Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '07

 
Kategori
Felsefe
 

Pisagor' un bardağı

Pisagor' un bardağı
 

Sisamlı Pisagor, M.Ö. 580 - M.Ö. 500 tarihleri arasında yaşamış olan Yunan filozof ve matematikçidir. Ünlü düşünürün buluşu olan ilginç bir bardak vardır.

Pisagor’un bardağının çok önemli ve anlamlı bir özelliği bulunmaktadır:

İçine koyduğumuz suyun, bardağın ortasındaki çıkıntının seviyesini geçmesiyle birlikte bardağın altındaki deliklerden su akmaya başlamaktadır. Bu bardakla herhangi bir içecek içebilmeniz için en fazla bu yükseltinin seviyesinde doldurmamız gerekmekte. Bardağın içinde bir yükselti bulunuyor. Herhangi bir içeceği bu bardakla içebilmeniz için doldururken seviyesinin yükseltiyi aşmamasına dikkat etmek zorundasınız. Aksi halde içine boşalttığınız sıvı, bardağın altındaki delikten akıp gidiyor.

Düşünür Pisagor, bu buluşuyla "aza kanaat getirmeyen, çoğu bulamaz" sözünü belirtmek istemiş ve açgözlü kişilere uyarıda bulunmuştur.

Bu bardağın diğer adı da Kendini bil bardağıdır!

“Başkalarının yanlışlıkları ve kötülükleri ile uğraşarak ruhunu karartma. Düzeltilmesi gereken biricik insan sensin. ” der Emerson.

Nitsche der ki “Kendini yenebildin mi? İsteklerine hâkim misin? Faziletlerinin efendisi misin?” sorularına evet diyebilirsen gerçek bir insansın.

Kendinizi idrak ederek, benliğinizi yüceltiniz!

Berk Yüksel

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..