Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '11

 
Kategori
Spor
 

Operasyona bakışta üç yanlış

Aslına bakılırsa bugün söylenecek fazla bir şey yok. Evet, elbette işin rengi belli olduktan sonra söylenecek tonla söz var ama bugün yok!

Bugün söylenecek tek şey, yıllarca insanların kafasında bir düşünce veya dilinde bir söylentiden öteye geçemeyen futboldaki kirliliğin ani bir operasyonla somutlaşma olasılığı bulunduğu ve bu akla hayale gelmeyen operasyonun yine akla hayale gelmeyen türlü türlü sonuçlara açık olduğu.

“Yargı aşamasındaki dava ile ilgili yorum yapmama” ilkesinin son derece klişe olduğunu biliyorum ama bu kural bir o kadar da doğru ve önemli çünkü şu an ihtiyacımız olan en son şey her gün yaşanan yeni bir gelişme üzerine mesnetsiz fikirler beyan edip senaryolar yazmak. Bu nedenle yaşananlar ile ilgili “olmuşsa” veya “olmamışsa” gibi şartlı ifadeler içeren cümleler bile son derece gereksiz.

Benim yaşananlar ile ilgili olarak üzerinde durmak istediğim üç konu var bunlar devam eden sürece bakış açılarındaki yanlışlıklar ile ilgili ve özetle Fenerbahçeliler’in neden biz sorusu, Fenerbahçeli olmayanların davanın olası ağır sonuçlarını umutla beklemeleri ve bazılarının operasyonun adil bir şekilde sonuçlanacağına inanmaması.

1) Bugün mercek altındaki Fenerbahçe için en anlamsız soru “neden (ilk) ben” sorusudur. Zira öncelikle bu soru kendi içinde suçu kabullenmeyi barındırıyor ki öyle bir durum bugün itibariyle söz konusu değil, diğer taraftan şayet ortada bir suç yoksa zaten ceza da olmayacaktır. Kaldı ki incelenmemeyi istemek adalet değil adaletsizlikten pay alma talebi anlamına gelir ki bu durumun akla ve mantığa uygun hiç bir tarafı yok. Eğer kaygı, dava herhangi bir ceza gerektirmeyecek şekilde sonuçlansa dahi yaşananların kulübün itibarına zarar vereceği endişesiyse düşüncem odur ki bu düşünce de son derece yanlıs cünkü eğer Fenerbahçe yöneticileri ve futbolcuları bu incelemeyi kazasız atlatırlarsa sarı lacivertliler, incelenmiş ve tescillenmiş olarak ülkemizin en temiz kulübü olacaktır.

2) Devam eden geniş kapsamlı davanın tam ortasında Fenerbahçe Spor Kulübü olsa da incelenen şeyin aslen Türk Futbolu olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla bu davaya konu olmak ne denli üzücü bir durumsa söz konusu davanın olası olumsuz sonuçlarını adeta ellerini ovuşturarak beklemek de o derece yanlış bir davranış. Zira bugünkü mevzu rakibin bir Avrupa maçını kaybetmesi, yanlışlıkla 7 yabancı oynatması veya çok zayıf bir rakibe yenilmesi değil; belki de şu an vahametini anlayamadığımız kadar ciddi bir hadise. Bu nedenle gönül verilen renkler ne olursa olsun yapılması gereken bu operasyondan Türk Futbolu’nun en az hasarla çıkmasını dilemek olmalı. (Hemen belirteyim bu temenni suçluların ceza almamaları değil herhangi bir suçun işlememiş olmasını istemek anlamındadır.)

3) Zihinlerimiz o kadar bulanık ki operasyonun ilk saatlerinde bu işin kendilerini aklamak adına Fenerbahçeli yöneticiler tarafından yapıldığını iddia edenler dahi oldu. Bugün gelinen noktada eminim herkes işin ne denli ciddi olduğu konusunda hemfikirdir fakat hala “bu işten bir şey çikmaz” veya “olaylar sümen altı edilir” düşüncesine sahip kişiler olduğunu şaşkınlıkla görüyorum. Aslına bakılırsa bu düşünceye sahip kişiler, dolaylı olarak bu operasyonun yapılmaması gerektiğini savunmus oluyor: öyle ya sonu belli olan bir operasyon neden yapılsın? Yok eğer “operasyon yapılsın, sonucu da bu şekilde olsun; aksi takdirde ben o operasyonun doğruluğuna inanmam” diyorsanız kusura bakmayın ama bu, adalet değil sadece sizin dileğiniz demektir. Demem o ki; son derece cesur bir şekilde başlayan bu operasyon aynı cesaret ve doğrulukla sonuçlandırılacaktır ve günün sonunda nasıl bir karar çıkarsa çıksın herkes bunu kabul etmek durumundadır.

Neticede, pazar sabahı başlayan operasyon ile futbolumuz bırakın tanık olmayı daha önce aklına dahi getirmediği bir inceleme geciriyor. Söz konusu operasyondan şikayetçi olmak adaletsizlik taraftarı, operasyonuna sevinmek de herkesin içinde bulunduğu geminin batmasını isteyecek kadar gözü dönmüşlüğü gerektirir. Başka bir ifadeyle böylesine bir operasyonun yapılıyor olması futbolumuz adına mutluluk, aynı operasyona gerek duyulması ise son derece büyük üzüntü kaynağı. Umarım hem dava sürecini hem de karar aşamasını en sağlıklı şekilde tamamlarız ve hepsinden önemlisi umarım kimse futbolumuza iddia edildiği kadar ihanet etmemiştir.

http://twitter.com/cannizamoglu,

can.nizamoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..