Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Renklerin psikolojik etkileri: Renk ve çocuk

Renklerin yetişkinler ve çocuklar üzerinde etkisi olduğu, birçok meslek grubunca      (iç mimarlar, sanatçılar, psikologlar vb) bilinmektedir. Hatta renk seçimleri kişilerin duygusal durumları, fizyolojik durumlar üzerinde değişime sebep olabilmektedir. Tabii ki renklerle yaşanan değişimler birçok kişisel deneyimden de etkilenmektedir. Örneğin, batı kültüründe beyaz renk saflık ve masumiyeti simgelemekte iken bazı doğu ülkelerinde yası simgelemektedir.

Peki öncelikle renk nedir?

Isaac Newton 1666 yılında saf beyaz ışığın cam bir prizmadan geçtiğinde birçok farklı renge dönüştüğünü keşfetmiştir. Ayrıca renkler tek bir dalga boyundan oluştuğu için daha farklı renklere ayrışamadığını da bulmuştur.

İleriki araştırmalarda ışığın farklı renklerin oluşumu için kullanılabileceğini belirtmiştir. Örneğin, kırmızı ışığın, sarı ışık ile karıştırıldığında turuncu ışığın ortaya çıkması. Ayrıca sarı ve mor renklerinin birbirini yok ettiklerini sonucunda beyaz ışık çıktığı sonucuna varmışlardır.

Renk Psikolojisi-Renklerin Psikoloji Üzerindeki Etkisi

Renklerin algılanması sübjektif olabilmek ile birlikte, geçmişte bazı renklerin, kişiler üzerinde benzer etkileri olduğu belirtilmekteydi. Soğuk renklerin(mavi, mor, yeşil) sakinliği simgelerken zaman zaman hüznü de simgeleyebilmektedir. Sıcak renkler ise (kırmız, sarı, turuncu)sıcaklık hissinden öfkeye kadar geçiş bir alana sahiptir.

Birçok psikolog renklerin etkisinin kişiden kişiye değişeceğini ve etkilerinin abartıldığını düşünmektedir. Renklerin anlamlarının kültüre yönelik değişebileceğini de vurgularlar. Yakın dönemde yapılan çalışmalar ise renklerin duygu-durumu üzerindeki etkisinin geçici olabildiğini belirtmektedir. Yapılan bir araştırma,  kırmızı rengin öğrencilerin sınav başarısı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğun belirtirken,  hız ve güce ihtiyaç duyulan zamanlarda kırmızı rengin kişiler üzerindeki etkisinin olumlu olduğunu belirten sonuçlar elde etmişlerdir.

Renk Psikolojisi- Terapi

Eski dönem Mısır, Çin gibi kültürlerde, iyileşme için renk terapisi uygulanmıştır. Renk terapisi zaman zaman ışık terapisi olarak da isimlendirilmektedir. Zaman zaman günümüz de alternatif terapi olarak kullanılabilmektedir.

Renkler ve Çocuk

Çocuklar 6 haftalıktan 2 aylık olana kadar büyük gelişmeler yaşarlar. Çocukların ilk ayırt edebildikleri renk kırmızıdır. Daha sonra açık ve parlak renkleri fark eder hale gelirler. Küçük çocuklar özellikle parlak renklere ilgi duyarlar.10 yaşından küçük çocukların bir çocuğu en sevdiği renklerin kırmızı(veya pembe) ve sarı olduğu söylerler. Ancak 10 yaş sonrası en sevdikleri renkler arasında mavi olduğu bulunmuştur.

Çocukların renk seçimlerinin genellikle cinsiyet ile yakın ilişkili olabildiği görülmüştür. Küçük kız çocukları daha çok lila, pembe tercih ederken, küçük erkek çocuklarının siyah daha koyu renkleri kızlara göre daha çok tercih etmektedirler.

Çocuklar renklerin isimlerini bilmeden önce onları ayırt edebilmektedirler. Söylenen renkteki nesneyi gösterebilmektedirler. Çocuklar renk kavramını 2-5 yaş arasında öğrenir, kızların erkeklere göre renklerin isimlerini daha önce öğrendiklerini bir araştırmanın sonucudur.

Çocuğunuza renk kavramını öğretirken, o renkteki nesneler ile ilişkilendirmeniz kolaylık sağlayabilir.

Sarı-muz, limon, güneş

Kırmızı- elma, domates

Mavi- gökyüzü, kot pantolon vb.

Belli renkler çocuğun tehlike olarak algılamasına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalara sarı ve siyah renginin kombinin, beynimize tehlike olabilir mesajını yollayabildiğini belirlemiştir. Bu sayede çocuğunuza tehlikeli olanları işaretlemede renkleri kullanabilirsiniz.

 Colors, like features, follow the changes of the emotions. – Pablo Picasso

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..