Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Seçim
 

Solun az oy alan partilerinin lideri TKP oldu

Solun az oy alan partilerinin lideri TKP oldu
 

Az oy alacağı belli olan partilere oy vermeyi düşünenler genel seçimlerde kendi partilerine oy vermekte tereddüt ederler. Oylarının boşa gitmemesi için barajı geçecek partilerden kendilerine yakın buldukları partilere verirler.

Yerel seçimlerdeki il genel meclisi için kullanılan oyların ayrı bir özelliği vardır. Belediye başkanlığı için oylarını kullanırken kendi partilerine oy verirken tereddüt eden bu partiler, çok önemsemediği il genel meclisi seçimlerinde kendi partisine oyunu verir ve böylece partisinin gücünün ölçülmesine katkıda bulunur. İl genel meclisi için kullanılan oylar partinin alabileceği en yüksek oy sayılarını gösterir.

29 Mart 2009 Pazar günü yapılan yerel seçimlerde solun az oy partileri yine az oy almayı sürdürdüler:

TKP
73.305 oy
Yüzde 0, 18

ÖDP
62.614
Yüzde 0, 16

EMEP
45.629 oy
Yüzde 0, 11

Bu listeye başka sol partileri de eklemeyi düşündüm, ancak şimdilik bu 3 partiyi vermekle yetindim.

Üç parti içinde en başarılı olarak TKP görünüyor. Bir zamanlar yüzde 1 sınırına yaklaşmış olan ÖDP şimdi yok olma sınırı olan yüzde 0, 1’e çok yakın duruyor.

Üç partinin aldığı toplam oy yüzdesi 0, 45 oldu, bu sayı yüzde yarımdan bile az...

Örneğin, milletvekili seçimi olsa ve ÖDP, tüm Türkiye’de aldığı oyun hepsini İstanbul’da alsa, tek milletvekili çıkarması bile zor olur. Milletvekili çıkarması için bir partiye şirin görünmekten başka seçeneği görünmüyor.

Seçimin üzerinden kaç gün geçmesine karşın, bu kadar başarısız olmuş partilerin genel başkanları ve diğer yöneticileri neden hala istifa etmediler? Yöneticiler bir an önce ayrılıp parti yönetimini gençlere teslim etmelidirler.

Ankara, 2 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..