Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ruh hastalıklarına verilen ad

Ruh hastalıklarına verilen ad
 

Ruh hastalıklarına verilen genel ad “Delilik”. Delilik: alışılmışın dışında kalan tüm tutumları anlatmak için kullanılmaktadır. Delilik özel anlamda ilkelerin sarsılmasıyla belirgin zihin yetmezliğinin karşılıgıdır. Psikiyatrinin kurulmasından sonra çeşitli ruhsal bozukluklar için ayrı adlar bulundu ve delilik sözü bilimsel anlamın dışında tutuldu. Bugün deliliğin düşündüren durumlar için daha çok ''çılgınlık'' terimini kullanmak uygun olacaktır.

Bazı Filizoflar delilige; ''Deliliğin dışında yaşayan kişi sanıldığı kadar bilge değildir.''
''Bir deliye gülmek istediğim zaman, uzağa gitmek gerekmez, kendime gülüyorum''
''Deli görünenlerin hepsi, deli görünmeyenlerin yarısı delidir.''
''En kısa süren delilikler en iyi delilikleridr.''
''Delilik tek kişilik azınlıktır''
''Özgür bir beynin cesur cıkışlarıdır, erdem ve yürekliliğin de kapı komşusudur.'' demişlerdir.

Tüm insanların beyin yapısı ve işleyişi standart olmuş olsaydı insanlar ne kadar yaratıcı olabilirdi? İnsanın en saf hali olabilir mi delilik? Hesapsız, kitapsız yaşayabilme acaba delilik mi? Delilikse neden? Yaşadığımız bu hayat sadece şan , şöhret, para, karşı cins için mi? Bu hayatın gerçeğini ne kadar biliyoruz ki deliliği hastalık diye tanımlıyoruz? Sınırları aşmak delilik olmamalı..

Erasmus delilik için: İnsanoğlunun tüm zincirlerinde kurtulmasını ve koşulsuz özgürlüğe ulaşmasını sağlayan delilik değil midir ? sorusunu sorar, ve ''Delilik insan olmaktır, çünkü doğasına ve aldığı eğitime uygun olarak yaşayan kimse mutludur. Kendi doğal halinde yaşayan kimseye mutsuz denemez.'' Stoacılara ise, delilik için, “kendini tutkuların akışına bırakmaktır.”der

Hiç bir insan deli değildir. Sadece düşünce, davranış, inanış ve beyin yapısının gelişimi ile ilgilidir. Beynin genel yapısı, günümüz insanın normal beyin yapısına oranla biraz veya daha fazla farklılık gösterebilir. Kişi bu farklılık nedeniyle deli sayılmamalır.

Delilikte özgürlük kadar geniş ve üzerinde tartışılması gereken bir konudur. İnsanoğlu ruhen çöküşler yaşayabilir. Bu da bireyin yaşadığı şartlar, yaşadığı çevre, bireysel özgürlüğü ile çok yakından ilgili bir konudur. Bu konular bireyin dayanklıklığını ortaya koyar.

Mustafa Uçman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..