Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Pisi balığı hakkında ne biliyoruz

Pisi balığı hakkında ne biliyoruz
 

Çok sakin vede çok sevimli olan bu pisi balıklarının vücutları kalkan balığı gibi yassı bir şekilde


Çok sakin ve de çok sevimli olan bu pisi balıklarının vücutları kalkan balığı gibi yassı bir şekilde dizayn edilmiştir. Gözleri vücudun sağ tarafında olan ve denizin dibinde yaşayan bir dip balığıdır. Tüm denizlerimizde bulunan bu eti lezzetli balığın vücudu kalkan vede vatoz balığı yapısında ve kahverenginde bir deri ile kaplıdır. Sandal balıkçıları arasında her ne kadar derisi pul ile kaplıdır denirsede aslında buradaki pullar Kefal balığındaki gibi pullardan değildir. Hareketlerini vücutlarının etrafında dantel gibi işlenmiş olan ince yapıdaki kanatları ile sağlarlar. 

Pisi balıkları, denizin bataklıklı , çakıllı ve kumlu deniz tabanlarında yaşayan yassı bir dip balığıdır. Bu balığın üremesi yaz aylarında olup ortalama olarak 50 - 60 milyon yumurtladığı tahmin edilmektedir. İç güdüsel olarak güvenlikli suları tesbit eden bu yassı yavru balıklar, deniz yüzeyinde kalarak anında yüzmeye başlarlar ve 1 ay kadar beslenirler ve gelişirler. Bu beslenme sürecinde bu yavru pisiler büyüyerek anne ve babalarına benzeyen bir görüntüye gelirler. Büyürler. Bu gelişim sonucunda pisiler aynen büyük balıklar gibi su dibine inerler ve orada yaşamlarını sürdürürler. Büyüklüğü ortalama 20-25 cm dir, maksimum 50 cm olurlar. 

Pisiler; Baltık Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi , Karadeniz ve Baltık denizlerinde yaşarlar. 

Denizlerimizde yemli parakete ile ve de Troller ilede avlanmaktadırlar. Bazen Gırgır ağları ilede yakalandıkları olmuştur. Ayrıca fanyalı dib ağları ilede avlanmaktadırlar. Harika buğulaması ve tavası yapılmaktadır. Beyaz etli oluşu kendisine has bir lezzet vermektedir. Bilhassa boğazdaki balık restoranlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. 

kaynak: nuri deniz ( balıkçı reisi ) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..