Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '07

 
Kategori
Müzik
 

Pentangle

Pentangle 1960'ların sonunda aktif müzikyaşantısına başlayan bir British folk rock (ya da folk-jazz) grubudur. 1967 senesinde kurulan grubun üyeleri, vokalde Jaqui McShee; gitarda John Renbourn ve Bert Jansch; kontrbasta Danny Thompson ve vurmalı çalgılarda Terry Cox'dur. Pentangle ismi grubun beş üyesini temsilen tercih edilmiştir ve grubun simgesi olarak belirlenen pentagram sembolünü yansıtır. Böylece Jaqui McShee'nin mistik vokaliyle taçlanan sihirli beş köşeli yıldız yani Pentangle (eş. pentagram) doğmuştur. Grubun bu iskelet yapısı 1967 ile 1973 yılları arasında müzik yaşantısına devam etmiştir.

Grubun gitaristleri Renbourn ve Jansch, British folk sahnesinin önemli müzisyenlerindendir; Pentangle kurulmadan evvel her ikisinin de çeşitli solo albümleri bulunmaktadır. Londra'da aynı evi paylaşan ikili, Jansch'in Jack Orion albümünde düet de yapmışlardır.

Jaqui McShee ise Londra'nın folk kulüplerde ücretsiz sahne alarak müzik yaşantısına başlamış, daha sonra 1965'te Renbourn ve Jansch'ın da çalıştığı Red Lion klübüne geçmiş ve ikiliyle ilk arkadaşlıkları bu dönemde başlamıştır. Yine bu dönemde Renbourn'un Another Monday albümünde vokalde yer almış ve Ağustos 1966'da Les Cousins kulüpte kendisiyle düet sergilemiştir.

Grubun diğer iki elemanı Thompson ve Cox dönemin tanınmış caz müzisyenlerindendir ve Alexis Korner grubunun üyeleridir. Thompson ile Renbourn Les Cousins klübünde bir televizyon projesinde birlikte çalışmışlardır.

1967 senesinde Renbourn ve Jansch turneye çıkmış ve McShee ikiliye vokalde eşlik etmiştir. Aynı yılın Mart ayında Thompson ve Cox da onlara katılmış ve bu birliktelik Pentangle'ın doğmasıyla nihayetlenmiştir.

Pentangle her ne kadar bir folk grup olarak adlandırılsa da, üyelerinin müzik gelenekleri ve altyapıları birbirinden farklıdır. Ortak yönleri dini (katolik) motiflerin etkisinde olmaları ve bu tadı paylaşmalarıdır. Üyelerin müzik altyapılarının farlılıklarını özetlemek gerekirse; McShee geleneksel folk müzik ile beslenmiş; Cox ve Thompson caza âşık; Renbourn klasik barok müziğe yakın, Jansch ise çağdaş blues tadına sahiptir. Kuşkusuz, bu yüzden Pentangle'ın tarzını folk rock ya da folk caz arasında bir yerlere iliştirmeye çalışıyoruz ve bunda belki de tam başarılı olamıyoruz.

Konserler ve Albümler

Grup Pentangle adıyla ilk konserini 27 Mayıs 1967'de Royal Festival Hall'da sahne alarak gerçekleştirmiştir. Ardından Transatlantic Records tarafından organize edilen Danimarka ve İngiltere turnelerine çıkmışlardır. Hemen akabinde başlayan stüdyo çalışmalarının ardından Mayıs 1968'de ilk albümleri olan The Pentangle piyasaya çıkmıştır.

29 Haziran 1968'de ise Londra'da Royal Albert Hall'da sahneledikleri performansla zirveye çıkmışlardır. Bu konsere ilişkin kayıtlar Kasım 1968'de çıkan ikinci albümleri Sweet Child'ın önemli bir kısmını oluşturmuştur. 22 Parçadan meydana gelen bu albüm 2 Long Play olarak hazırlanmıştır.

En çok satan plakları ise 1969'da piyasaya çıkan Basket of Lights'dır. Bu albümün böyle bir ticari başarı göstermesinde asıl unsur plaktan evvel single olarak çıkan Light Flight 45'liği ve bu şarkının BBC'nin ilk drama serisi olan bir tv dizisinin film müziği oluşudur. Bu başarıları İngiltere'de ve Amerika'daki turneler izlemiştir. Ancak, Ekim 1970 albümleri Cruel Sister tam bir ticarî başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Cruel Sister, geleneksel şarkıların yer aldığı bir albümdür; grup kurulmadan evvel Jansch ve Renbourn'un düet yaptıkları Jack Orion adlı parçanın 20 dakikalık uzun bir versiyonu da bu albümde yer almaktadır.

İzleyen yıllar Pentangle için bir gerileme dönemidir. Mart 1971 tarihli beşinci albümleri, Reflection, Cruel Sister'a nazaran olumlu tepkiler almış fakat müzik basını önceki albümlere gösterdikleri coşkuyu Reflection için göstermemiştir. Bu sürecin ardından Pentangle'ı ilk olarak yapımcıları terketmiş ardından Transatlantic Records..

Pentangle'ın efsanevî beşlisinin son albümü Warner Brothers tarafından yayınlanan 1972 tarihli Solomon's Seal'dir. Günümüzün önemli müzik otoritelerinden Colin Harper'ın ifadesiyle Solomon Seal "yorgun ve usanmış insanların hazırladığı bir kayıttır, fakat bununla birlikte bulundukları döneminin en iyi söz ve müzik yazarlarının ve yorumcularının hazırladığı bir albümdür." Şu bir gerçek ki, albümün başarısı ne olursa olsun döneminin ve tarzının en iyileri tarafından hazırlanmıştı..

1972'deki ingiltere turnesinin ardından, 1973 yılbaşı günü grubun kurucularından Jansch gruptan ayrıldığını açıklamış; Melody Maker dergisi de bu haberi yılın ilk sayısında baş sayfada manşetten şöyle vermiştir: "Pentangle Dağıldı!"

Pentangle'ın Yeniden Doğuşu

1980'lerin başında grup üyeleri bir toplantı plânlarlar. Bu sırada Jansch ve Renbourn kendi solo kariyerlerini yeniden inşa etmekle meşgul, McShee henüz evlenmiş, Thompson müzik çalışmalarına devam etmekte, Cox ise Minorca'da restoran işine soyunmuştur.

Pentangle 1982 Cambridge Folk festivalinde yeniden sahne alır –fakat Cox'un yokluğuyla; zira Cox bir trafik kazasında bacağını kırmıştır.

Festivalin ardından Pentangle tekrar turneye çıkar ve İtalya, Avustralya ve Almanya'da konser verirler, davulcuları Cox konserlere tekerlekli sandalyesiyle iştirak eder.

Fakat, Renbourn uzun süreli bir klasik müzik eğitimi için gruptan ayrılır ve Dartington College of Arts'a kaydolur. Adından grup elemanlarında pek çok değişiklikler yaşanır. Keman'da Mike Piggott, klavyeli çalgılar ve basta Nigel Portman Smith, gitar ve vokallerde ise Peter Kirtley gruba dahil olurlar. Efsanevî Pentangle'dan geriye sadece McShee ve Jansch kalmıştır.

1987'de Jethro Tell'in davulcusu Gerry Conway gruba iştirak eder. Yeni elemanları ile Pentangle: Jansch, McShee, Portman Smith, Kirtley ve Conway üç albüm kaydı yaparlar: Think of Tomorrow, One More Road ve Live 1994. Mart - Nisan 1995'e son turnelerine çıktıktan sonra Jansch solo çalışmaları için grubu terkeder. Ve tabii kala kala bir tek McShee kalır efsane beşliden..

Jacqui McShee's Pentangle

1995 senesinde McShee, vurmalı çalgılarda Gerry Conway ve klavyede Spencer Cozens ile bir trio oluşturur. Üçlünün ilk albümü About Thyme'dir. Albüm fROOTS magazin'de İngiliz folk listesinde zirveye çıkar ve GJS (Gerry Jacqui Spencer) markası olarak anılır. Gruba saksafonda Jerry Underwood ve bas gitarda Alan Thompson'ın da katılımıyla yeni bir isim verilir: McShee's Pentangle (bu kararda orijinal Pentangle üyelerinin de onayı alınmıştır). Yeni beşli ilk olarak Passe Avante ardından da 2005 yılında Feoffees' Lands albümlerini çıkarırlar.

Bu dönemde grup kısa turnelerle konserler vermiş; Chipping Norton/ Oxfordshire konserleri Park Records tarafından kaydedilmiş ve At the Little Theatre adıyla piyasaya sürülmüştür. 2002 Ağustos'unda saksafoncu Jerry Underwood geçirdiği bir rahatsızlığın ardından yaşamını yitirmiş yerini 2004 yılında Gary Foote almıştır. Grup Jacqui McShee's Pentangle yeni ismiyle 2006 yılında düzenli olarak turnelere çıkmış ve 2007 İngiltere turnesi Ağustos - Ekim ayları olarak açıklanmıştır.

Efsanevî Beşliye Olan İlgi

Grubun orkestrası pek çok değişikliğe uğramış olmakla beraber Pentangle'ın orijinal çizgisindeki müziğe olan alaka sürmekte ve grup bunca değişikliğe rağmen müstakil, Pentangle'a mahsus folk - rock - caz karışımı müzik tarzını devam ettirmektedir. Grubun ilk orijinal tarzına olan ilgiden dolayı 1972 - 2001 yılları arasında, geçmiş dönem konser, kayıt ve albümlerine ait onlarca derleme albüm yayınlanmıştır.

2004 Yılında, 1968-1972 Lost Broadcasts albümleri çıkmıştır. Grup ile ilgili pek çok radyo programı düzenlenmiş; örneğin, sadece 1968 yılında BBC tarafından 11 kez Pentangle ile ilgili program yayınlanmıştır. 2004 Derleme albümü bu kayıtlardan oluşan 2 CD'lik bir albümdür. Albümde, Terry Cox'un solo şarkısı "Moondog"un tam versiyonu ve bugüne kadar hiç kaydına rastlanmayan ve sadece BBC arşivinde bulunan "The Name of the Game" adlı şarkılar da yer almaktadır.

2007 Yılında ise The Time Has Come 1967 - 1973 piyasaya sürülmüştür. 4 CD'den oluşan bu koleksiyon serisinde genellikle nadir olan, kayda alınmış fakat yayınlanmamış ve bunların yanı sıra canlı konser kayıtları yer almaktadır.

Ödüller

Ocak 2007'de, Pentangle'ın efsanevî beşlisine BBC tarafından yapımcının şu sözleri ile Yaşam Boyu Başarı ödülü verilmiştir:

"Pentangle 20. yüzyılın en nüfuzlu gruplarından biridir, müzik sahnesindeki etkilerinin ne olduğunun takdir edilmemesi ödüller adına yanlış olurdu"

Singıllar

• Travellin’ Song / Mirage (1968)

• Let No Man Steal Your Thyme / Way Behind The Sun (1968)

• Once I Had a Sweetheart / I Saw an Angel (1969)

• Light Flight / Could Mountain

• Light Flight / Could Mountain

• Play the Game / Saturday Movie (1986)

• Set Me Free / Come to Me Easy (1986)

Albümler

The Pentangle — 1968
Sweet Child — 1968
Basket of Light — 1969
Cruel Sister — 1970
Reflection — 1971
Solomon's Seal — 1972
Open The Door — 1985
In The Round — 1986
So Early In The Spring — 1989

Jansch / McShee / Kirtley / Portman Smith / Conway

Think of Tomorrow — 1991
One More Road — 1993
Live 1994 — 1995
Jacqui McShee's Pentangle

Feoffees' Lands — 2005
Derleme albümler

History Book — 1972
Pentangling — 1973
The Pentangle Collection — 1975
Anthology — 1978
At Their Best — 1983
Essential Vol 1 — 1987
Essential Vol 2 — 1987
Collection — 1988
Anniversary — 1992
People On The Highway 1968 - 1971 — 1992
Light Flight — 1997
The Pentangle Family — 2000
Light Flight: The Anthology — 2001

Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pentangle_(band)
http://www.jacquimcshee.co.uk/
http://kneeling.co.uk/frames2.asp?pages/pentangle/default.asp

 
Toplam blog
: 21
: 2056
Kayıt tarihi
: 05.10.07
 
 

İzmir doğumluyum, yaşadığım yer İstanbul olsa da... Burnumda tüter, hasretini çekerim; gidenlerle se..