Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '12

 
Kategori
Eğitim
 

Özel okullara burslu öğrenciler

Özel Okullara Hüseyin Çelik döneminde burslu öğrenci gönderilmesi gündeme geldiğinde medyanın aleyhte yoğun bir programı oldu. Medyanın yaygarası altında özel okullar konusu gündemden kaldırıldı.
Proje, özel hastanelerde olduğu gibi, özel okullardan yararlanılmasını ön görüyordu. Devlet, özel okullardan hizmet satın alacaktı. Bu durum, devletin yeni okullar yapmasının önüne geçecek, ayrıca özel okulların güçlenmesine de yardımcı olacaktı. Tıpkı şu anda yapılmakta olan rehabilitasyon merkezlerindeki öğrencilerin ücretlerinin devlet tarafından karşılanması gibi. Bir anlamda bu proje her tarafa uygulanacaktı.
Özel okullarda okutulan öğrencilerin ücretlerinin devlet tarafından verilmesi okulların tam kapasite ile çalışmalarına da neden olacaktır. Şu anda özel okullar, kapasitelerinin çok altında öğrenci okutmaktalar. Böyle bir durumda doluluk oranı %100 olacak, milli servetin kaybı önlenecekti. Devletin öğrenci başına ücret vermesi, özel sektörün okul yapımına ağırlık vermesine yol açacak, böylece her tarafta birinci sınıf okullar yapılacaktı. İnsanlarımız, çocuklarının özel okullarda okuması için ek çaba içine girecekti. Böylece, devlet okulları da kendilerini daha da iyileştirmeye çalışacaklardı.
Kamuoyunun bildiğinin aksine yatırımcıların özel okul yapmak için pek istekli olmadıkları bilinmektedir. Çünkü okul yapmakla iş bitmiyor. Bu okulları verimli şekilde işletmek ve öğrenci bulmak ciddi sorun teşkil etmektedir. Ancak, devletin destek vermesi öğrenci bulma sorununu ortadan kaldıracağından talep patlaması yaşanacaktır.
Devletin okul öğrencilerine destek olması hizmetin belli kişilere yapılacağı anlamına gelmeyecektir. Vatandaş, kendisine yakın olan okula çocuğunu gönderecek, bu konuda herhangi bir ayrım bulunmayacaktır. Özel sektörün okul işletmeciliğine soyunması sayesinde devletin okul yapma ve işletme maliyeti azalacaktır. Devlet, bu kurumları idare etme ve yönetme külfetinden kurtulacaktır. Böylece asli işlevi olan hakem olma ve denetleme görevine dönecektir. Ayrıca, okullardan birinci sınıf bir eğitim ve fiziki koşul da isteme hakkına sahip olacaktır.
Bugün eğitim hayatımız ciddi anlamda sıkıntılı. Bu sıkıntıyı yeni okullarla kısmen azaltabiliriz. Ayrıca, kalabalık sınıf ortamından kurtulan öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim alacağı da aşikârdır. Eğitim hayatımızın soluk almasını istiyorsak, devletin özel sektörü desteklemesi gerekmektedir.

ibrahim halil er

 
Toplam blog
: 2
: 698
Kayıt tarihi
: 20.01.12
 
 

Eğitimci ve yazar. Yayınlanmış Eserleri 1. Peygamberimizin Eğitim Metodu 2. Cennet Doğuda..