Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Otobüslere de kara-kutu sistemi geliyor...

Otobüslere de kara-kutu sistemi geliyor...
 

Trafik terörünü yenmek için karayollarında yeni adımlar atılmaya hazırlanılıyormuş.

Trafik kazalarının sağlıklı bir şekilde analizini yapabilmek için otobüslerde de uçaklarda ve gemilerde kullanılan kara kutulara benzer "araç kaza kayıt sistemlerinin" kullanımının yaygınlaştırılası planlanıyormuş.

Bu çerçevede söz konusu sistemleri kullanan araçların sigorta primlerinin  düşürülmesi Hazine Müsteşarlığı'nca gerekli düzenlemeler yapılarak teşvik edilecekmiş. Araçlara takılacak kamera, GPS ve benzeri teknik cihazlarla hem otobüsün hem de şoförün seyahat süresince takibi yapılacakmış.

Ayrıca şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin meslek yüksek okullarının otobüs kaptanlığı bölümünden mezun olması sağlanacakmış.

Firmaların otobüsler ve şoförlere yönelik iç denetim mekanizmaları kurmaları veya geliştirerek

kendi denetimlerini kendilerinin yapmaları bekleniyormuş.

Otobüslerin seyahate çıkmadan önce oluşturulacak kontrol listelerine (check list) göre denetimden geçirilmesi; araçlara takılacak kamera, GPS vb. teknik cihazlarla hem otobüsün hem de şoförün seyahat süresince takibi edilmesi istenecekmiş.

Karayollarında denetim yapan personelin nitel ve nicel yönden artırılmasının yanı sıra denetimlerde teknolojiden de mümkün olduğunca yararlanılması, sürücüler üzerinde 'algılanan yakalanma riski' duygusu artırılmasına çalışılacakmış.

Bu kapsamda son zamanlarda özellikle büyük şehirlerimizde uygulamaya konulan Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) yaygınlaştırılması, EDS'ler ile ortalama hız denetimlerinin yaygınlaştırılması planlanıyormuş.

Denetimlerde evrak denetiminden ziyade kural ihlallerine ağırlık verileceği, yol kenarı denetim istasyonlarının sayısının artırılacağı belirtiliyor.

Bu istasyonlarda yapılacak denetimlerde özellikle takograf kontrolü ile şoförlerin çalışma süreleri denetlenecekmiş.

Trafik güvenliğine gerçekten ülkemizde çok büyük önem vermeliyiz. Her sene terörden daha çok vatandaşımızı trafik teröründe kaybediyoruz. Bunun önüne geçmek için akılcı önlemler mutlaka alınmalıdır çünkü bir ülkenin en büyük değeri kendi insanlarıdır.

  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..