Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr Yasir GÖZÜ

http://blog.milliyet.com.tr/yasirgozu

19 Ekim '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Perianal Fistülde VAAFT Yöntemi

Perianal Fistülde VAAFT Yöntemi
 

Perianal Fistülde VAAFT Yöntemi

Perianal fistül makat bölgesinde oluşan enfeksiyon, apse ve akıntı şikayetleri ile kendini belli eden bir hastalıktır. Bu bölgedeki akıntı ve şişlikler hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler.

Makat bölgesindeki bu şişlik ve akıntıların tedavisi oldukça zor ve zahmetlidir. Hastaların fistül sebebiyle oldukça sıkıntılı ameliyatlar geçirmeleri yeni tedavi seçeneklerini gündeme getirmiştir.

Bunlardan biri de VAAFT (video assited anal fistula treatment) yani video yardımlı anal fistül tedavisidir. Bu yöntemde hastanın fistül ve akıntı bölgesi video endoskop yardımıyla görüntülenir ve fistül hattı belirlenir. Fistül iç ağzı bulunduktan sonra burası kapatılır. Makat fistülünün dış ağzından iç ağzına doğru bir taraftan fistül yolu koter veya lazer yardımıyla yakılır ve ardından fırça yardımı ile kazınır. İç fistül ağzı tekrar fistül oluşumunu engellemek için bir kateter yardımı ile siyanoakrilat yapıştırıcı maddesi ile kapatılır. Bu hastalarda bir yıllık takip süresinde % 90 oranında başarıya ulaşılmıştır. VAAFT tekniği özellikle çok yolu olan makat fistüllerinde avantajlı olarak uygulanabilir.

VAAFT tekniğinin avantajları

VAAFT tekniği ile ek bir müdahaleye gerek kalmaksızın fistül akıntısının geldiği noktadan uygulama yapılabilmektedir.

Ayrıca bu yöntemle fistül iç ağzının kapatılabilmesi fistülün yeniden oluşumunu engelleyen bir durumdur.

Video endoskop görüntüleme sayesinde makat fistülünün tipi ve birden çok apse veya kanal varsa bunlar tespit edilebilir.

Tespit edilen fistül yan dalları fırça ile kazınabilir ve ya Koter ve lazer ile yakılarak yok edilebilir.

Endoskop ile makat bölgesindeki iltihabi şişlikler, iyileşme dokuları ve makat kasları arasındaki şiddetli enfeksiyon belirlenip tedavi uygulanır.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

www.avrupacerrahimerkezi.com

 

 
Toplam blog
: 29
: 613
Kayıt tarihi
: 11.06.15
 
 

1972 yılında Elazığ'da doğdum. 1998 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum..