Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Güncel
 

Petkim satışı başarısızlık mı, başarı mı?

Petkim... Türkiye'nin en değerli 7 şirketinden biri. Dünyaca ünlü bir marka. Devletin en temel hazinelerinden biri.

İşte böylesine önemli bir şirketin yüzde 51'lik kısmı Kazak ağırlıklı bir konsorsiyuma 2 milyar 50 milyon dolara satıldı. Peki sizce bu satış karlı bir satış mı, yoksa devlet bu satıştan zarar mı etti?

Eminim birçok kişi Petkim'in bir devlet hazinesi olması itibariyle satışına şiddetle karşı çıkıyor. Hatta bunu eleştiren kesim devlet hazinelerinin peyderpey yabancılara satıldığını söylüyorlar. Çok da kızgınlar.

Bu satışın karlı mı yoksa zararına bir satış mı olduğunu gözünüzde canlandırabilmeniz için bir bilgi vereyim.

Türkiye'nin en büyük petrokimya üreticisi Petkim 2005 yılını 98.55 milyon YTL zararla kapattıktan sonra 2006 yılında 57.99 milyon YTL (41.42 milyon dolar) net kar elde etmişti.

Şimdi bu kısa ve önemli bilgi sonrası aklınızdaki soruyu kendinize bir daha sorun.
Yıllık olarak yaklaşık 42 milyon dolar kar elde eden bir markanın yüzde 51'lik hissesinin 2 milyar dolara satışı ticaret açısından nasıl karşılanır? Ya da şöyle soralım isterseniz. Bir şirketiniz var ve yıllık olarak 42 bin YTL kar elde ediyor. Oysa size bir yatırımcı geliyor ve diyor ki; bana şirketini sat. Sana vereceğim para 2 milyon YTL. Siz bu şirketi satar mısınız yoksa yıllık 42 bin YTL kar ile devam mı ederdiniz? Üstelik alacağınız para ile yeni yatırımlar yapma şansınızın da ne kadar yüksek olduğunu unutmayın.

Ben ülke hazinelerinin satışına karşı çıkanlardanım. Ancak böylesine büyük milli bir servet son 10 yılda büyük zararlar uğramışken ve sadece geçen yıl ancak 42 milyon dolar kar elde edebilmişse, 2 milyar dolara satışı bence başarıdır. Üstelik kalan yüzde 49'luk hisse de yine devlete aittir.

Ekonomimizin son dönemlerde istikrara kavuşmuş olduğunu gerek yurtdışı, gerekse yurtiçinden pek çok piyasa uzmanı söylüyor. İşsizlik hala sorun olmaya devam etmesine karşın, piyasa 2000 yılı öncesi ile mukayese edilemeyecek oranda aktif durumda.

Hükümetin icraatlarını ne kadar eleştirirsek eleştirelim bir takım gerçekleri görmezden gelemeyiz. Devlete ait pekçok şirket satıldı, bu doğru. Ama şunu da düşünmek gerekiyor. Satılan bu markalar eleştirdiğimiz bu hükümet öncesinde bu kadar değerli miydi? O dönemlerde de pekçok markanın satışı gündeme gelmiş ancak bir türlü satılamamıştı. Neden? Çünkü kimse bu kadar zarar eden şirketlere büyük miktarlarda para ödemiyor, herkes ucuza kapatmaya çalışıyordu. Şimdi en azından satışlar ciddi rakamlar karşılığında yapılıyor.

Ben başta da söylediğim gibi devlet markalarının satılmasına karşı çıkanlardanım. Ama körü körüne bunu yapmıyorum. Eğer satılacak bir marka için çok güzel bir teklif almışsanız bence bunu mutlaka değerlendirmelisiniz. Elbette şunu da söylemek gerekiyor. Petkim gibi bir marka yaratmamızın da büyük önemi var.
Parayı alıp olur olmaz yerlere harcamak değil, aldığınız parayı olumlu bir şekilde kullanmak ve sattığınız markanın alternatifini oluşturmak çok ama çok büyük önem taşıyor.

Umarım hükümet alacağı bu paraları olumlu bir şekilde kullanır.
Petkim'in satışının hayırlı olmasını diliyorum.

 
Toplam blog
: 74
: 2756
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

On yıldan fazla süredir reklam ve halkla ilişkiler sektörü ile internet ortamında medya sektöründe h..