Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ramazanda beslenme

Ramazanda beslenme
 

Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesi hem oruçlu geçiriğimiz saatlerin uzamasına hem sıcak hava dolayısıyla oruç tutanların su ve mineral kaybı sonucu bayılma, başdönmesi halsizlik yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle oruç tutanların sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

Ramazan ayı beslenme alışkanlığının değiştiği bir dönemdir. Günde tükettiğimiz ana öğün sayısı 3'ten 2 'ye düşmektedir. Fakat bireylerin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitesine göre alması gereken enerji, karbonhidrat, protein, yağ, su, mineral değişmez. Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmeyi bu süreçte de devam ettirmemiz gereklidir.

Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde kan şekerinin erken düşmesine neden olur. Bu da gün içerisindeki aktivitenizi etkiler. Çok yağlı ağır yemeklerin yendiği bir sahur da metabolizma hızının düştüğü bu dönemde yağ depolamaya yani kilo almaya neden olabilir. Sahurda süt, peynir, yumurta, zeytin, tam tahıllı ekmek, meyve gibi kahvaltılık besinler veya çorba, zeytinyağlı sebze gibi hafif besinler tercih edilebilir. Aşırı yağlı, tuzlu, gaz yapıcı besinlerden kaçınmalısınız.

Ramazanda iftar sofraları ekstra çeşitli, zengindir. Normal tüketimimizin kat kat fazlası sofrada bulunur. Gün içerisinde uzun süre aç kaldığımız günün ardından kan şekeri düştüğü için ihtiyacımızdan fazlasını tüketme isteği olur. Daha yavaş, çok çiğneyerek yemek yemek aşırı tüketimi engeller. Ramazan ayının maneviyatına uygun olarak kalabalık sofralarda sohbet eşliğinde ara vererek yemek yemenizi tavsiye ederim.

İftarda tüketilecek yemeklerde kullanılacak besinlerin cinsine, hazırlanması ve pişirilmesine dikkat edilmelidir. Çok tuzlu, çok şekerli, çok yağlı, salam, sucuk, sosis, kavurma, sakatatlar gibi işlenmiş besinlerden uzak durulmalıdır. Yemekleri kızartma, kavurma olarak değil; haşlanmış, fırınlanmış, ızgara yapılmış olarak tercih edilmelidir.

İftar ve sahur arasında 1.5 saat arayla iki ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde meyve, süt, yoğurt, kuru meyve, kuruyemiş ve sütlü tatlı tercih edilebilir.

İftardan sonra televizyon karşısına geçmek yerine yürüyüş yapmak veya teraviye gitmek gibi aktiviteler yapılması uygun olacaktır.

Kaybolan su ve mineral kaybını yerine koymak için iftar ve sahur arasında 2-2.5lt sıvı tüketilmelidir. Sadece su tüketemeyenler için ayran, cacık, meyve suyu, soda, bitki çayları, komposto iyi bir seçenek olabilir.

Kronik hastalıkları olanlar ( şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği,...), gebeler, emziren anneler, gelişme çağındaki çocukların oruç tutmaları sağlık açısından olumsuz durumların oluşmasına sebep olabilir. Oruç tutmamaları tavsiye edilir.

 
Toplam blog
: 2
: 69
Kayıt tarihi
: 03.11.15
 
 

Ege üniversitesi- Beslenme ve Diyetetik 2015 mezunu. Edirne Özel Ekol Hastanesinde Diyetisyen ..