Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Seçim
 

Oyları gece kullanalım, sabah saymaya başlayalım...

Oyları gece kullanalım, sabah saymaya başlayalım...
 

Pazar günü seçimler yapıldı, akşam olup hava karardıktan sonra havanın karanlığıyla özdeş ne gibi işler yapıldığı günlerdir okuyoruz. Neler yapılmamış ki...

- Oylar yakılmış.
- Oylar çöpe atılmış.
- Elektrik kesintileri sabotajmış.
- Sandıktan çıkan oyların yerine konulmak üzere paket paket sahte oy hazırlanmış.
- Oy değiştirmeye çalışırken yakalanan olmuş.
- Oyların taşındığı belediye araçları şüphe yaratmış.

Oyların kullanıldığı saatleri değiştirsek. Cumartesi akşam hava karardığında oyları kullanmaya başlasak ve Pazar sabah gün ağardığında sandıkları açıp saysak sanki daha güvenli bir ortam sağlamış oluruz.

Bu işin şakası elbette... Karanlığın seçimlerin baş belası olmasını engelleyecek önlemler almalıyız.

- Sandıklar ve seçim evrakı oy kullanılan binanın dışına hiçbir şekilde çıkartılmamalıdır.
- Seçim evrakının tümü ilk oy kullanmaya gelenlerin gözü önünde açılacak şekilde çok sağlam saydam plastikle kaplanmalıdır. Paketten çıkacak evrakın herşeyi hazır olmalıdır.
- Sandığın başına ilk 5 seçmen gelene kadar hiçbir işlem yapılmamalıdır.
- Oy verme süresi bitince oyların sayımı çok açık yazılmış bir yönergeye göre sistematik bir şekilde yapılmalıdır. Hem hızlı hem de düzenli bir sayım için bir dosyalama sistemi geliştirilmelidir.
- Oy sayımı bittikten sonra oyların dosyaları sandıkların içine yerleştirilip sandıklar mühürlenmelidir.
- Sonuçlar aynı binanın içinde oluşturulan Bina Seçim Merkezi’nden YSK veri bankasına girilir. Seçimler çoğunlukla okullarda yapıldığına göre, öğretmenler odası bu amaçla kullanılabilir. Bilgisayar ve Internet her okulda olduğuna göre altyapı sorunu yoktur.
- Her sandığın sonucu YSK’dan gelen afiş boyutundaki formlara işlenip binanın ilan panolarına asılır.
- İşlemi biten sandık aynı binadaki başka bir sandık kuruluna teslim edilir ve yeniden sayımı sağlanır. Oy pusuları düzgün dosyalandığı için bu sayım kısa sürer.
- Yeniden sayımdan elde edilen sonuçların Bina Seçim Merkezi’nden girişi sonucu iki sayım arasında fark varsa yeni bir sayım yapılır.
- İşlemleri tamamlanan sandıklar asla binadan dışarıya çıkartılmaz. Güvenliği sağlanmış bir sınıf ta tüm sandıklar depolanır ve gece bina seçim kurulu kapısında nöbet tutar.
- Bina Seçim Merkezi’nde ve her sandığın başında elektrik kesintilerine karşı gerekli aydınlanma önlemleri alınır.

Bu kadar çok önlem gerekli mi?

Ülkemizde her ne pahasına olursa olsun seçimi kazanmaya kararlı siyasetçiler vardır. Bu kişiler için dürüstlüğün ve etik değerlerin hiçbir önemi yoktur. İşte bu kişiler yüzünden bu kadar ve hatta daha çok önlem alınması gerekiyor.

1994 yılında yerel seçimlerde Ankara’da çöplerde oylar bulununca seçim organizasyonunun yeniden düşünülmesi gerektiğini o zamanki siyasi partilere gönderdiğim raporda anlatmıştım. O raporu önceki yıl Milliyet Blog’da da yayımlamıştım. O zamanın teknolojisine göre önerilerde bulunmuştum (1).

Endüstri mühendisleri, makina mühendisleri, bilgisayar mühendisleri, endüstriyel tasarımcılar, matematikçilerden oluşan gruplar iyi bir seçim organizasyonu için çalışmalıdır.

Bu organizasyon

- Hızlı çalışmalıdır
- Hileye olanak sağlamamalıdır.
- Düşük maliyetli olmalıdır.
- Sıfır hatayla seçimi sonuçlandırmalıdır.

(1) Düzenli bir seçim nasıl gerçekleştirilir? "Bir seçim organizasyonu önerisi" (1994) (26-2-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=27984

Ankara, 2 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..