Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '19

 
Kategori
Eğitim
 

Ortaöğretim İçin Tercihler

Okulların kapanmasıyla birlikte tüm yılın yorgunluğuyla rehavete kapıldık. Biz eğitimciler bu kadar yorgunken çocuklarımız bir de çok önemli sınavlara girdiler. Sınav dönemleri bitti, sıra tercihlerde. 01-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında lise, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında ise yükseköğretim terihleri yapılacak.

Öncelikle bu yazımda lise tercihlerine değinmek istiyorum. Lise terihlerini yaparken LGS'ye girmiş öğrenciler hem sınavla öğrenci alan hem de yerel yerleştirme seçeneklerinden tercih yapabilecekler. Sınava girmeyen öğrenciler ise sadece yerel yerleştirme ekranından tercih yapacaklar. Tüm öğrenciler için öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercih ekranı açılacak.

Sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken 5, yerel yerleştirme tercihlerinde de yine 5 okul seçme hakkınız olacak. Sınavla öğrenci alan okullarda puan üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme gerçekleşecek. Yerel yerleştirmede ise öncelik okulun öğrencinin kayıt alanında olması olacak. Ayrıca yerel yerleştirmede ilk üç tercihin öğrencinin kayıt alanından olması zorunlu. Önceliği belirlerken kullanılacak diğer kriterler ise okul başarı puanının yüksek olması ve 8. sınıfta yapılan özürsüz devamsızlık sayısının az olması.

Tercih yaparken önemli noktalardan bir tanesi okullar hakkında bilgi sahibi olmak. İster sınav puanınızla ister yerel yerleştirme ile tercih yapacak olun, mutlaka okulları tanıyın. Liseleri yerinde ziyaret edin, çevrenizde o okullarda okuyan kişiler varsa bilgi alın, okul rehberlik servisinden ya da rehberlik araştırma merkezlerinden hatasız bir tercih süreci için destek alın. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini tercih ederken okulların alan ve dalları hakkında bilgi edinin.Tercih edilecek okul türüne göre avantaj ve dezavantajları araştırın. Lise öğrenimi ve mezuniyet sonrası pişmanlık yaşamamak için aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışın. Bir diğer önemli nokta da tercih yapacak gencin kendini tanıması ve ne istediğini bilmesi. Tercih edilecek okul türleri belirlenirken kişinin ilgi ve yetenekleri, gelecek planları oldukça önem taşımakta.

Yayınlanan kılavuza göre ilk yerleştirme sonuçları 22 Temmuz 2019 tarihinde açıklanacak. 29 Temmuz-02 Ağustos 2019 ve 05 Ağustos- 08 Ağustos 2019 tarihleri arasında ise 2 dönem halinde nakiller gerçekleştirilecek.

Özel öğretim kurumları kayıtları ise 27 Haziran tarihinde başladı, 12 Temmuz da sona erecek.

Tercih sürecinde ayrıca 'meb.gov.tr' adresindeki tercih robotundan yararlanabilirsiniz.

Sevgili öğrenciler sonuç ne olursa olsun hayallerinizi gerçekleştirmek için önünüzde uzun bir yol var. Hayat karşınıza pek çok seçenek çıkaracak. Hayallerinizden ve hedeflerinizden vazgeçmeyin. Başarının birinci formülünün mutlu ve huzurlu olmak olduğunu unutmayın. Geçmişi bir kenara alıp geleceğiniz için güzel adımlar atın. Hepinizin yolu açık olsun.

Sevgiyle kalın...

 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..