Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '11

 
Kategori
Deneme
 

Özür dilemek

Özür dilemek
 

Dostluklar, atılan kazıklar, tutulmayan sözler, ağızdan çıkan ama pişman olunan kelimeler… Hepsi birer özür gerektiren davranışlar aslında. Fakat hiç kimse bu özür kelimesini kendi anlamında kullanarak karşı tarafa iletmez. Bu da bu kelimenin sık sık kullanimina sebep olur. Her hatada “özür dilerim”, her yanlışta “özür dilerim”, hata yapayım olmazsa özür dilerim, nasılsa bu insan beni özür dilersem affeder vs. Hayır! Bu kadar kolay değil özür dilemek. Özür kelimesinin anlamı hata yapmak için kullanılmaz, istemeden oluşan hatalarda devreye girer. Haklıyken neden özür dileyesin ki, haksızlar elini kolunu sallaya sallaya gezerken?.Anlamı ne demek özür dilemenin bilen var mı?

Özür dilemek bir kereye mahsustur benim bildiğim. Eğer sık sık özür dileniyorsa yanlışlarını kendinde aramalı insan. Her insan aslında yanlışı da doğruyu da kendinde aramalı o farklı bir konu. Ama özür dilenecek kadar hata yapıyorsan dönüp aynaya bakmayıda bileceksin. Paşa paşa özür dileyeceksin dostum! Ama gel gör ki etrafımızda böyle insanları samanlıkta iğne arar gibi arar olduk. Erdemli bir davranış olan özürü erdemsiz halde getirdik. Ne acı! Ağıza kolay gelen cümleleri davranışlarımıza yansıtmak kadar acı bir şey yok. “ Bir daha olmaz dostum, affet” demektir özur dilemek ve onu bir daha gerçekten yapmamaktır asil olan. Fakat biz hata yapa yapa özür kelimesinin anlamınıda yitirir olduk…

Ben kolay kolay özür dilemeyen bir insanım. Haklıykende özür dilemek zorunda kaldığım zamanlar olmuştur çünkü. Neden haklıysam özür dileyeyim? Neden haksız taraf haksızlığını bir türlü kabullenemez? Onun hatasını da mı ben üstlenmek zorundayım? Hayır! İnsanlar erdemlerinin farkına varana kadar konuşmamalı. Bu kadar kendinden korkarak aynalara bakamayarak yaşamak zorunda olmamalı. Onun özür dilemesi onun gözümde değerinin yükselmesi demek. Neden dost isem o insanı onu düşüreyim? Hatalar yapılır, hatasız değiliz tabiki. Şans verilir bu şans özürle telafi edilir. Günümüzün acı gerçekleri maalesef. Hayatımdan örnek vermiş olursam, çok basit sebeplerle insanlar muhataplarını kesiyorlar artık. O yüzdenn kolayca özür dilemem. İsterse karşımdaki babam olsun, asla! Çok büyük hatalar yapanlar affedilirken, bir sözle istemeden kıran insanlar affedilmiyor. Sözün büyüklüğü tabiki de önemli fakat kırılmakta, sevmekte, nefret etmekte bizim elimizde. İnsanlar kırılarak özür diletmekten zevk alır hale geldiler artık. Özür diledikçe egoları tavan yapan kişiliklere dönüştüler. Halbuki eskiden böyle miydi? Özür diledikçe karşımızdaki insanın gözünde değerimiz artardı. “ Bu çocuk adam olacak” derlerdi her özrümüzde… Şimdilerde ise insanlar egolarını tavan yaptıran bir alete dönüştürdüler özür dilemeyi. Yazık! Gerçek ve acı bir şekilde yazık.

Özür dilemek, bir şeref,

Özür dilemek, bir erdem,

Özür dilemek, yepyeni bir hayat gibi,

Özür dilemek, hatamıza yeni bir şans vermek,

Özür dilemek, adam olabilmek

Özür dilemek, karşımızdaki insanları sevmek,

Hayatı sevmek, çiçekleri, varlıkları, yaradılanı sevmek..

Özür dilemek, kişiliğini aynada görmek demektir!.. 

 
Toplam blog
: 99
: 7049
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Bir garip bankacı olmanın yanı sıra, yazarlık yapan; her şeyi olduğu suret için seven bir insanım..