Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Recep İvedik misiniz?

Filmler Üzerine,

Siz de Recep İvedik'leştirdiklerimizden misiniz?

Recep İvedik, Yahşi Batı, Maskeli Beşler, Kutsal Damacana gibi filmleri sinema yapımcıları çok seviyor. Çünkü bu sayede film yapımcıları ve sinema salonu sahipleri salonlarının dolduğunu ve salonlarının kapanma tehlikesinin ortadan kalktığını söylüyorlar. Dolayısıyla pek çok insan bu filmlere en azından biraz güleriz diyerek gidiyor. Gerçekten de bazı sahnelerine gülüyorlar ve eğleniyorlar. Fakat bu filmlerde ilk göze çarpan küfürlü diyalogların ön plana çıkması. Ne kadar küfür o kadar seyirci hesabıyla küfür ya da küfür yerine geçen el kol hareketlerinin ve imalarının yoğun olduğu bu filmlerde izlenme oranı küfürle doğru orantılı olarak artıyor. Sanırım biz millet olarak küfrü seven ya da küfre onay veren bir milletiz. Bu filmler aslında üzerinde biraz daha çalışılsa ve seyirciye saf yerine koyan bazı sahneler üzerinde biraz daha yoğunlaşabilinseydi daha iyi olacaktı. Recep İvedik’in seyredilmesinin altında yatan en önemli sebep ülkemizde Recep İvedik karakterinde ve tipinde çok fazla insanın olması ve bu rolü kendileriyle özdeşleştirmeleri. Dolayısıyla çevremize baktığımızda bu tip insanların azımsanmayacak kadar çok olduğunu görüyoruz. Yahşi Batı tarzında ise klişe esprilere bir de küfür eklenince seyirci izlemek için gidiyor. Bir de Cem Yılmaz her karakteri canlandırmasa ve ortalarda fazla gözükmese aslında film daha farklı bir seyir zevkine sahip olabilecek. Kutsal Damacana filmi ise tamamen küfür ve Recep İvedik tarzı bir karakterin etrafında dönüyor. Maskeli Beşler filmleri düşünce olarak çok iyi filmler ve özellikle ilki diğer ikisine göre daha iyiydi. Fakat tüm bu filmlerde göze çarpan ilk şey kolaycılığa kaçma ve basit bir şekilde insanları güldürmeye çalışma. Aslında yaptıkları esprileri ve sahneleri biraz daha inandırıcı çekseler filmler çok iyi olacak ama birçok şeyi seyirciye bırakıyorlar ki bu yanlış.

Bu genel eleştirilerden sonra; şimdi tatil zamanı olduğuna göre çocukların ve büyüklerin izleyebileceği bazı filmlerin adlarını ve konu başlıklarını vermek istiyorum. Hem çocukların hem de büyüklerin severek izleyebileceği filmlerden ilki çok iyi bir edebiyat uyarlaması olan “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”. Her çocuk büyümeden mutlaka bu filmi izlemeli ve Charlie’nin hayatta ne istediğini ve nasıl elde ettiğini görmeli. Büyüklerin de izlenebileceği muhteşem bir film. Yine buna benzer ikinci bir film ise “Talihsiz Serüvenler Dizisi” adını alıyor ve öksüz ve yetim ama kendilerini okuyarak, araştırarak ve gözlemleyerek geliştirmiş üç küçük kardeşin başından geçenler. Muhteşem bir edebiyat uyarlaması ve 13 bölümlük bir serini ilk üç kitabı filme dönüştürülmüş. 13 bölümlük kitap da mutlaka okunmalı. “İnanılmaz Aile”, “Alice harikalar Diyarında” filmleri de başarılı filmler arasında yer almaktadır.

Özellikle yetişkinler için; polisiye, akıllı cinayetler, zeki katiller konusundaki en önemli filmler arasında ise “Mahşerin Dört Atlısı” ve Kemik “Koleksiyoncusu” mutlaka izlenmesi gereken iki film. “Da Vinci Şifresi” ve “Melekler ve Şeytanlar” adlı filmler ise macera, polisiye, bilim, entrika ve antika meraklılarının mutlaka izlemesi gereken filmlerden en önemli iki tanesi bu 2 filmin kitapları tüm dünyada en fazla satanlar listesinde haftalarca ilk sıralarda yer aldı ve uzun zamandır kitap okumayanlar için okumaya başlanacak ilk kitaplar arasında yer alıyorlar. Dan Brown’un bu kitaplarını ve diğer iki kitabını (Dijital Kale ve İhanet Noktası ve son kitabı Kayıp Sembol) da okuduktan sora filmleri izlenmeli. “Ben Robot”, 1930 yıllarda Asimov tarafından yazılmış bir kitabın günümüze uyarlaması ve muhteşem bir hayal gücünün harika bir yansıtılması. Başrollerde Will Smith oynuyor. Geçen yıl Oscar alan “Benjamin Bottom’un Hikayesi” baştan başa farklı bir hayat hikayesi ve çok etkileyici. “2012” gelecekte ne olacağını merak edenler için güzel bir film. “Kartal Göz” günümüz teknoloji dünyasına çok iyi bir bakış açısıyla bakan muhteşem ve zekice kurgulanmış bir film. Türk filmleri arasında polisiye tarzda en önde gelen iki film ise “Beyza’nın Kadınları” ve Kenan İmirzalıoğlu ve Uğur Yücel’i buluşturan “Ejder Kapanı” izlenmesi gereken iyi filmler arasında yer almaktadır.
 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..