Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '10

 
Kategori
Bilim
 

Parmak izindeki mucize...

Parmak izi, hepimizin bildiği gibi kişiye özeldir

Her insanın parmak uçlarında bulunan izler, altı milyar insanla arasındaki farklılığı ortaya koyar ve her insanın bir santimetre kare içerisindeki parmak ucunda, onun kimliği ve özelliği vardır. 

Biliyorsunuz parmak izi, bugün kriminolojide suçluların tespitinde kullanılmaktadır. Bu iz o kadar kesindir ki, ilk insandan bugüne kadar; ne kadar insan gelmişse hiçbirisinin parmak izi diğerine benzemez. 

A. A. Moenssnens, Fingerprint Techniques (Parmak İzi Teknikleri) adlı kitabında parmak izinin her insana özel oluşunu şu şekilde değerlendirmiştir: "Şimdiye dek farklı parmaklardaki iki parmak izinden hiçbirinin birbiriyle aynı olduğuna rastlanmamıştır…" 

Fakat parmak izi mucizesi 19 yüzyıl sonlarının keşfidir. Daha öncesinde insanlar parmak ucundaki izleri hiçbir işe yaramayan izler olarak görmüşlerdir. 

Parmak izi sisteminin bulunuşu çok eski tarihlere dayanmakla birlikte, bu izden istifade etmek oldukça yenidir. 

Modern manada parmak izi tespiti ve faydalanma konusunda ilk adım 1880'de atılmıştır. 

İngiliz bilgini olan Henry Faulds ve Wiliam James Herschel adlı iki İngiliz, bu tarihte; Nature adlı bir ilmi mecmuada parmak izi hakkında makale yazmışlardır. 

Fakat arkadaşlar, asıl parmak izindeki mucize sır nedir biliyor musunuz? 

Bir santimetre karelik parmak ucundaki izlerin kişiye özel olmasıyla birlikte, önemi çağımızda fark edilen parmak izinin, Kuran’da vurgulanmasıdır. 

Kıyamet suresinde; Allah’ın insanları ölümden sonra diriltmesinin çok kolay olduğu anlatılırken, özellikle parmak uçlarına dikkat çekilir:
Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip-(yeniden) düzene koymaya güç yetirenleriz. (Kıyamet Suresi-4) 

Sevgi ve ışıkla.. 

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..