- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Pastörize süt ile büyüyen çocuklara
PENCERE ÖNÜ BOSTANLARI
Hangi ev hanımı istemez ki, salatasına dalından koparılmış tere, roka koymak.
Hem mutfağıma bir enreji kattı bu pencere önü bostanları, hem de taze taze sebze yemenin zevkine vardım.
Köyde yaşayanlar ne şanslı diye geçirdim içimden. Tavuğun altından aldıkları yumurtalar, inekten sağılan süt, bahçeden koparılan marul yiyerek büyütüyorlar çocuklarını.Biz kent insanları bunun kıymetini pek de bilmeden yaşıyoruz.
Geçende markette rastlamış ve iyi ki de almışız bu saksıları. Birazcık da olsa doğal hayatın nasıl olduğunu hatırlattı bize.
Karadenizin güzel ilçesi Ünye'de geçen çocukluğumda, köylü kadınların pazara getirdiği bu doğal mamüllerden yemişliğim vardır. Kırdığında turuncu bir rengi olan yumurta veya kaynattığında tüm evi mis kokusu ile saran süt. Kaynatılan sütten yapılan yoğurt. Tüm bu "doğal", asortik ismi ile "organik" ürünleri malesef, şehirde doğup büyümekte olan çocuklarımız için bir masaldan ibaret.
Memlekete gittiğimizde pazardan aldığım bu doğal yumurta ve sütü çocuklara yedirmekte zorlanıyorum. Farklı geliyor, onlar pastorize sütle büyüyen çocuklar. Köy sütünü ve yumurtasını "kokuyor" diye yemekten imtina ediyorlar.
Kentte bahçe keyfini az da olsa yaşıyorum penceremin önüne ektiğim tere, roka, maydonoz,dereotu ile...
Ne yapalım, züğürt tesellisi....