Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

28 Mayıs '19

 
Kategori
Ramazan
 

Otobüs Bayramı Başladı

Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde vatandaşlar akın akın otobüs firmalarının yazıhanelerini doldurur oldular. Ramazan Bayramı’nda dokuz günlük tatil olacağının açıklanması üzerine, bu fırsatı tatil yörelerinde değerlendirmek isteyen vatandaşlar daha tatile girmeden, günler öncesinden gidecekleri yere gidiş dönüş olarak biletlerini almaya başladılar. Vatandaşın bu yoğun ilgisi otobüs firmalarının bayramlarını başlatmış oldu.
 
Özel arabası olan vatandaşlar bile, bayramda yollarda trafik akınında stres yaşamamak için otobüsle seyahati tercih ediyorlar. En çok gidilmek istenen yerlerin başında denize yakın yerler geliyor. Örneğin Antalya ve Muğla'ya yerler dolu, bilet bulunmuyor. Otobüs firmaları şimdiden gelen yolcuların talebini karşılamakta zorluk çekmeye başladılar. 
 
Gidiş bileti alabilenler, dönüşlerini de garantiye almak için ‘gidiş- dönüş’ bileti kestiriyorlar. Bu zorlu hayat şartlarında, ekonomik sıkıntıların görüldüğü bir dönemde bu kadar insanın otobüs firmalarına akın etme sebepleri arasında, bankaların düşük faizli tatil kredisi vermesi, vatandaşı bayramda evlerinden uzaklaştırmaya etken nedenlerden olarak biliniyor.
 
Bankadan kredi, hükumetten de 9 gün gibi uzun bir süre tatil imkânı verilince, artık eskiden olduğu gibi bayramlar, aile büyüklerini ziyaret olarak düşünülmüyor. Tatil kaçamağı olarak görülüyor. Dolayısıyla geleneksel değerlerimiz çocuklarımıza öğretilmeden törpüleniyor. Aslımıza, neslimize, kültürümüze sahip çıkamıyoruz. Batının davranışına özeniyoruz.
 
Bayramlar gibi güzel günlerimizi aile büyüklerimizle, akrabalarımızla beraber kaynaşarak kutlamaya özenmiyoruz. Oysa o batı bildiğimiz Avrupalı insanı yılbaşı yortusunda, Noelinde ailesiyle birlikte oluyor. Pazar günleri ayinlerinde çoluk çocuk hep birlikte kilisede toplanıyor. Her hafta sonu öğle, akşam yemeklerini aynı sofra etrafında toplanıp birlikte yiyorlar. Tıpkı bizim eskide kalmış kültürümüzde olduğu gibi...
 
Bundan 25-30 yıl kadar öncesi, yani daha düne kadar denilecek bir zaman diliminde bizlerde büyüklerimizle birlikte bayram kutlamaları yapardık. Bayram yemeklerimizi tüm kardeşlerimiz toplanır aile büyüklerimizle beraber yerdik. Sonrasında akrabalarımızın bayramlarını kutlama adına ziyaretlerine giderdik.
 
Ya şimdi ne yapıyoruz? Türk geleneğine ve Müslüman dinine tamamen ters olan bayram kutlamalarını keyfimize göre takılarak, yahut denize girerek yaşıyoruz. Yeni yetişen nesil, özellikle de günümüzdeki çalışan kesim yıllık tatilleri haricinde böyle uzun süreli bayram tatillerini de güney illerinde sahil kenarlarında geçirmeyi uygun buluyorlar.
 
"İnsanlar kadın erkek çalışmaya başlayalıdan beri pek çok değerlerimizi göz ardı eder oldular." deniliyor. Bazı büyüklerimiz geleneklerimizin göreneklerimizin unutulma konusunu kadın erkeğin beraber çalışmasına bağlıyor. "Hayat gailesi için koşturmaca, stresli ortamda çalışma ve çok yorulma bahanelerinden dolayı, böyle uzun süreli tatilleri, çalışan karı koca dinlenme fırsatı biliyorlar." diye yorumluyorlar. 
 
Bu ülkenin kadınları dün de çalışıyordu. Çalışma hayatı, geleneklerden kopmaya  bahane değil. Bana göre bugün başka etkenler var. Tüketime güç yetirememe gibi...
 
Dünya ya geliş gayemiz zaten sadece çalışmak ve ye, iç, eğlen ve gezmek olmamalı. Allah’a kulluk etmek amacıyla dünyaya gönderilmişiz ve bu kulluk vazifelerimiz içinde değerlerimizi korumak gibi güzelliklerde var. Bu güzellikleri biz yaşatabilirsek, çocuklarımızda bizden görerek, geleceğe taşıyan olurlar. 
 
Unutmayalım. Maddi tatiller bir anı olur. Geleneksel ve kültürel değerlerimizde ise bizleri birbirimize bağlayan, kaynaştıran, sevgiye saygıya dayalı maneviyat bulunur. Maneviyat, daha derin anlamlı ve yeni nesillere kalıcıdır. 
Bu serzenişlerle geleceğin toplumunu oluşturacak çocuklarımıza, örnek olmamız gerektiğini vurguluyorum. 
 
Her neyse; mübarek gün kimseyi incitmeyelim. Kişi haklarını sonuna kadar kullanmakta özgür, bizimkisi sadece bir öneri ve temenni. İnsanlar huzurlu bayram kutlasınlar da, nerede nasıl kutlarlarsa kutlasınlar, önemli olan sağlıklı ve mutlu olmaları.
 
Velhasıl otobüs firmalarının bayramı da böyle günler oluyor, diğer günlerde çoğunlukla birkaç kişiye taşımacılık yapıyorlar. 
Para kazanmada herkes birbirlerine vesile, hayatın düzeni bu şekilde kurulmuş.
 
Bayramlarımızda insanların kaynaşmasına, içlerindeki iyimserlik duygularının ortaya çıkmasına bir vesiledir, değerini bilmek gerekir. Şimdiden yurduma milletime iyi bayramlar. Ayfer AYTAÇ
 
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..