Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

Peygamberler Diyarı-EĞİL

Peygamberler Diyarı-EĞİL
 

Eğil, birçok medeniyet, uygarlık ve dinlere beşiklik etmiş, tarihi Asur şehri, peygamber, Azizler ve Nebiler diyarı olup, Diyarbakır’a bağlı şirin bir ilçedir. Diyarbakır’ın kuzeybatısında ve Diyarbakır’a 50 km. uzaklıktadır.

Eğil Asur Kalesi, Kalecik Kalesi, Selman Cibeb(Cebeb) Kalesi, Asur Kral Mezarları, (suni) mağaralar, hamamlar, Taciyan Camisi, Nisanoğlu Türbesi, mağara, kilise, Şerbettin (Kalkan Köyü) Hanı, Kasım Bey Kümbeti, Yer altı Sarnıcı, Kaleden Dicle Nehrine inen gizli iki yol, hamamlara inen gizli yol, Kaleyi kuşatmalarda veya kaybedilen savaşlardan sonra, kral ve yakınlarının gizli ve kimselere görünmeden, yer altından kaçışlarını sağlayan tünel veya tüneller.

Kur’an-ı Kerim’de isimleri zikredilen Hz. Elyesa (A.S), Hz. Zülkifl (A.S), Nebi Harun Asefi, Zennun, Danyal, Nebi Alak gibi nebi ve evliyaların kabirlerinin Eğil ilçesinde bulunulması, mağara kilise nedeniyle Eğil’i önemli bir inanç merkezi kılmaktadır.

Ayrıca Dicle Barajı; Eğil ilçesini piknik, mesire yönünden de önemli kılmaktadır. Diyarbakır’da sıcaklıkların temmuz, ağustos aylarında 40-50 dereceye ulaştığında serinlemek için Diyarbakır’a en yakın serinleme yeridir.

Eğil ilçesi, tarih öncesi dönemlerden başlayıp, pek çok medeniyetlere beşiklik etmiştir.

Orta Paleolitik Çağda (MÖ 20.000-15.000) açık hava yerleşmelerinin olduğu, 1946 yılında bu bölgede yapılan basit kazılardan anlaşılmaktadır. Sonraki dönemlerde insanların daha çok mağaralarda kaldıkları toplayıcılık ve avcılığın geçimi sağlamada yegane yol olduğu bilinmektedir.

Eğil’deki birçok mağaranın “Ortataş” çağından kalmış olduğu anlaşılmaktadır.

 
Toplam blog
: 29
: 7275
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

1972 Diyarbakır, üniversite terk, 13 yıldır basın-yayınla uğraş vermekteyim. Haber kökenli olup, pro..