Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

13 Nisan '09

 
Kategori
Peynir
Okunma Sayısı
2896
 

Peynir

Peynir
 

***PEYNİR***


Merhabalar...

Peynir, denildiğinde ilk aklımıza gelen, sabah kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez besini ve yiyeceği, meze sofralarımıznı kraliçesi, katık ekmeğin kralı olan peynir çesitleri hakkında bilip, bilemediğimiz yönlerini bu yazımda ortaya koyarak sizlerle paylaşmak istiyorum...

Peynir, çok lezzetli, çok güzel bir tat duygusu veren, evimin dışında gerek şantiyelerde kese kağıtları üzerinde, gerekse (5) (*****) yıldızlı otellerin yemek masalarında damak zevkini bana ayrı ayrı tattırmıştır.

Gelelim, "peynirin" ansiklopedik bilgisine ;

Peynir kalsiyum ve fosfor içeriği yönünden önemli bir gıdadır. 100 g yumuşak peynir, günlük kalsiyum ihtiyacının % 30-40’ını, günlük fosfor ihtiyacının da % 12-20’sini karşılamaktadır. Sert peynirler günlük kalsiyum ihtiyacının tümünü karşılarken, fosfor ihtiyacının da % 40-50’sini karşılamaktadır. Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için yaşamsal bir mineraldir. Peynirdeki kalsiyum biyolojik değeri yüksek olan yani insan vücudu tarafından kolayca kullanılabilen formdadır. Kalsiyum ayrıca kasların kasılması ve sinir iletimi için vücuda gereklidir. Çocukların, hamile ve emziren kadınların ve menopoz dönemindeki kadınların kalsiyum ihtiyacı artar.

Peynir bir karbonhidrat kaynağı değildir. Herhangi bir sebeple karbonhidrattan kaçınmak isteyenlerin tercih etmesi gereken süt ürünü peynirdir. Dünyada 1.000’den fazla peynir çeşidi vardır. Elde somut bir tarihsel kanıt olmamakla birlikte peynirin ilk kez bundan yaklaşık 8.000 yıl önce Mezopotamya veya İndus vadisinde çobanlar tarafından üretildiği sanılmaktadır. İtalya ve Fransa’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan “süt kesiğini süzme kapları”, bu ülkelerde İ.Ö. 2.800 yıllarında ilkel peynircilik yapıldığını göstermektedir.

<ımg height="84" src="http://tbn2.google.com/images?q=tbn:uH6GO14q7vyPkM:http://www.marslogistics.com/logilife/Dergi/Sayi18/img/peynir3.jpg" width="126"> <ımg height="94" src="http://tbn2.google.com/images?q=tbn:G4hapi8w42mMdM:http://www.intizampeynirleri.com/yeni/UrunResim/hanimaga5272.jpg" width="124"> <ımg height="107" src="http://tbn0.google.com/images?q=tbn:hpWQ0rZN2tp70M:http://img1.blogcu.com/images/k/a/y/kayalik/cheese2.jpg" width="107"> <ımg height="124" src="http://tbn2.google.com/images?q=tbn:m-zKYaX7xsUzsM:http://www.izisut.com.tr/urunler/krem_peynir_200gr.jpg" width="124">


Tüm dünyada sevilerek tüketilen ve yüzlerce çeşidi bulanan peynirin ;

Yerli-yöresel peynirler
* Kırklareli: Kaşar peyniri
* Erzincan: Tulum peyniri
* Van: Otlu peynir
* Balıkesir-Bursa: Mihalıç peyniri
* Diyarbakır: Örgü peyniri
* Erzurum: Tel civil peyniri
* Bolu: Çerkez peyniri
* Ayvalık: Teneke tulumu
* Kars: Gravyer peyniri
* Bursa: Dil peyniri
*
Urfa: Urfa peyniri
* Trabzon: Minzi peyniri
* Artvin: Kafkas gravyeri
* Ezine-Edirne: Beyaz peynir


<ımg height="122" src="http://tbn2.google.com/images?q=tbn:mLb6VhAmd5sEXM:http://www.izisut.com.tr/urunler/t_y_p_beyaz_peynir_17kg.jpg" width="122"> <ımg height="91" src="http://tbn3.google.com/images?q=tbn:Xto_eQ6vYncMeM:http://www.yogurtland.com/images/Cheese/peynir_feslegenli.jpg" width="124"> <ımg height="124" src="http://tbn3.google.com/images?q=tbn:EqtrFbZMqK1mXM:http://www.gsmport.net/gp/images/haberler/divers/beyaz_peynir.jpg" width="74"> <ımg height="110" src="http://tbn3.google.com/images?q=tbn:FGWb32A-T9-hWM:http://www.hafif.org/imaj/nazokiraze/peynir.jpg" width="111">


Yabancı menşeli peynirler
* Feta (Feta)
* Bri (Brie)
* Bursen (Boursin)
* Kamamber (Camembert)
* Mozarella (Mozzarella)
* Rikotta (Ricotta)
* Çedar (Cheddar)
* Edam (Edam)
* Emental (Emmenthal)
* Gravyer (Gruyere)
* Guda (Gouda)
* Tilsit (Tilsit)
* Gorgonzola (Gorgonzola)
* Mavi Danimarka peyniri (Danish blue)
* Rokfor (Roquefort)
* Parmesan (Parmesan/Permigiano)
* Pekorino (Pecorino)

<ımg height="82" src="http://tbn2.google.com/images?q=tbn:NDMqYLQWGu2xqM:http://www.worldwidephotos.org/pics/755_b.jpg" width="123"> <ımg height="87" src="http://tbn1.google.com/images?q=tbn:uxVF1SBUIg79mM:http://yenisafak.com.tr/resim/site/dpey2477ee632470fea0by.jpg" width="116"> <ımg height="102" src="http://tbn0.google.com/images?q=tbn:Li_8PXYstOYR2M:http://www.nizampeynirleri.8m.com/peynir.jpg" width="107"> <ımg height="82" src="http://tbn0.google.com/images?q=tbn:IeV8DoPaQvCdwM:http://www.worldwidephotos.org/pics/765_b.jpg" width="123">

Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, afiyet olsun efendim...

NECİP KÖNİ - ADANA / TR


*KAYNAK* http://necipkoni.tr.gg/PEYN%26%23304%3BR.htm

*RESiMLER* Internetden alintidir.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 298
Toplam yorum
: 2320
Toplam mesaj
: 392
Ort. okunma sayısı
: 7692
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster