Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

Oyun bozuldu

Oyun bozuldu
 

Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanı Condoleezza Rice’ın daha sonra da Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle başlatılan Suriye-İsrail Barış Projesi daha meyvesini vermeden İran’ın Suriye’ye savunma alanında ki yardım vaadi anlamına gelen Savunma Protokolü ile rafa kaldırılacak gibi görünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in bulunduğu girişimleri bir bakıma boşa çıkaran bu anlaşma İran’ın Arap Dünyası ile Suriye aracılığıyla attığı köprünün daha güçlenmesi neticesini beraberinde getirecektir.

İran hayata geçirdiği bu anlaşma ile rakipleri Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’e karşı bölgede üstünlüğünü koruma hususunda bir adım önde olduğu mesajını vermiş oldu. Anlaşmanın önemine gelir ve bu önemi sıralandırmak istersek şunları ifade edebiliriz:

1)İran’ın bölgede ne kadar etkin ve söz sahibi bir ülke olmaya başladığını, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’e hissettirmesi bakımından bir ispat niteliğini taşıyor.

2)Lübnan Savaşı’nda oluşan İran-Suriye-Hizbullah İttifakı’nın Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafından parçalanma girişimlerine en net cevabı içermektedir.

3)Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a saldırma projesine Suriye’nin ve dolayısıyla Arap Dünyası’nın onay vermediğinin de özetidir.

4)Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’tan sonra İran’ı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalama niyetlerini taşıyan Büyük Ortadoğu Projesi’nin ve bu projenin sözde haritasının yırtılıp çöpe atılmasıdır.

Netice itibariyle bütün bu kötü senaryolara giden yola oluşturdukları bu ittifakla engel olan İran ve Suriye’nin bu girişimi bütün Ortadoğu Ülkeleri’nin ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin istikbali açısından çok büyük ehemmiyet teşkil etmektedir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..