Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Robinson Crusoe hikayesinden çıkarılan dersler

Robinson Crusoe hikayesinden çıkarılan dersler
 

Robinson Crusoe en çok yalnızlık psikolojisi ile mücadele etti.


ROBINSON CRUSOE 1719 yılında DANIEL DEFOE tarafından yaratılan hayali bir karakter. Robinson Crusoe diye birisi gerçekten yoktu ama hikaye gerçeğe dayanıyor. Güney Amerika ülkelerinden Şili yakınlarında Pasifik Okyanusunda Mas a Tierra adlı adada ( 1966 yılında adı Robinson Crusoe adası olarak değiştirilmiş ) 4 yıl mahsur kalan İskoç denizci Alexander Salkirk’ün gerçek hikayesinden esinlenen Daniel Defoe Robinson Crusoe diye bir kahraman yaratmış. 

Robinson 28 yıl boyunca adada tarım, balıkçılık yapmayı öğrenmiş, tarihi ve hangi gün olduğunu takip etmek için hergün bir kütüğe çentik atmış, kurtarılmadan önceki son yıllarında kontrolüne aldığı bir yerliye Cuma adını takmış. Hayatta kalabilmek için vahşi yerlilerle, doğayla, hastalıklarla mücadele etmiş, ama en büyük mücadelesini kendi duygularına karşı vermiş. Her gün dua etmiş, batık gemi erzakları arasında bulduğu İncil’in hergün bir kısmını okumuş. İyimserlik defteri yapmış hergün oraya şükretmesi gereken şeyleri yazmış ve okumuş. Çok umutsuzluğa kapıldığı zamanlar olsa dahi bu sayede moralini yüksek tutmayı ve kurtulma umudunu korumayı başarmış.

Bu romandan herkes kendine göre dersler çıkarabilir ama mutlaka çıkarmalıdır. Benim çıkardıklarım şunlar :

OLUMLU DÜŞÜN, UMUDUNU KORU

ELİNDEKİ İLE YETİNEREK MUTLU OL

HAYAL, AZİM VE KARARLILIKLA BAŞARI KESİNDİR 

Denebilirki bu dersleri zaten biliyoruz bunlar için Robinson Crusoe'yu okumaya ne gerek var ? Cevabım : yukarda yazdığım çoğumuzun bilip te uygulamadığımız dersleri bir adamın nasıl uygulayıp en zor koşullar altında dahi hayatta kaldığını ve amacına ulaştığını görmek için okumak lazım. Bunları uygulamak için bir adada 28 yıl yalnız kalmak gerekmiyor. Çoğumuzun hayatı Robinson Crusoe'nunkinden çok daha kolay olmasına rağmen çoğumuz umudumuzu yitirmişiz. Ama yitirmek zorunda değiliz. Ders bu. Atatürk :" Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim" demiştir.

 Rasih Bensan      26 Şubat 2012

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..