Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
Tiyatro
 

OYUN (Komedi Öykü)

OYUN (Komedi Öykü)
 

<ı>

<ı>Protogonist : “Bu kalem ne yazmalı ?”, Neden bu kalem yazmalı ? Bu kalem yazmalı çünkü; birçok kişi tarafından okunacak, belki özümsenecek, belki yaşama dair iz bırakacak. Ama önemli olan bu kalem ne yazmalı? sorusu.

<ı>Sizce bu kalem ne yazmalı?

<ı>I.Kişi:<ı> “Bu kalem bence Çevreci olabilmeyi yazmalı; doğayı ve tarihsel sanatı koruyucu bir çevreci profilini çizen bir yazı yazmalı.”

<ı>II.Kişi:.<ı> “İnsanlar arası ilişkileri yazmalı; trajikomik ilişkiler ve daha fazlaca bu kadar olur dedirtecek cinsten komedi yaşantılar yazmalı.”

<ı>III.Kişi:”<ı>İlginç haberleri yazmalı<ı>; Tam bir komedi, vay be..dedirtecek cinsten haberleri konu almalı bu yazı.”

<ı>IV. Kişi:”<ı>Çocukları yazmalı;<ı> Onların çevresindekileri nasıl görmekte olduklarına dair ve dünyanın onların gözüyle nasıl göründüğüne dair çocukça bakışları yazmalı.”

<ı>V.Kişi:<ı>”İlginç kuralları ve uygulamaları yazmalı; mantığını algılayamadığımız en komiğinden..kuralları ve yaklaşımları yazmalı.”

<ı>Protogonist: Öyleyse, herkes kendi tercih ettiği konuyu tasarlayarak, örneklesin, bunun için diğer rolleri belirlesin ve oynasın. Bakalım, kim daha iyi sahneleyecek? Ancak unutmayalım bu oyunlarda kimin hangi rolü nasıl oynadığı önemli.

<ı>

<ı>Oyunlarınız için çıkış noktaları, sırasıyla..

<ı>1- <ı>ÇEVRECİ

<ı>2- <ı>İLİŞKİLER

<ı>3- <ı>İLGİNÇ HABERLER

<ı>4- <ı>ÇOCUKLARIN DÜNYASI

<ı>5- <ı>İLGİNÇ KURALLAR VE UYGULAMALAR

<ı>

<ı>OYUN( 1)

<ı>Çevreci:

<ı>Roller:

<ı>Kim ?

<ı>Adamın Biri;<ı> Çekirdek yiyen bir adam

<ı>Nerede?<ı> Parkta bankta oturmakta..

<ı>Nasıl <ı>?<ı> Sabırsızca ve çimlere atarak..

<ı>Kiminle?<ı> Yalnız başına..

<ı>Ne zaman?<ı> Öğle vakti..

<ı>Niçin?<ı> Yerken vakit geçirmek için.

<ı>

<ı>Malzemeler:<ı> 1 masa, 2 sandalye, 1 kesekağıdında çekirdek, ve..

<ı>

<ı>IŞIK:

<ı>Çevreci Müdahale Eder:

<ı>Çevreci yavaş adımlarla yaklaşır, adama dikkat kesilir, kaşlarını çatar.

<ı>Adamın Biri: <ı>Kendisine doğru hiç de hoş olamayan bakışlarla gelmekte olan adamı fark eder. Tedirgin olur, çekirdekleri yavaş yavaş atmaya başlar.

<ı>Çevreci:<ı>Selam verip, adamın yanına oturur. Eline çantasından çıkardığı ameliyat eldivenini giyer.

<ı>Adam tedirgin olur, ancak yemeye devam eder. Çevreci, Adamın çayıra her attığı kabuğu yerinden kalkarak alır ve hemen yakındaki çöp kutusuna atar. Adam, kısık bir ses tonuyla “napıyosun kardeşim” der. Adam, son bir kez daha çekirdek kabuklarını çayıra atar. Son atılanlarda çevreci tarafından toplanıp çöp kutusuna atılır. Adam bu kez kabukları elinde biriktirerek yemeyi sürdürür. İyiden iyiye tedirgin olmuştur. Çevreci adamın eline doğru dik dik bakar. Adam kalkar elindeki kabukları çöp kutusuna atarak “manyak mıdır nedir” diyerek söylene söylene oradan uzaklaşır. Çevreci çantasındaki kesekağıdını çıkarır. Keyifle çekirdek yemeye başlar. Kabuklarını önce biriktirir. Sonra dikkatli gözlerle etrafı süzer. Rahatlamış görünür. Sonra biriktirdiği kabukları çayırlara savurur. “Attım çayıra mevlam kayıra” diyerek türkü söylenir. Sahne ışıkları alkışlarla kapanır.

<ı>Seyirciyle Muhabbet Başlar..

<ı>Ne düşünüyorsunuz? Stand-up..

<ı>

<ı>OYUN (2)

<ı>İlişkiler :

<ı>Roller:

<ı>Kim?

<ı>1- <ı>Siyaseten nüfuslu kişi;<ı> Elinde cep telefonu, volta atmakta..

<ı>2- <ı>Torpilli adamla(2)r;<ı> Dağları ben yarattım, arkamda dayım var havasında..(Omuzunda giyilmemiş bir ceketle)

<ı>3- <ı>İş gören yetkili bir görevli<ı>; Biraz şaşkın ve endişeli, biraz da kızgın.

<ı>4- <ı>Bir başka yetkili<ı>; Mutedil.

<ı>Nerede? <ı>Odada masada ve çevresinde..

<ı>Nasıl?<ı> Oda baskına uğramıştır sanki, Baskın hasanın değil, basanın..

<ı>Kiminle?<ı> 2’ye 1.

<ı>Ne zaman?<ı> Bir çalışma saati.

<ı>Niçin? <ı>İş bitirmek, başkalarından önce, diğerlerini ve kuralları hiçe sayarak, despotca ve hışımla nefret uyandıracak düzeyde bir anlayışla ve davranışla işlemlerinin bitmesi için başkalarını zorlamak.

<ı>

<ı>Malzemeler:<ı> 1 masa, 2 sandalye, Masa üstü düzen, 2 cep telefonu

<ı>

<ı>IŞIK:<ı>

<ı>Torpilli iki adam:

<ı>İki adam hışımla odaya girer, “bizim işimiz acil, ben falancayım, nüfuslu filanca adam gönderdi. Yap şu işimizi.” Ellerindeki kağıtları masaya yetkili görevlilin önüne atarlar.

<ı>Görevli : <ı>Sert bir ses tonu ileKonu nedir? Evet..Bu işin yapılması elbette mümkün ancak önce falanca kişi durumu değerlendirip bu işinizi havale etmeli”

<ı>Diğer torpilli adam:<ı> “Ettir kardeşim!”

<ı>Görevli<ı>:”Yalnız sırada bekleyenler var, sıra alıp bekleyin lütfen”

<ı>Torpilli adam: <ı>Cep telefonuna sarılır, nüfuslu filanca adamı arar,

<ı>Görevli:<ı> Siyaseten nüfuslu, görevli tarafından da hatırlanmıştır. Adamların tavrı karşısında biraz şaşkın ve endişelenmiş görünür.

<ı>Torpilli adam: “<ı>Alo..Gönderdiğin yerdeki adam işi yokuşa sürdü, ne yapacaksan yap. Şu işimizi bitirelim. Görevliye cep telefonunu uzatarak Bizi bekletme al şu telefonu eline dinle”

<ı>Görevli:<ı> Bu emri vaki karşısında görevli cep telefonunu elinde bulur. Alo..

<ı>Nüfuslu Adam:<ı> Sahnenin solunda takım elbiseli elinde telefonla konuşarak volta atmakta olan bir adan görünür IŞIK buraya geçer, karşıdan bir sesle, “O üstadım sen misin, nasılsın, ne var ne yok? Ya benim falanca arkadaşımın şöyle bir işi var. Sen şey yapıver, işi şey olsun, tamam mı? Hadi bakalım.”

<ı>Görevli:<ı> “Ancak efendim; siz de biliyorsunuz bu iş, şu şekilde olur, olmaması için bir neden yok, yalnızca konunun falanca tarafından uygun görülüp, havale yapılması gerekir. Biraz da vakit alır. Ben ne yapabilirim ki?” Yine de kendilerine yol göstererek yardımcı olurum efendim. Merak etmeyin? der ve telefonu torpilli adama uzatır.

<ı>Torpilli adam:<ı> “Hah Şöyle” diyerek ense gösterir.

<ı>Görevli: <ı>Biraz tedirgin ve endişelidir. Adamlarla birlikte kalkar ve ışık sönüp tekrar yandığında yan odadaki yetkilinin yanına giderek durumu olduğu gibi anlatır. Yetkili tamam diyerek adamları çağırır. Görevli kendi odasına yönelir.

<ı>Yetkili: <ı>Adamların beklentilerine ilişkin bilgi alır. Yetkili işlemini yapar, torpilli adamlara dönerek “bu beklentinizin tam olarak gerçekleşmesi için şunların yanında şunu yapmalısınız, bunu için de falanca bölümde epeyce beklemeniz gerekir.” Der.

<ı>Torpilli Adamı:<ı> yine telefona sarılır, bu sefer nüfuslu adama ulaşamaz. Yetkiliye dönerek “Neden bekleyecekmişiz, siz kimsiniz beni bekletiyorsunuz” diye bağırır.

<ı>Yetkili: <ı>İşin gereğinin bu olduğunu izah eder, (Adamlar tatmin olmazlar),

<ı>Torpilli adamlar:<ı> Bağıra çağıra odadan ayrılırlar. Aradan saatler geçmiştir. İşlemler biter.

<ı>(Son aşamada yetkiliye uğramak zorundadırlar.)Onlarda öyle yapar..Yetkili evrakları inceler. Durum vahimdir..

<ı>Yetkili: <ı>“Çok af edersiniz, biraz beklemelisiniz derken yanılmışım. Sizinle ilgili beklediğimiz faks geldi. Emrime verilmişiniz. Yalnız bugün hemen işe başlamanız gerekiyor. Akşama kadar beklemelisiniz.

<ı>Torpilli adamlar: <ı>Adamlar şaşkındır iyi bir görevlendirme beklemektedirler, “Öylemi pardon efendim görev yerimiz neresidir?” Diye ürkek bir sesle sorarlar.

<ı>Yetkili: <ı>“Durumunuz ortada, sizi sabahki görevlinin odacısı ve sekreteri olarak görevlendiriyorum. Onun inisiyatifi ile ancak burada çalışabileceğinizi unutmayın diyerek Hayırlı olsun” der.

<ı>Torpilli adamlar: <ı>Kuyruğu kısarak görevlinin odasına girerler. Bu beklenmedik durumun üzerine şaşkındırlar. Beklentilerini oldukça altında bir işle karşılaşmışlardır. Buna da şükür diyerek iç geçirerek görevlinin yanına ürkek tavırlarla yaklaşırlar.

<ı>Görevli:<ı> Bu sırada görevliye diğer yetkiliden telefon gelir. Telefonda bilgi alırken bu saygısız iki sabırsızın yüzüne gülümseyerek bakar. Telefonu kapatır ve adamlara şöyle seslenir. “akşama kadar beklemenize gerek yok, sizin gibilere de ihtiyacım yok, çıkabilirsiniz”

<ı>Adamlar:<ı> Durumu kavramışlardır. Suçlu bir mahçubiyetle odayı terk ederler.

<ı>Işık Söner ve alkışlarla perde kapanır.

<ı>Ne düşünüyorsunuz ?

<ı>Stand-up…..

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..