Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

05 Haziran '22

 
Kategori
Gelenekler
 

PINAR PAZARI PANAYIRI

BİR ŞEYİ SÜREKLİ HALDE YAPARSAN VE HERKESE BENİMSETİRSEN YAPTIĞIN GELENEK HALİNE GELEBİLİR
 
Dünya var olduğu günden beri insanlar ürettiklerini beğeniye sunmak istemişler.
Başkalarınca rağbet göreni alıp satma gereği duymuşlar.
 
Bu doğrultuda pazarlar kurmuşlar, pazarlar büyüdükçe yayılan alana panayır yeri demişler.
Panayır bir ticari tanıtım olduğu kadar, insanların sosyalleşmesine de vesile olan bir etkinliktir.
 
Günümüzde panayır pazarlaması yapılmamaktadır. Modern yaşama yenik düşen
panayırlarda meyveden sebzeye, giyim-kuşamdan ev eşyasına, tahıldan baklagillere, her türlü emek ürününün tanıtımı yapılırdı.
 
Yanı sıra panayırı gezen halkın eğlenmesine fırsat tanınırdı.
 
Çocuklar için atlı karıncalar, büyükler için uçan sandalyeler panayır içinde kurulan lunaparklarda oldukça rağbet bulurdu.
Kasnak attıran çingeneler bile bu sayede geçimini sağlardı. Küçük bir kasnağı gelişi güzel sigara paketleri üzerine belli bir mesafeden atarlardı. Kasnağı sigaraya geçirebilenler 
bedava sigara kapmışcasına sevinirdi. Oysa her kasnak atışı gümüş 2,5 liraydı. Sigaranın bakkaldaki fiyatı ise 10 kuruştu. İnsanların mutluluğu paha biçilmez elbet...
 
Günümüzde eski güzellikler yaşanmıyorlar. Yalnız bazı yöreler, bunu gelenek haline getirmiştir.
Ve her yıl bu geleneği yörenin yöneticilerinin öncülüğünde devam ettirmektedir. 
 
Örneğin: Bizim Isparta'mızda , Eğirdir ilçemizde yüzyıllardan beridir Pınar Pazarı ismi altında çok katılımlı bir panayır düzenlenmektedir. 
 
Benim çocukluğumdan bildiğim zamanlardan ve daha onlarca yıl evvelinden Antalya'nın sıcağından bunalan Yörükler, yaz mevsimini geçirmek adına Isparta'ya ve ilçesi Eğirdir'e gelirlerdi. Eğirdir gölünden avlanan balıkların, kırmızı et tüketicisi Yörüklere pazarlamak adına kurulan alana panayır denirdi.
 
 
Hakikatte Eğirdir Pınar Pazarı Panayırının mazisi hayli eskidir. Tâ yüzyıllar öncesine dayanır.
Hani şu günümüzde de İpek Yolu olarak bilinen Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yolu zamanından... 
İpek Yolu üzerinde bulunan kervansaraylar, hanlar, hamamlar ve buralarda konaklayanlara sunulan ürünlerin sergilendiği pazarlar hayli ilgi çekici olmuştur.
 
Eğirdir ilçemiz o devirlerden Türkmenlerden, Yörüklerden çok rağbet bulmuştur. Pınar Pazarının tarihi ise 13. yüzyıla kadar uzanıyor. 
Pazar,  adını bölgede Pınar Dağı olarak bilinen, içinden buz gibi kaynak suları çıkan dağdan alıyor. Yeşili bol bu alanda geçmişte güreşler yapılırdı. Büyüklerce iri gövdeli ağaçlara salıncak kurup sallanmak gibi, türlü eğlenceler bulunurdu.
 
Sonraki senelerde güreş, şehir idarecilerince Uluborlu Kiraz Festivali'ne kaydırıldı. Pınar Pazarında çobanların yetiştirdiği en iyi koyun kuzu yarışmaları da düzenlenirdi.
Bu yarışma sonrası kuzu çevirmeleri bolca yenirdi. Yörüklerle, gurbete çıkmış Eğirdirliler bu pazar panayırı vesilesiyle bir araya gelirler, kaynaşırlar. Ahbaplık kurarlar, ticaretlerini artırırlardı.
 
Dört hafta boyunca devam ettirilen Pınar Pazarı Panayırının son haftası, sadece kadınlara özel düzenlenirdi. Bunun amacı: Kadınların el emeği göz nuru dikiş, nakış ürünlerine
en iyi alıcının kadınların olacağı düşünülmesiydi...
 
Kızını evlendirecek anneler, ceyizi bu pazardan düzerdi. Bir de oğlan anneleri gelinlerini bu pazardan seçerlerdi. Çünkü Pınar Pazarı dışında kızlar fazla dışarıda görülmezdi.
 
Günümüzde bu tür şeyler olmuyor. Kızlar, erkekler çoğunlukla birbirlerini kendileri buluyor. 
Pınar Pazarı her yıl Eğirdir'de  gelenek olarak devam ettiriliyor, lakin eski tadından da namından da eser bulunmuyor.
Hey gidi dünler, geçtikçe değeri özlenen günler. 
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..