Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '09

 
Kategori
Bilişim
 

Platform sanallaştırma (Virtualization)

Platform kelimesinin Türkçe karşılığı "düzlem", bilişim sektöründe sık kullanılan bir kelime. Geliştirilen yazılımın(programın) çalışmasına olanak sağlayan donanım mimarilerini veya yazılım çerçevelerini(uygulama çerçeveleri dahil) ifade etmek için kullanılır. Tipik platformlar bir bilgisayarın mimarisini, işletim sistemini, programlama dillerini ve çalışma anında kullanılan yazılım kütüphanelerini ya da grafiksel ara yüzü dahil ederler.

Bilgisayar dünyasında platform sanallaştırma bilgisayarların veya işletim sistemlerinin sanallaştırılmasıdır. Sanallaştırma, bilgisayara benzemeye çalışan başka bir soyut bilgi sayma platformunu göstermek yerine, bilgi sayma platformunun fiziksel özelliklerini kullanıcılardan saklar.

Sanallaştırma terimi 1960'larda sanal makineyi(pseudo kod olarak da söylenebilir) ifade etmek için IBM M44/44X sistemi denemelerinde ortaya çıkmış. Son zamanlarda sanal makinelerin oluşturulması ve yönetilmesine platform sanallaştırma veya sunucu sanallaştırma deniyor.

Platform sanallaştırmada, host yazılımı(bir kontrol programı) tarafından bir donanım platformu üzerinde onun misafir yazılımı için simüle edilmiş bir sanal makine ortamı oluşturulur ve yürütülür. Misafir yazılım, kullanıcı uygulamaları için sınırlı değildir ; çok sayıda hostlar işletim sistemlerinin tamamının çalışmasına izin verir. Misafir yazılım doğrudan fiziksel donanım üzerinde çalışıyor gibi faaliyet gösterir. Fiziksel sistem kaynaklarına giriş (ağ girişi, ekran, klavye, disk depolama gibi) genellikle işlemci ve sistem hafızasından daha sınırlı seviyede yönetilir. Misafir yazılımlar sık sık sanallaştırma hostu tarafından yürütülen donanım giriş politikalarına bağlı olarak özel çevresel aygıtlara giriş için sınırlandırılır yada aygıtların kendilerine has özelliklerinin alt kümesi olması için sınırlandırılabilir.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..