Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

ÖZ DİSİPLİN

Öz disiplin;bizim kendi sorumluluklarımızın farkında olmamızdır,eylemlerimizi bir plana sadık kalarak sürdürebilmemizdir. Başkalarının bize ne yapacağımızı söylemelerine gerek kalmadan kendi işlerimizi yürütebilme durumudur.

Öz Disiplin Nasıl Gelişir?

-İnsanın kendini bilmesi,tanıması ne kadar kıymetli değil mi? Kendimizi bilmeli ve analizimizi yapmalıyız öncelikle... Kendimizi tanımak kıymetli ve kendimizi tanıdıktan sonra yapabileceğimizden fazlasını kendimize yüklememeye gayret etmeliyiz. Kendimize sormamız gereken üç soru var bu noktada. İlki;ben kimim? İkincisi;ne yapmak istiyorum? Sonuncusu;kendime biçtiğim değer nedir? Bu konular hakkında bilgi sahibi olursak kendimizi daha iyi analiz ederiz. Kendimizle ne kadar sağlıklı iletişim kurarsak gelecek için daha az kaygılanırız ve geleceğimiz daha kolay olur.

-Hedeflerimizi belirlersek ve sorumluluklarımızın bilincinde olursak motivasyonumuzda yükselir. O nedenle bir an önce hedeflerimizi belirleyip yapmamız gerekenlere başlamalıyız. Yapmamız gerekenleri yaptığımız takdirde başarı kaçınılmaz olacaktır. Ama bu yolda çok sevdiğimiz diğer şeylerden vazgeçmek bizi mutsuzluğa sürükleyecektir. Bu sebeple önemli olan zamanı doğru yönetebilmektir. 

-Her şeyin bir vaktinin olduğuna inanır mısınız? Ben çok inanırım... Her şey olması gerektiği zamanda olduğunda güzeldir. Öz disiplinde önce acı çekip sonra hazzı yaşamak gerekir. Bu başarının kuralıdır. Hatta planlı yaşamanın da kuralıdır denebilir... Zordur bu durum. Çünkü acı çekmek konforunun bozulması demektir. Genelde acı çekilir ve zorlanılır ilk zamanlarda... Sabırlı olunmalıdır,emek vermek ve çaba göstermekten vazgeçilmemelidir. Unutulmamalıdır ki;çok kısa sürede başarıya ulaşılamaz. Bir işi başarıyla gerçekleştirmek,tamamlamak,hazzı yaşamak istiyorsak iradeli bir şekilde çalışmalı ve başlangıçtaki zorluklara sabretmeliyiz.

-Kötü alışkanlıkların yerini her geçen gün iyi alışkanlıklar almalı. Erteleme,üşenme,boş verme,geç kalma gibi alışkanlıklarla başlangıçta vedalaşmayı bilmelisiniz. Sağlıklı,huzurlu,mutlu ve başarıya odaklı bir yaşam için harekete geçmelisiniz. Gereksiz ve size yararı olmayan hatta zararlı olan her şeye hayır demeyi bir an önce öğrenmelisiniz... Size negatif yönde etkileyen alışkanlıklarınızın yerini planlı çalışma,kitap okuma,egzersiz yapma gibi olumlu alışkanlıklar almalı. Bunun bilincinde olmalısınız... Oluşturduğunuz zinciri kırmamaya özen göstermelisiniz. Unutmamalısınız ki;alışkanlıklar tekrarlanarak kazanılır ve hiçbir iyi alışkanlık hemen kazanılmamaktadır.

-Pozitif durumda kalmaya özen gösterin... Anlık yaşayıp çalışmaları için keyiflerinin gelmesini bekleyenler yapacakları işi ertelerler. Bunun sonucunda da kendilerine hemen bir bahane üretirler. "Zaten yetişmeyecekti." Ve bunu "yarın başlarım" cümleleri takip eder. Tüm bunların yerine her dakika ve her an elimizden geleni yaparak kendimizi pozitif durumda tutmak başarıdan daha büyüktür. Hazı ertelediğimizde ve başardığımızı gördüğümüzde pozitifliğimizde artacaktır. Tüm bunların sonunda yaşadığımız haz ise bizi daha sağlıklı bir hayata ve daha sağlıklı ilişkilere götürecektir. 

-Öz disiplininize sadık olun. Her gün pozitif durumlarla beslenen insan ileride otomatik olarak pozitif yapıya kayacaktır. Bu durum kendisine olan saygısını beslerken öz disiplinine de sadık olmasını kolaylaştıracaktır...

-Öz disiplin sahibi bir insan olmak istiyorsanız beklememelisiniz. Rüzgar yoksa küreklere asılın ama asla beklemeyin. Çalışın,isteyin ve kendinizi bir işi başarmaya zorunlu görün!

-Kendinizle öz disiplin anlaşması yapın. Asla pes etmeyeceğim,her gün aynı saatte uyanacağım,öz bakımıma özen göstereceğim,kitap okumayı ihmal etmeyeceğim,pozitif düşünüp negatif insanlardan uzak duracağım gibi...

-Sonuca odaklanmak motivasyonunuzun yükselmesini sağlayacaktır. Hayal edin,istediğiniz bir işi başardığınızı. Sonunda nasıl mutlu,keyifli,coşkulu ve tatmin hissedersiniz. Öyle değil mi?

-Kişisel küçük zaferler kazanmanız özgüveninizin artmasına sebep olacaktır...

-Provokatörlerden ve negatif ortamlardan uzaklaşın. Kendinizden ve yapmak istediklerinizden emin olduğunuz takdirde hiçbir durum ya da hiçbir insan sizin önünüzde duramaz. Kendinize güvenin. Zaten sabırlı olduğunuz takdirde öz disiplininiz muhakkak kendiliğinden gelişecektir.

Öz disiplininizi geliştirip sağlıklı bir hayata "merhaba" demek için asla geç değil sevgili okur. Bu yolda sana başarılar diliyor ve sevgilerimi gönderiyorum...

Kendine çok iyi bak...

 
Toplam blog
: 24
: 260
Kayıt tarihi
: 13.07.20
 
 

Herkese merhabalar.Gazi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunuyum.Uzun yıllardır deneme,hikaye,şi..