Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Özelleştirilmeyen bir igdaş kalmıştı

Özelleştirilmeyen bir igdaş kalmıştı
 

Özelleştirilmeyen ne kaldı güzel ülkemde? Hangi ülkeden bahsedeceğiz böyle devam ederse? Yabancılara satılmadık ne kalacak acaba? Neolibarilizm sayesinde dayanışma değil, her alanda savaşma başgösterdi. Tüm bunlar insan ilişkilerinde bile kendini gösterir oldu.
Özelleştirme adı altında yapılan tesis satışlarına bir yenisi daha eklendi.. İGDAŞ... Madem bu kadar özelleştirme meraklısı bir ülkeyiz. Halka arz ederk yapsanıza bunu. Yabancı ülkelerin eline bırakmak yerine. Bu yerler Türk halkının ödediği vergiler sayesinde oluyor. O zaman açın halka. İngiltere'de bir dönem bu yapılmıştı. Sosyal paylaşım yapılmış, yabancıya gitmemişti.

TELEKOM özelleştirildi. Ne oldu? Telekom’un özelleştirilmesi ekonomimize pek çok zarar vermiştir. Bu zararlar şunlar olabilir: Dış bağımlılık artmadı mı? Döviz kaybı yaşanmadı mı? Ekonomik yolsuzluklar olmadı mı? Ulusal güvenlik tehlikeye atılmadı mı? Halka ait bir mal nasıl olur da özel bir kesime aktarılır? Halkın eline geçen nedir özelleştirmeden?....

Şimdi habere gelelim...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl içinde ihaleyi gerçekleştirmeyi umduklarını söyledi. Elektrik dağıtımda son üç bölge hariç özelleştirme süreci tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, son kalan 3 elektrik dağıtım bölgesinde ilana çıktı. İlana göre, Akdeniz, İstanbul Anadolu yakası ve Toroslar elektrik dağıtım bölgeleri blok satış yöntemiyle özelleştirilecek.

Önceki gün Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin satışı da gerçekleşti ve ihaleyi 1, 2 milyar dolarla Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA kazandı. Gözler şimdi enerjide Türkiye'nin en büyük ihalesi olması beklenen İGDAŞ'a çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İGDAŞ özelleştirmesinde son noktaya gelindiğini belirterek, "Yöntem üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl ihaleye çıkarız." dedi.
Elektrik dağıtımda son üç bölge hariç özelleştirme süreci tamamlandı. Dün Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin satışı da gerçekleşti ve ihaleyi 1.2 milyar dolarla MMEKA kazandı.
Gözler şimdi enerjide Türkiye'nin en büyük ihalesi olması beklenen İGDAŞ'a çevrildi.

4.2 milyon abone ve 4 milyar metreküplük doğalgaz tüketimi ile Başkent Gaz'ın iki katı büyüklüğündeki İGDAŞ için gelecek fiyat tekliflerinin 3 milyar doların üzerinde olacağı belirtiliyor.

Geçen hafta Boğaziçi Elektrik'in özelleştirme ihalesinde 3 milyar dolarlık teklifte bulunulmuştu. Bu rakam Türk Telekom ve Tüpraş'ın ardından üçüncü en yüksek rakama tekabül ediyor.

İGDAŞ özelleştirmesi için dev firmaların adı geçiyor. Başkent Gaz'ın aksine bu ihaleye yabancıların da ilgi göstermesi bekleniyor. Fransız Gaz De France ve Rus Gazprom, bu şirketlerin başında geliyor. Yerlilerden de büyük firmaların gözü bu ihalede. İGDAŞ ihalesinden elde edilecek gelir İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kalacak.


TİN

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..