Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Portakal reçeli

Portakal reçeli
 

PORTAKAL REÇELİ


SEVGİLİ ARKADAŞLAR,

Güzel bir Cuma öğlen sonrasından sevgiler...

Size sevgili arkadaşım Mutfaktaki Yıldız' ın

Portakal Reçelini getirdim;)

Malzemeler
4 Adet iri Portakal
4 Su bardağı Şeker
3 Su bardağı Su
1/2 Limon

Portakalların kabuklarını meyve bıçağıyla hafifi kazıyarak gazını

çıkarınız! Yıkadıktan sonra tencereye alarak üzerini geçecek kadar

su ekleyiniz, 2-3 taşım kaynatınız. Bu işlemi suyu 3 kez değiştirerek

tekrarlayınız (bu işlemle portakalların acısı alınmış olur)

Portakalları küçük küçük doğrayınız. Üzerine toz şeker ve su

ekleyiniz ocakta kaynamaya bırakınız. Reçel kıvamına gelince

limon suyu ekleyiniz, bir taşım kaynatınız. Kavanozlara

doldurunuz. Soğuyunca kavanoz kapaklarını kapatınız.

Afiyet Olsun...

L.G.E

Portakal ve yararlarını hatırlayalım;
* Soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardım eder,
* İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,
* Kalp hastalığı ve felçten korur,
* Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
* Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
* Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur
* İçindeki potasyum cildin kuruyup kırışıklıkların oluşması önler,
* Bağırsak gazlarını söker, bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,
* Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
* Safra salgısını arttırır;
(1 adet portakal=60 kalori)

Kullanımı

Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor. Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor.
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak için ideal.

Kimlik Kartı

Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç. Boyu 2-10 metre arasında değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılıyor. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor. Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli. İnce kabuklu ve sulu. Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor.

 
Toplam blog
: 67
: 1508
Kayıt tarihi
: 23.02.08
 
 

Hazır Giyim alanında meslek dersi öğretmeniyim. Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen okulu Giyim böl..