Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '07

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Referans mektuplarında günahlar sevaplar

Referans mektuplarında günahlar sevaplar
 

Yurtdışı üniversite başvurularında sizlerden referans mektubu istenir. Hani sizin ne kadar özgüvenli, çalışkan, liderlik özelliğine sahip olduğunuzu yazan tavsiye mektupları… Kolay gibi gözüken ama stratejik davranmayı gerektiren mektuplar. İşte birkaç ipucu:

YAPIN!

•Referans verecek kişiye hangi özelliklerinizi vurgulamasını istediğinizi uygun bir dille söyleyin.
•Referans verecek kişi sizinle ilgili tüm detayları bilemeyebilir. Çalışmalarınızı , aldığınız eğitimleri, sosyal aktivitelerinizi, üyesi olduğunuz dernekleri vb. özelliklerinizi bir yazı şeklinde referans yazacak kişiye teslim edin. Bu yazıyı yazarken referans verecek kişinin iş yükünü de göze alarak abartıdan uzak durun.
•Referans verecek kişi bu referansı direkt olarak okula göndermek isteyebilir ya da başvuracağınız okulun ilgili departmanın ismini kullanarak referans yazmak isteyebilir. Başvuracağınız okulları, departmanları ve adresleri hazırlayıp bu kişiye teslim edecek durumda olun. Bu zaman kaybetmenizi engeller.
•Sizi iyi tanıyan ve aynı zamanda güçlü referans yazmayı bilen kişileri tercih edin.

YAPMAYIN!

•İş hayatında ya da genel olarak ünlü olan sizi sadece tanıdığınızın tanıdığı olarak bilen birinden referans mektubu almayın. Çünkü okulların istediği sizi iyi tanıyan birinin görüşleri. Referans yazan kişinin ünü onları etkilememektedir hatta ters etki yapmaktadır.
•Bir öğretim görevlinizin adını kullanarak onun yerine kendinize referans yazmayın. Çünkü pek çok okul referans yazan kişilere teşekkür mesajı ya da postası atmaktadır.
•Eğer referans verecek kişi okulun referans formlarını sizin doldurmanızı isterse son halini mutlaka o kişiye kontrol ettirin ve imzasını kendisinin atmasını sağlayın.

iyi referanslar dileğiyle,

IŞIL TABAĞ

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..