Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalarda neler olacak?

Piyasalarda neler olacak?
 

Piyasalar son günlerde belirsiz ve kararsız gibi duruyor. Nedenleri çok açıktır. Herkesin kafasında acaba FED faiz indirecek mi? MB ne kadar faiz indirecek, altın ne olacak, Dolar ne olacak, EURO/ Dolar paritesi nereye varacak? gibi sorular bulunmaktadır. Bunların hepsine cevap vermeye çalışacağım.


1- Dolar : FED’in 25 baz puan daha indirmesi piyasaları pek etkilemez. Ancak hükümetten satın almaya karar verdiği uzun vadeli tahviller piyasalarda likiditeyi artırıcı etki yaratabilir. Ancak bu moneter hareketler ABD’yi kısa ve orta vadede çok rahatlatamaz. ABD’nin sorunu üretim ve pazar daralması sorunudur. Rekabet gücünün artırılması çok uzun zaman alacaktır. Hatta ABD’nin kurtulması yeni iktisat teorileri gerektirmektedir. ABD ‘yi 2009 sonları veya 2010 yılı boyunca büyük enflasyon beklemektedir. Belki de ABD ekonomisinin genel yapısı bu enflasyonist dönemden sonra hizaya gelecektir. Dolar da 1.65 sınırını takip etmelidir. Bir süre 1.65 - 1, 74 arasında kalabilir.

2- TL : Merkez bankası yakında bir faiz indirimi daha yapacak gibi duruyor. 25 - 50 baz puan indirirse Dolar 1.65 - 1, 72 aralığında hareket edecektir. 1.65 sınırı kırılırsa 1.60 - 1.65 de kalacaktır. 100 baz puan yani % 1 faiz indirimi yapılırsa Dolar 1.71 - 1.75 aralığına sıkışabilir. Daha önce söz ettiğim gibi 1.82 üstü artık görülmesi zordur. Zaten merkez bankası da bu seviyenin üstünü piyasa dengeleri açısından uygun görmemektedir. Son otomobillerde ÖTV kaldırılması ve otomobil satıcılarının yok satması piyasaya moral verecektir. Bu aslında Türkiye’nin bitik olmadığını gösterir. Ancak % 13.6 işsizlik oranı zaten tek başına krizdir. Hükümet değil, rejim yıkar bu oranlar. Dikkat.

3- EURO : EURO / Dolar paritesi 1.3490 a dayanmış olmakla birlikte, çözülme zamanı gelmiştir. Avrupa banka ve finansal yapısı çok sağlam görünmediğinden geri dönüş başlayacaktır. Çok yakın bir zamanda 1.24 test edilme çabasına girilebilir. Buranın kırılması EURO’ya çok güç kaybettirecektir. EURO’da şu anda kalmak akıllıca görünmüyor.

4- Altın : Dünyada doların prim yapması altının değerini azaltmış gibi görünüyor. 45 TL’ler yakında görülebilir. Burası Altının dibidir. İşte bu nokta altına yatırımın fit noktasıdır. O andan itibaren altın bu krizin en popüler yatırım aracı olmaya devam edecektir. Mayıs aylarından sonra dünyada güven veren para kalmayacağından altın süper yatırım aracı olmaya adaydır. Mayıs - Haziran'dan sonra bütün dünya deflesyonist etkiyi baskı altına almak için para arzını artırma yoluna gitmeyi deneyecektir.


Bu önerilerden sonra sanırım moraller daha da bozulabilir, ancak dünyanın yeni para teorisine ihtiyacı olduğu kesindir. Öyle umuyorum ki bu dönemde uluslar üstü bir para birimi fikri atılacaktır. Uluslardan bağımsız bir merkez bankası kurulmadan bu kriz geçiştirilemez. Geçiştirilirse yeni kriz 2013 ‘ü geçmez kapıya dayanır. Önce yeni dünya düzenine geçilmesi moneter krizin aşılmasının ilk adımıdır. Sonra üretkenlik, verimlilik, pazar ve tüketim dengeleri evrenselleşecektir. Bu durum krizlerin formatını da değiştirecektir. Uluslararası sistemin dayattığı da budur. Anlatmak istediğim uluslar arası piyasada bir para ve politikaları kirliliği vardır ve bunu uluslar bir araya gelerek çözmek zorundadırlar. Bunu kapitalistler de destekleyecektir, çünkü onlar da böyle giderse birikimlerini eritecek olan sisteme itiraz edeceklerdir. Onların kendilerini koruma adına yapacakları bu girişim çok değişik sonuçlar doğuracaktır. Bekleyelim görelim.

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..