Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Ruhun şad olsun, Ali İhsan Hoca

Ruhun şad olsun, Ali İhsan Hoca
 

Ali ihsan Gencer (1946-2008)


Bir tarihçi daha ayrıldı aramızda. Çalışmalarını Osmanlı Araştırmaları üzerine yoğunlaştırmış olan bir hocamız için daha demir aldı ötelere giden bir beyaz gemi. Eller üstünde taşındı naaşı. Dualarla uğurlandı ebedi istirahatgahına. Sevenleri, dostları ve öğrencileri tarafından.

1946 yılında Bartın'da doğan Gencer, İlk-orta ve lise tahsilini doğduğu şehirde yaptıktan sonra 1965'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne kaydolur. Mezuniyetini müteakip 1970 yılında Sonçağ Tarihi kürsüsüne asistan olarak atanır. 1976'da "Bahriyede Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezaretinin Kuruluşu" konulu teziyle Doktor unvanını alan Gencer, 1981 yılında bilgisini görgüsünü artırması için Fransa'ya gönderilir. 1982 yılında Yardımcı Doçent, 1985'de Doçent olur. 1991 yılında Profesör olona Ali İhsan Hoca, özellikle Türk Denizcilik tarihi alanında sembol isim oldu. Bu konudaki bilgi birikimini Uluslararsı ilmi toplantılarda dile getirdi.

Şimdi rahmetle andığımız hocanın çalışmaları yukarıda da geçtiği üzre, özellikle Türk Denizcilik Tarihi alanında yoğunlaşmakta idi. Dünya ilim camiası da o yönüyle tanıyordu O'nu. Doktora tezi olan "Bahriyede Yapılan Islahat Hareketleri ve Bahriye Nezaretinin Kuruluşu", III. Selim ve II. Mahmut dönemlerinde Osmanlı bahriye teşkilatında meydana gelen değişiklikleri, ülkemize getirtilen yabancı uzmanların bahriyemizin modernleşmesinde rolleri, yabancı ülkelerle ve özellikle Amerika Birleşik Devletleriyle bu hususta yapılan anlaşma ve işbirliği gibi noktalar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yine Türk Denizcilik Tarihi Araştırmaları, (İstanbul 1986) adlı kitap da bu saha ile ilgili makalelerden meydana gelmektedir.

Sevecen kişiliği, dost canlısı ve yardımsever tavrı, demokrat duruşu onun kısa süren yaşamında yüzlerce öğrenci yetiştirmesine vesile olmuştur. Özellikle Anadolu'dan ilim talebiyle gelen genç akademisyen adaylarını reddetmemiş, danışmanlıklarını yapmış, yol gösterici olmuş, çalışmalarında kolaylık göstererek yeni kurulan tarih bölümlerinin neşv ü nema bulmasında pay sahibi olmuştur.

Aşağıda ismi geçen öğrencileri Türk tarihine çok önemli katkıları olan her bir ayrı bir değer olan bilim adamlarıdır.

A.H., Erol ÖZBİLGEN, Adem Ölmez (Urfa Harran), Ahmet ALMUTTAŞ , Ali Fuat ÖRENÇ(İÜ Edebiyat), Antonis PAVLİDİS(Greek), Betül Batır(Hasan Ali Yücel E Fak), Cahide ZENGİN Elif Erden F. Vildan ÖZTÜRK Faruk YILMAZ Fatma ERTEN Fatma Gül Demirel Fatma ÜREKLİ (Mimar Sinan) Gülden SARIYILDIZ Gürbüz YAVUZ Jongil KİM (China) Kemal ÇELİK (Çukurova) M. Metin HÜLAGU (Kayseri) Mehmet AKÇİMEN Murat CEBECİOĞLU Orhan HÜLAGU (Sakarya) Rahmi ŞAVLI Recep KARACAKAYA Rezzan ÜNALP Sabahattin ÖZEL Sabri Can Sannav (Trakya) Salih TUNÇ Seher Dilber KURÇEREN Seydi Vakkas TOPRAK (Gaziantep) Şebnem AVCI Şebnem DURAN Tevfik Temelkuran Zekai GÜNER (Zonguldak Karaelmas)

Hocaya Allah'tan rahmet yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum.

 
Toplam blog
: 79
: 717
Kayıt tarihi
: 30.12.07
 
 

1963 K. maraş doğumluyum. Bir kamu üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Muayyen zama..