Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '14

 
Kategori
Deneme
 

Ruhumuzun gıdasının bulunduğu mekânlar

Bilindiği üzere her yıl Mart ayının sonu itibari ile “Kütüphaneler Haftasının “ başlangıcıdır. Bu yılda (31 Mart- 6 Nisan tarihleri arasında) “Kütüphaneler Haftası “olarak kutlanacaktır. Adet üzere bizde bu konuyu ele almayı düşündük. Ülkenin, şehrin gelişmişliğini belki görsel olarak maddi yapılar anlatır.

Ruh gelişmişliğini, beyin gelişimini şehrin insanlarının kütüphanelere verdikleri değerle ölçülür. İnsanların ruh güzelliğini donanımı anlatır. İnsanların ruh donanımını anlatan sözler vardır. Bunlardan birisi de” Beden eğitimi vücudumuz için ne ise, okumak ya da kitap okumak da ruhumuz için o dur.

Bugün televizyonlarda konuşma yapanlar, onlar hakkında bizlerde adam ne kadar kültürlü dediğimiz kişilerin farkı, kitap okumalarından ileri gelmektedir.

Kütüphaneler kitapların bulunduğu yerdir. Kitaplarla dost olmamız gerekiyor. Kitaplar en güvenilir sırdaşımızdır.

Kütüphane olan ilçelerde başka yerlere okuma salonuna ihtiyaç yoktur. Bazen küçük ilçelere “okuma köşeleri “oluşturduk diye övünüyorlar. Göstermelikten ileri gittiğini düşünmem.

İlçemizin kütüphanesini ziyaret ederim. Üyeliğim sayesinde kitap alır, teslim ederim. Büyüklerimizden istirhamım olsun. İlçemiz Kütüphanesinin son yıllarda düzen, sistem, kitap adedi güncel ve popüler kitapların varlığı açısından iyi olduğudur.

Kendi tespitimi dile getirmek isterim. Kütüphanelerin okuma salonu müstakil olmalıdır. Kütüphane içerisinde çalışmak, bilgi edinmek, evlere verilmeyen temel eserlerden faydalanmak isteyenler sükûnet içinde çalışmalıdır.

Kütüphanenin kullanması gereken oda sayısı bence yeterli değil. Kitap teslim edenleler, kitap alanların aynı mekânı kullanmaları uygun görünmüyor.

Öğrendim ki İlçe Kütüphanesi Kütüphane Haftası boyunca saat 08.00 ‘de açılıp, öğle tatili olmaksızın saat 18.00 ‘e kadar açık tutularak hizmet vereceğini öğrendim. Bu güzel bir uygulama olmuş.

Devletimizin klasik memuriyet zihniyetinin dışına çıkmış oluyorlar. Epeydir ilçe kütüphanesine uğramaya zamanım olmadı. Belki kısmet yazı yazmanın sonunda ziyarette bulunurum. Takdir edersiniz ki, saat 8’de kapılarını açıp,  akşam saat 6’ya kadar hizmet vermeyi düşünen personel teşekkürü hak ediyor.

Genel olarak şehirlerin görünmeyen hayat damarı kütüphanelerdir. En güzel dostların bizleri beklediği yer kütüphanelerdir.

Kitaplar pahalı alamıyorum diyenlere, ilçemizde kütüphane var dememiz gerekmektedir. Okumak isteyenlere o kadar kolaylıklar var ki, Allah devletimize zeval vermesin.

Eskiden kayıt olmak için çeşitli işlemler gerekebiliyordu. Bildiği kadarıyla şimdi, üyelik için sadece “T.C kimlik numarasıyla müracaat eden herkes anında üyeliğini gerçekleştiriyor.”

Kütüphanelerin hizmeti sınırsız hale geldi ülkemizde. Nasıl ki sağlıkta “misafir” hasta oluyor. Okuyuculukta da “ misafir üyelik var”. Yaşadığınız şehirden üyeliğiniz vesilesiyle aldığınız kitabı ikamette bulunduğunuz şehir kütüphanesine teslim edebiliyorsunuz.  

Kütüphanelerin Türkiye ‘yi tek kütüphane sistemi şeklinde program uygulaması, elektronik çağın ne anlama geldiğini anlatıyor bence.

Kitaplar pahalı, aradığım kitapları bulamıyorum bahanesi kalmadı. Kitapları öksüz bırakmamak gerekiyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..