Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Röportaj

Röportaj
 

Mersin Barosu Başkan Adayı Avukat Alpay Antmen:

Baro radikal biçimde meslekdaşının yanında olmalı

Yönetim anlayışımız: “Nitel ve nicel değişimin yoğunluğu, sorunların çözümüne yönelik daha etkin, daha katılımcı bir mesleki örgütlülük modeli’’ taşımak.

Röportaj: Nefise Canaran

Yaklaşık iki hafta sonra Baro seçimleri var. Başkan ve yönetim kurulu seçilecek. Baro başkan adaylarından Sayın Avukat Alpay Antmen ile Mersin Barosu’nu, adaylığını ve gerçekleştirmek istediği projeleri konuştuk.
Bu arada yine avukat olan eşi Yeşim Antmen ve yönetim kurulu adayı olan Avukat Fadime Taş da bu sohbete eşlik ettiler.

Alpay Antmen’i kısaca tanıyalım:

Sohbetimize geçmeden önce Alpay Antmen’i kısaca tanıyalım.
Özelliklede mesleği ve çalışmaları ile ilgili kısmını…

27 Ekim 1969 Mersin doğumlu olan Antmen, 1990 yılı Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Özel Hukuk Dalı’nda Yüksek Lisans derecesi almış olan Mersin Barosu Başkan Adayı Alpay Antmen; 2002-2004 döneminde Mersin Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baro Genel Sekreterliği; 2004-2006 döneminde Baro Yönetim Kurulu üyeliği ve Baro Başkan Vekilliği ve 2006-2008 döneminde Türkiye Barolar Birliği Delegeliği görevlerinde bulundu. Ayrıca Mersin Barosu Staj Kurulu Üyeliği geçmişi de var.
2002 yılından bu yana Mersin Barosu Staj Eğitim Merkezi’nde Avukatlık Hukuku ve İcra-İflas Hukuku Dersleri vermekte. Hukuk ve Bankacılık dergilerinde çok sayıda yayınlanmış makalesi ve Ticari İşletme Rehni isimli yayımlanmış kitabı bulunmakta.

Monografi (kitap): Ticari İşletme Rehni -Yetkin Yayınları Ankara 2001-
Makaleleri:

- Karşılıksız Çek. Karşılıksız Çekin Hukuki ve Cezai Sonuçları-Yargıtay Dergisi
- Bankaların Çek ile İlgili Yükümlülükleri-Uzman Gözüyle Bankacılık-Mart 1993-
- Ticari İşletme Rehni-Uzman Gözüyle Bankacılık-Eylül 1995-
- Rehin Hukuku-Mersin Barosu Dergisi-Temmuz 2003-
- İstisna Akdi-Mersin Barosu Dergisi-Ekim 2003-
- Birlikte Çalışma ve Avukatlık Ortaklığı-Mersin Barosu Dergisi-Temmuz 2004-
- Uygulamada İflas (Mersin Barosu Dergisi-Kasım 2004)
- Uygulamada Yasal Faiz -Mersin Barosu Dergisi-Ocak 2005-)

Avukat Yeşim Antmen ile evli ve 2 çocuk babası olan Alpay Antmen, 1991 yılından itibaren Mersin’de serbest avukatlık yapmakta. Çağdaş Hukukçular Derneği üyeliğinin yanında; Mersin Tenis İhtisas Klubü Derneği, Mersin Tüccar Kulübü Derneği, İçel Sanat Kulübü Derneği, Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Derneği üyeliği de bulunmakta.

Hukuki mesele ve anlaşmazlıklar adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmeli

Mersin Gazetesi: Öncelikle bu yoğun temponuzda zaman ayırdığınız için teşekkürler Alpay bey.

Alpay Antmen: Medya özelliklede yerel medya iletişimde ve halkın bilgilendirilmesinde önemli bir güç unsuru. Zaman ayırma olarak demeyelim buna lütfen. Zira medya tırnak içerisinde ifade edeyim “yerel medya” iletişimin tepe noktasıdır.

Mersin Gazetesi: Sayın Antmen; Avukatlık mesleğini kısaca açarsak?

Alpay Antmen: Avukatlar, insanlık tarihi boyunca daha özgür, daha adil, daha eşitlikçi bir dünya arayışının öncüleri olmuşlardır. Kimi zaman türlü bedeller ödemek pahasına hakların genişletilmesini savunmuşlar; koşullar ne denli aleyhlerinde olursa olsun toplumdaki yerleşik kalıpların kırılmasında, statükonun sarsılmasında önde gelen bir rol oynamışlardır.

Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Mersin Gazetesi- ‘’Yaygın bir tanımıyla hukuk, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzeni’’ ise o zaman avukatlar bu toplum düzeninin korunmasındaki baş aktörlerden diyebilir miyiz?

Alpay Antmen- Aynen. Hem de olmazsa olmaz bir unsuru...

Mersin Gazetesi: Her meslek sorunlardan nasibini alır. Avukatlık mesleğinin nasibini alma oranı nedir?

Alpay Antmen: Günümüzde avukatlar bir yandan hızla değişen dünyanın gereklerine ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da meslek içi sorunlarla karşı karşıyadırlar. Nitel ve nicel değişimin yoğunluğu, sorunların çözümüne yönelik daha etkin, daha katılımcı bir mesleki örgütlülük modelini kaçınılmaz hale getirmiştir.

Mersin Gazetesi: Mersin Barosu’nun bu dönemki yönetim anlayışıyla, “Nitel ve nicel değişimin yoğunluğu, sorunların çözümüne yönelik daha etkin, daha katılımcı bir mesleki örgütlülük modeli’’ni taşımadığı anlamı mı çıkıyor acaba?
Alpay Antmen: Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Barolar salt meslek örgütü değil, ülkenin ve mensup olduğu şehrin itici gücüdür.

Etkin Baro, Saygın Avukat…

Mersin Gazetesi: Sorumun cevabını tam olarak alamadım. Daha açık bir soru o zaman. Siz bu dönemki yönetim anlayışının “Nitel ve nicel değişimin yoğunluğu, sorunların çözümüne yönelik daha etkin, daha katılımcı bir mesleki örgütlülük modeli’’ni taşımadığı için mi aday olmaya karar verdiniz?

Alpay Antmen: Evet. Artık Mersin Barosu’nun radikal bir biçimde meslektaşının yanında olmasının vakti geldiğini düşündüğümüz için adayım. Mersin Barosu’nda yönetimin daha demokratik, daha çağdaş, daha paylaşımcı, daha katılımcı olması amacındayım.

Mersin Barosu, avukat hak ihlallerinde en sert tepkiyi gösterecek!

Mersin Gazetesi: Yönetim anlayışınızı kısaca özetlemek gerekirse?

Alpay Antmen: Yönetim anlayışımız danışarak karar almak ve karar alma sürecine tüm meslektaşlarımızın azami katılımını sağlayarak baroda demokrasiyi tam anlamı ile hâkim kılmaktır. Başkan ve yönetim kurulunun seçimden seçime denetlenmesinin yerine herkesin katılıp düşüncelerini özgürce ifade edebileceği, baronun hep birlikte ve danışarak yönetileceği ortak akıl meclisi periyodik olarak toplanacaktır. Seçim startını yaklaşık beş ay önce verdik. Dokuz yüze yakın meslektaşımızı rengi belli olsun ya da olmasın yönetim anlayışımız gereği ziyaret ettik.

Şeffaf bir baro yönetimi anlayışı ile meslektaşlarımızın alınan kararlar ve yapılan harcamalar konusunda bilgi sahibi olması ve bu konular üzerinde öneriler sunması için gerekli mekanizmalar kurulması gerekir düşüncesindeyim.
Ve…
Mersin Barosu Adliye’de, şehrimizde, Barolar Birliği nezdinde ve ülkemizde edilgen değil etken olacaktır. Mersin Barosu bulunduğu her yerde, her ortamda, her platformda öncü ve itici güç olacak; Baronun saygınlığının zedelenmesine, gölgelenmesine ya da yaralanmasına asla müsaade edilmeyecek, müsamaha gösterilmeyecektir.
Mersin Barosu, avukat hak ihlallerinde en sert tepkiyi gösterecek; meslek sorunlarında meslektaşları yanında tavır alacak; insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ve her türlü hak ihlalinde ezilen, sömürülen, ötelenen mağdurların haklarını bizatihi savunacaktır. Ezenin kim olduğuna bakılmaksızın ezilen yanında taraf olunacaktır.

Artık değişimin zamanı geldi...

Mersin Gazetesi: Öncelikli projeleriniz neler?

Alpay Antmen: Yukarıda yönetim anlayışımızı anlatırken içinde de projelerimizin bir bölümü var aslında.

Avukatlık sınavının yeniden yasalaştırılması, Mesleki sorumluluk sigortası tesisi, vekâlet ücretlerinin peşin alınması ve ödendiğine ilişkin serbest meslek makbuzlarının mahkemeye ibrazını zorunlu hale getirecek bir sistemin uygulanması, vekâletnamelerin barolar tarafından düzenlenmesi hedeflerimizin en önünde olacaktır.

Mersin Barosu Avukatlar Yardımlaşma Sandığı tekrar faaliyete geçirilecektir.
Yeni dönemde SGK sigortalılığı yanında ferdi kaza sigortası, hayat sigortası, sağlık sigortası, mesleki sorumluluk sigortası gibi sigorta dallarında da meslektaşlarımız için yararlı faaliyetlerde bulunmak hedefimiz. Dönemimizde Barolar Birliğinin avukatların sağlık sigortalarının yapılması çalışmalarına hız verilmesi için gerekli çabalar gösterilecek, bu yönde Barolar Birliği nezdinde sürekli girişimde bulunulacak, diğer Barolar ile koordineli olarak hedefe ulaşılacaktır.

Geçici iş görmezlik, hastalık ve doğum vakaları ile ilgili olarak; kapsamda olan meslektaşlarımızın Barolar Birliği tarafından 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe konulan Sağlık ve Sosyal Yardım Fonu’ndan yararlanmaları için gerekli işlemler hızlı bir şekilde yapılacaktır İlk planda, kazanılmış hak niteliğindeki, Yasa gereği avukatlık hizmetinden yararlanma zorunluluğu bulunan anonim şirket ve kooperatiflerin bu zorunluluğa uyup uymadığının, Yasada belirtilen ücreti avukata verip vermediğinin etkin bir şekilde denetlenmesi Baro tarafından sağlanacaktır. TEDAŞ, Telekom, SGK, MESKİ vb. kurumların dava ve takiplerinin baroda toplanıp, baro kanalı ile adil bir şekilde dağıtımını güvence altına alacak bir yasa değişikliğinin yapılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak aynı zamanda avukatların çoğunun ekonomik durumları düzeltmelerine katkı yapmak anlamına gelecektir. KDV Kanunun tahakkuk esasına dayalı olması nedeni ile tahsil edilemeyen dosyaların avukatlık ücretinin KDV'sinin ödenmesi zorunluluğu konusunda yasa değişikliği yapılması için diğer barolar ile işbirliği yaparak, KDV'nin tahsil usulü göz önüne alınarak ödenmesini sağlamaya çalışmak, baronun öncelikli gündem başlıkları arasında bulunacaktır. KDV oranının temel ihtiyaç maddeleri gibi yüzde 1 olması için çaba gösterilecektir. Savunma hakkı ekmek, su gibi insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Bu anlamda Barolar Birliği ve diğer Barolarla birlikte baskı gurubu oluşturulacaktır.
Mersin Barosu Dergisi’ni tekrar yayınlamaya başlayacağız.

İçinizden biriyim, seçildikten sonra da sizden biri olacağım

Mersin Gazetesi: Meslektaşlarınızı ekonomik olarak rahatlatacak projeler ağırlıkta gördüğüm kadarıyla.

Alpay Antmen: Evet. Baronun çatısı meslektaşlarımın ve benim çıkarlarımızı korumak adına ise öncelik bu olmalı tabi ki. Proje yelpazemiz oldukça geniş. Örneğin; avukatların vekâlet görevlerinin dışındaki gelir kaynaklarından olan hukuki alanda bilirkişilik yapmak isteyen meslektaşlarımıza bu konuda seminerler düzenlemek, katılımcılara bilirkişi sertifikası vermek, hukuki alanda mahkemelerden gelen talepleri baro bünyesinde toplayıp uzmanlık alanına göre adil bir şekilde dağıtımını yapmak gerekmektedir. Bunun için bilirkişi eğitim sertifika programı hazırlanarak; Bilirkişi olmak isteyen meslektaşlarımıza (masrafı katılımcılara ait olmak üzere) eğitimleri sağlanacaktır. Alınan tüm idari ve yasal önleme rağmen avukatlarca yapılması gereken bir takım işlerin başka kişilerce (takipçi vs) yapılmasını engellenebilmiş değildir. Bu olumsuzluğun giderilmesinde baro, ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde çaba gösterecektir. Biz gerçekten bir şeyler başarmak için yola çıktık Adli yardım vekalet ücretlerinin asgari tarifenin 3 katı ödenmesi olanağı var dedik, 3 yıldır bu konuda çalışma yapmayan baro yönetimi daha biz seçilmeden bu önemli projemizi karar altına alarak adli yardım vekalet ücretlerinin asgari tarifenin 2, 5 katı olarak ödenmesi karar verdi. Bu sayede daha seçilmeden avukat yararına çok önemli bir iş başardık. Seçildiğimizde bunun gibi pek çok projeyi hayata geçireceğiz.

Örneğin, CMK hizmetleri için öngörülen ücretlerin, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi seviyesine çıkarılması için diğer Barolar ve Barolar Birliği ile birlikte sonuna kadar mücadele edilecektir.

Mersin Gazetesi: Veraset ilamı, boşanma, delil tespiti vb… gibi iş ve davalar takipçilerin elinde çoğu zaman.

Alpay Antmen: Hukuk işleri takipçilerin tekelinden kurtarılacak.

Mersin Gazetesi: Zorunlu avukatlık sigortasının ülkemizde düzenlenmesi için ne yapacaksınız?

Alpay Antmen: Zorunlu avukat sigortası, gelişmiş ülkelerde uygulanmakta. Bizde de düzenlenmesi için diğer barolar ve Barolar Birliği ile yasama organına baskı kurmak baronun benimsemesi gereken politikalar arasındadır. Bu hususun takipçisi olunacaktır.

Avukatlar serbest piyasa ekonomisinin aktörleri olarak bu sistemin insafına terk edilmiş durumdadırlar. Kurumları ve kurallarıyla hızla yayılan ve derinleşen bu ekonomik yapı içerisinde az sayıda hukuk bürosu tekelleşmekte, bu bağlamda avukat emeği de metalaşmaktan kurtulamamaktadır. Bağımlı çalışan avukatların sayısı git gide artmaktadır. Bu avukatların insani ücretlerle çalışmalarının sağlanması her ne kadar “sözleşme özgürlüğü” dolayısıyla kuramsal olarak mümkün olmasa da Baronun en azından etik bir ilke kararı alarak aşırı emek sömürüsünün önüne geçmesi gerekmektedir.

Avukat yanında çalışan meslektaşlarımız ile kamu avukatlarının sorunları baronun gündeminde olacak her zaman...

Stajyer avukatlar staj süreleri boyunca korumasız!

Mersin Gazetesi: Siz mesleğe yeni adım atmış ya da atacak olan meslektaşlarınızın da yanındasınız projelerinizle sanıyorum.

Alpay Antmen: Kesinlikle yanılmıyorsunuz. Stajyer avukatlar staj süreleri boyunca ekonomik yönden korumasız oldukları gibi sağlık güvencesinden de yoksunlardır. Mersin Barosu, bu konuda meslek lisesi öğrenci stajyerlerine tanınan hakların kazandırılması için diğer barolarla ve Barolar Birliği ile birlikte etkin bir rol alacaktır. Avukat yanında çalışan meslektaşlarımızın ücreti ile ilgili olarak Barolar Birliği tarafından, mevzuata aykırı olmayan bir şekilde, asgari bir standart geliştirilmesi için katkı sağlanacak ve çaba gösterilecektir.

Kısa vadede, bağlı çalışan arkadaşlarımız için tip sözleşme hazırlama çalışmaları yapılacak; bu çalışmaya gerek avukat yanında çalışan meslektaşlarımız gerekse çalıştıran avukatlar davet edilecektir. Bu sözleşmede, baro faaliyetlerinde geçen sürenin iş süresinden sayılma koşulu özellikle bulundurulacaktır. Uzun vadede Avukatlar Sendikası özendirilecektir.

Kamu avukatlarının idari yapı içerisindeki etkinliğinin arttırılması, özlük haklarının iyileştirilmesi, vekâlet ücretlerindeki kota ve kesintilerin kaldırılması vs. hususlarındaki etkin mücadele ve duruş sergilenecek, gerekli yasal değişimler için baskı grubu olunacaktır.

Avukat kâtiplerinin yasamızdaki yerine ve önemine uygun olarak yetişmeleri ve bilgilendirilmeleri için kendilerine baromuzca eğitim verilmesi sağlanacak, kâtipliğin saygın bir meslek olarak gelişmesi içi gerekli önlemler alınacaktır.
Türkiye’nin en iyi Baro Eğitim Merkezi oluşturulacaktır. Mersin Barosu’na “Sürekli meslek içi eğitim merkezine” kavuşturacağız.

Mersin Gazetesi: Çok güzel. Yeni gelenler teşvik edilecek.

Alpay Antmen: Öyle olmalı. Nasıl bizler tecrübeli yaşça büyük meslektaşlarımızdan bilgileniyorsak, genç meslektaşlarımıza da yol gösterici ve koruyucu olmalıyız. Ancak bu şekilde avukatlık mesleğini saygın halde tutabiliriz.
Çıta her zaman yükselmeli. Bakınız meslektaşlarım baro başkanlığına seçilmemi uygun görülerse; Staj Eğitim Merkezinde reforma gitmeyi, merkez “Sürekli Meslek İçi Eğitim Merkezi haline getirmeyi; Mersin Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliği içinde gerek staj eğitiminde ve gerekse meslek içi eğitimde Türkiye’nin en iyi Baro Eğitim Merkezi kurmayı hedefliyoruz.
Ayrıca Mersin’de bir Adalet Meslek Lisesi kurulması için yoğun çaba göstereceğiz

E-Baro sistemi kurularak aktif hale getirilecek...

Hukuk sistemimizdeki temel yasaların birer birer değişmesi ve yeni yasaların yürürlüğe girmesine seyirci kalınmayarak, geride bırakacağım dönemin aksine meslektaşlarımızın ilgisini ve beğenisini çekecek gerekli konferans ve sempozyumlar, meslektaşlarımızın görüşleri alınarak yapılacaktır.
Mersin Barosu, artık mesleki kaynak ve materyallerin meslektaşlarımıza Mersin Barosu yayını olarak ulaştırılmasına önem verecektir.
Baro mensuplarının lisansüstü eğitim yapmaları teşvik edilecek; Baro üyesi meslektaşlarımızın hukuk alanındaki yayınları baro tarafından yayımlanacaktır.
Tüm meslektaşlarımızın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında teknik anlamda en üst düzey kullanıcı olmaları için daha etkin eğitim çalışmaları yapılacaktır.

Mersin Gazetesi: Sayın Antmen ilçeler bazında ne düşünüyorsunuz? İlçelerde görev yapan meslekdaşlarınız için projeleriniz var mı?

Alpay Antmen: İlçedeki baro temsilcilerinin işlevleri daha da arttırılacak, her türlü materyal ihtiyaçları derhal giderilecektir. Merkez’de olan tüm iletişim ve teknolojik olanaklar İlçelere de sağlanacaktır. Biz ilçelerin kendi kararlarını kendilerinin alması taraftarıyız.
Talep eden ilçelere Mersin Baro Lokali, imkânlar ölçüsünde satın alma ya da ilk başta kiralama yolu ile sağlanacaktır.

“Mersin Barosu Avukatevi” kazandırılacak

Mersin Gazetesi: Peki ya sosyal tesis? Bu konuda projeniz nedir?

Alpay Antmen: Mersin Barosu’na meslektaşlarımızın layık olduğu bir sosyal tesis, “Mersin Barosu Avukatevi” kazandırılması için tüm olanaklar seferber edilecektir. Bu projenin mali kaynağı dahi düşünülmüştür. Projenin kaynağı aidatlar olmayacak.

Uzun vadede avukat evi projeleri ilçelere de yayılacaktır.
Bir grup yada ben değil….
Biz olacağız…

Mersin Gazetesi: Proje ve sloganlarınızın diğer adaylar tarafından kullanıldığına dair duyumlar alıyoruz. Ne düşünüyorsunuz?

Alpay Antmen: Demek ki doğru işleri işaret ediyoruz. Üreticiyiz. Üretemeyen içinse hiçbir şey diyemem…

Mersin Gazetesi: Ekibinizle birlikte uzun bir zamandır çalışıyorsunuz.

Alpay Antmen: Evet. Biz paylaşımcı bir yönetim anlayışı içinde olacağımızı söyledik. Takdir edersiniz ki bir listede oluşturulması gerekiyordu. Tırnak içerisinde tekrar edeyim. Mersin Barosu’nu listemiz ve tüm meslektaşlarımız ile yöneteceğiz.
Paylaşımcı yönetim anlayışımız.
Bir grup yada ben değil….
Biz…
Baro’da doğrudan demokrasiyi hâkim kılmak, Baro’yu meslektaşlarımıza danışarak yönetmek istiyoruz…

Son söz…

Mersin Gazetesi: Şunu gördük ki avukatlarımızın sorunları çok fazla. Siz göreve gelirseniz, acaba..?

Alpay Antmen: Ben sorunuzu sormadan cevaplayayım isterseniz.
Meslektaşlarıma diyorum ki; Bu gün sahip olduğunuz şeyler, daha önce hayallerinizdi. Baromuz için daha iyiyi, daha güzeli hayal edin… Birlikte gerçekleştirelim…

Mersin Gazetesi: Teşekkürler Sayın Antmen ve başarılar.

Alpay Antmen: Mersin medyasının baroya ve mesleğimize ilgisine ben teşekkür ediyorum. Seçildikten sonra da yerel medyanın yanında olmaya da söz veriyoruz...

 
Toplam blog
: 334
: 456
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

Yaşama değer veren bakış açısıyla biraz antika sayılabilecek düşüncelere sahip bir insanım. Geçmişte..