Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Parti kapatmalar ve küllerinden doğan partiler

Parti kapatmalar ve küllerinden doğan partiler
 

Halkın Emek Partisi (HEP) adıyla 20 yıl önce siyasi arenaya atılan hareket 3 kez Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldığı gerekçesiyle olmak üzere tam 7 kez farklı isimlerle siyasi hayatını sürdürdü.

1989 yılında Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurulmasıyla başlayan siyasi oluşum ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP ile devam etti. Bunlardan HEP, DEP ve HADEP Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştı.

Benzer şekilde Milli Görüş hareketinin siyasi temsilcisi Refah Partisi Anayasa Mahkemesince kapatılmış, yerine kurulan Fazilet Partisi de aynı kaderi paylaşmıştı. Ardından aynı görüşü temsilen Saadet Partisi siyasi arenadaki yerini almıştı.

Türk Siyasi tarihinde Anayasa Mahkemesi kurulmadan önce iki ve Anayasa Mahkemesince de 24 partinin siyasi hayatı sonlandırılmış ve kapatılan birçok partinin başka isimli devamları türeyerek kamuoyunun oyunu almak üzere halkın karşısındaki yerini almıştır.

Siyasi partiler Anka kuşu gibi küllerinden doğmaya devam ededursun, en etkili aksiyonlar siyasi yasaklar ve siyasetten menler olmuştur. Yani en büyük cezalar partilerin değil -tabiri caizse- partililerin kapatılması ve bireylerin siyasi yasaklı konuma getirilmesidir.

Aksi halde verilen cezalar parti ismi değiştirme gerekçesi olarak kalacaktır.

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..