile tanınan, 24 Haziran’da 100’üncü doğum gününü kutlayacak ünlü Arjantinli yazar, Ernesto Sabato hayatını kaybetti.

29 MAYIS 2011 / Fatma Murat
Olacak O Kadar”daki skeçlerle hafızalara kazınan oyuncu Fatma Murat pankreas kanserine yenik düştü. Murat’ın cenazesi Antalya’da toprağa verildi.

02 HAZİRAN 2011 / Fatoş Sezer
Sinema ve tiyatro sanatçısı Fatoş Sezer, 52 yaşında hayatını kaybetti. Kurtuluş’taki evinde ölü bulunan Sezer’in ölümüne, uykusunda geçirdiği kalp krizinin neden olduğu öğrenildi.

24 HAZİRAN 2011 / Ali Cağaloğlu
Mahallenin Muhtarları dizisinde canlandırdığı “Emlakçı İhsan” karakteriyle konuk olan 81 yaşındaki oyuncu Ali Cağaloğlu karaciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti.

23 TEMMUZ 2011 / Amy Winehouse
İngiliz şarkıcı Amy Winehouse Londra’nın kuzeyinde Camden semtindeki evinde ölü bulundu.

04 AĞUSTOS 2011 / Bubba Smith
Polis Akademisi’nin uzun boylu dev polisi olarak hayatımızda yer edinen Bubba Smith öldü. 66 yaşında hayata veda eden Smith uzun zamandır sağlık sorunları yaşıyordu.

26 AĞUSTOS 2011 / Sevinç Aktansel
Türk tiyatrosunun başarılı ismi Sevinç Aktansel uzun süredir tedavi gördüğü Kas hastalığından kurtulamayıp yaşama veda etti.

13 EYLÜL 2011 / Andy Whitfield
“Spartacus: Kan ve Kum” adlı televizyon dizisinin yıldızı Andy Whitfield, 39 yaşında hayata veda etti. Son 1,5 yıldır lenf kanserinden tedavi gören Whitfield’in, Avustralya’nın Sydney kentinde hayatını kaybettiği açıklandı.

5 EKİM 2011 / Steve Jobs
Steve Jobs Apple’ın efsane kurucusu ve teknoloji dünyasının en önemli isimlerindendi.

02 KASIM 2011 / Gil Cates
Amerikalı ünlü film yapımcısı ve yönetmen Gil Cates, arabasında ölü bulundu. 1970'de yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği ilk filmi “I Never Sang for My Father”, Cates’e üç Oscar adaylığı getirdi. Cates, 2008 yılına kadar Oscar ödülleri töreninin yapımcılığını da 14 kez üstlenmişti.

11 KASIM 2011 / İstemi Betil
‘Kurtlar Vadisi’nin efsane ismi İstemi Betil, Yalova’nın Çiftlikköy ilçesindeki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 68 yaşında yaşama veda etti. Betil, Ankara’da toprağa verildi.

15 KASIM 2011 / Esin Afşar
Ünlü sanatçı Esin Afşar tedavi gördüğü Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde 75 yaşında hayatını kaybetti. Afşar, lösemi tedvisi görüyordu.

19 KASIM 2011 / Ömer Lütfi Akad
Ünlü yönetmen Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti. Türk sinemasına yeni bir boyut kazandıran ve unutulmaz eserler bırakan ünlü yönetmenin ölümü Yeşilçam’ı yasa boğdu. Yılmaz Güney’den Türkan Şoray’a, Hülya Koçyiğit’ten Ayhan Işık’a kadar birçok yıldızın usta olarak değerlendirdiği Akad 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Belgeseller çeken ve senaryo yazarlığı yapan Akad’ın, 100'ü aşkın filmi bulunuyor.

24 KASIM 2011 / Selma Ann Desmond
Reklamcı Ali Taran’ın kısa bir süre önce boşandığı eşi Selma Ann Desmond uzun süredir mücadele ettiği kansere yenik düşerek Levent’deki evinde yaşamını yitirdi.

02 ARALIK 2011 / Benyamin Sönmez
Müzik otoriteleri tarafından “Viyolonsel dünyasının genç ve karizmatik yeni üyesi”, “Gerçek bir müzik ilizyonisti”, “çalışında barok zarafetini ve Bizans renklerini barındıran genç Türk” olarak tanımlanan ülkemizin en genç viyolonselcisi Benyamin Sönmez’in zamansız ölümü ülkemizin müzik camiasını yasa boğdu. Geçirdiği ani kalp krizi dolayısıyla belki de hayatının en başarılı döneminde, 28 yaşında aramızdan ayrıldı.

7 Ocak 2012 Azer Bülbül

Arabesk ve halk müziği sanatçısı Antalya'da kaldığı otel odasında kalp krizi sonucu 43 yaşında vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Hadımköy Gülbahçe Mezarlığı 'nda toprağa verildi.

13 Ocak 2012 Rauf Denktaş KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı

8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa'dakiCumhuriyet Parkı'nda defnedildi.

6 Şubat 2012 Baykal Kent, 

Bir süredir Bursa'da yaşamını sürdüren Kent, kalp rahatsızlığı nedeniyle 24 Ocak'tan beri tedavi gördüğü Bursa Muradiye Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 6 Şubat 2012'de sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. 69 yaşında vefat eden sanatçı 7 Şubat 2012 tarihinde İstanbul Ortaköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.[1].

20 Kasım 2012 Cemil Özeren

Cemil Özeren, 20 Kasım 2012 tarihinde bir süredir tedavi gördüğü Bahçelievler Medical Park hastanesinde karaciğer sirozu nedeniyle hayata gözlerini yummuştur. Mezarı,Büyükçekmece Mezarlığı`nda bulunmaktadır.

1 Nisan 2012 Ekrem Bora,

Ekrem Bora, tedavi gördüğü Kadıköy Kızıltoprak'taki Florance Nightangale Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Hastane yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "30 Mart 2012 tarihinde hastanemize başvuran Ekrem Bora, akciğer ödemi tablosunda yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştır. Yapılan tüm müdahalelere rağmen, 1 Nisan saat 13.45'te hakkın rahmetine kavuşmuştur" denildi.

09 NİSAN 2012  Meral Okay

İstanbul'a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı. İkinci Bahar dizisiyle ünlendi. DİSK'in 40. yılı kutlamalarında sahne aldı ve yine DİSK'in öncülüğünde başlayan 10 Aralık Hareketi'nin Politika Geliştirme Kurulu üyesiydi. Petrol-İş Sendikası'nın "Sendikalı Ol" kampanya filminde rol aldı. Bir filmde yapımcılık denemesinde bulundu. Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yapıyordu.

9 Nisan 2012'de sabah saatlerinde evinde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

20 Nisan 2012 Ayten Alpman

İki adet uzun çalar çalışması yapan Alpman, 1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat olmuştur. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada Müzik tarafından yayınlanmıştır. Sahne çalışmalarına profesyonel anlamda devam etmemekte olup sadece dönem dönem caz konserleri vermektedir. 20 Nisan 2012 tarihinde zatürreden dolayı, kaldırıldığı hastanede vefat etmiştir.

15 Ağustos 2012 Müşfik Kenter

Kenter, Haziran 2012'de konan akciğer kanseri teşhisinden sonra 15 Ağustos 2012 tarihinde saat 16:20'de akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Kenter'in naaşı 17 ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.

17 Ocak 2013 M.Ali Birand

32. Gün programını TRT'den Show TV'ye taşıdı. 1997'de Aydın Doğan, kendisine CNN Türk'ün kuruluşunda görev verdi ve bu dönem, Posta gazetesinde yazmaya başladı. CNN Türk'te Manşet adlı günlük siyasi bir talk show yaptı. 2005'te Kanal D Ana Haber Bülteni'nin Genel Yayın Yönetmeni ve bültenin anchor'u oldu. Ocak 2009 hem CNN Türk'ü, hem de Kanal D'nin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 17 Ocak 2013'te vefat etti.

28 Ocak 2013 Ferdi Özbeğen

 2013 Ocak ayında prostat kanserine yenik düşerek tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesiyoğun bakımında yaşamını yitirdi. 30 Ocak tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenin sonrasında Özbeğen'in cenazesi Levent Camii'ne getirildi, burada öğlen kılınan cenaze namazının ardından da Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 
Toplam blog
: 9
: 2314
Kayıt tarihi
: 10.02.13
 
 

24 Kasım İstanbul doğumluyum. Küçük yaşlarda müziğe ve sanata duyduğum ilgi her zaman kendini gös..