Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

CENGİZ ÇETİK Yazar Şair

http://blog.milliyet.com.tr/cengizcetik

04 Şubat '19

 
Kategori
Deneme
 

Ölüme Sürükleyen Oyunlar

 Son günlerde yurdumuzun birçok yerinde bilgisayar üzerindeki oyunlardan etkilenip kendilerine zarar veren çocuklarımızın varlığına tanık oluyoruz. Maalesef bazılarını da kurtarmakta geç kalıyoruz.

Bugünün küçükleri yarının büyükleri çocukları zihnen ve bedenen güçlü yetiştirmeliyiz. Ama ne yazık ki bazen onları o kadar kendi hallerine bırakıyoruz ki ilgisizlik ve sevgisizlikten onlarda kendilerine bir meşguliyet buluyorlar. Ve kapılıp gidiyorlar.

Bilgisayar oyunlarını zaman zaman hepimiz şu ya da bu gerçekle bizde oynadık. Bazen bir eğlence bazen de can sıkıntısıyla oynadık. Ama günümüzde bazı oyunlar var ki oyun olmaktan çıkıp kişiyi öyle etkiliyor ki hayatın içinde yaptıklarını da bilgisayardaki gibi oyun zannetmeye başlıyorlar. Bilinçaltına yerleşen bir etkiyle robotlaşıyorlar ya da yaptıklarının sonucunda olabileceklerin bir GAME OVER ile bitip yeniden oyuna başlayacağını zannediyor belki de bazıları…

Peki, ne yapılmalı? Sadece aileler uyarılıp sürekli takip edip, kontrol edilerek uzak durmaları mı sağlanmalı? Belki görünüşte yeterli gibi gelse de yeterli değil bence. Ölüme sürükleyen bilgisayar oyunlarının bilgisayar internet erişimleri durdurulmalıdır. “Çocuklar oynamayın “telkini yeterli olmaz. Çünkü çocuk oyun oynamayı sever. Onun önünde oyun varsa oynar. Onun önündeki bazı oyunlar tutkuya, tutku bağımlılığa yaratan bir zincirleme yaşar. Zararlı olanların isimleri haberlerde sanki reklam edilerek veriliyor. Çocuk neymiş bu oyun diye merak edip oynamaya başlarsa değişen ne olur? Yine onları koruyamamış oluruz.  Olması gereken tüm internet ağında erişiminin yasaklanması ve bu tür oyunların ebeveynlerden önce bizi yönetenlerin harekete geçerek durdurması gerekmektedir. Ülkemizdeki birçok ebeveyn takip etse de edemeyenleri korumak ve kurtarmak için internet erişiminin merkezden durdurulması daha etkili çözüm değil midir sizce de?

Çocuklarımızı korumak sözle değil, icraatla sağlanır. Çocuklarımızı ölüme sürükleyen tüm oyunların tespit edilerek ekranla teması koparılıp, geleceğimiz olan çocuklarımızı daha güzel günler için bir tehlikeden de olsa korumanın, kurtarmanın mutluluğunu yaşarız.

 

 
Toplam blog
: 119
: 455
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

2017 Aralık ayında ilk romanım "POKENTRANLI GÖKMEN" okuyucusuyla buluşmuştur. Deneme- şiirler- öy..