Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '14

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Saç Ekimi Nedir?

Bugüne kadar hep  anneler  için yazdık. Bugün de babalar için yazmak istedim.  hep  anneleri bilgilendirdik, bu sefer  de sıra babalara geldi. Erkeklerde saç  dökülmesi önemi bir kozmetik problemdir. Ülkemizde de bunu tedavisi Saç  Ekimi ile başarıyla yapılmakta. Bu konuda tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. Erdem Güven’e sordum.

Hocam özetle “Saç  Ekimi” nedir?

Saç ekimi, donör saha olarak tanımlanan saçlı alandan 1 mm ve daha küçük çaptaki aletler yardımıyla, saç köklerinin alınması ve saçların seyreldiği ya da saçsız olan alana nakledilmesiyle uygulanır. Bu alanda FUT ve FUE tekniği kullanılmaktadır. FUE tekniğinde saç kökleri kesi yapılmadan, daha zahmetsiz bir şekilde alınır. Bu nedenle daha konforlu olduğu söylenebilir. Hem kesi yapılmasına gerek kalmaz, hem de dikiş yapılmaz. FUT yönteminden sadece saç köklerinin alınma şekliyle ayrılan FUE yönteminde, kanalların açılması ve saç ekiminin uygulanması aynı şekildedir. Ancak saç ekiminde kazandırdığı zamanla, saç köklerinin alındığı donör sahada iz bırakmaması nedeniyle, günümüzde saç ekim merkezlerinde FUE yöntemi daha fazla kullanılmaktadır. FUT tekniğinde ise, saç kökleri bisturiyle doku alınarak çıkarıldığından, bu alanda dikiş yapılmakta ve iz kalmaktadır. Fue Tekniği başlıklı yazımdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Saç ekiminde nelere dikkat edilmelidir?

Saç ekiminde geliştirilen yeni teknikler sayesinde, uygulamalar daha konforlu yapılabiliyor. Ancak bunların deneyimli doktorlar ve ekiplerle uygulanması maksimum faydayı sağlar. Uygulamadan önce dikkatli ve özenli bir çalışma yapılması gerekir. Herkes için farklı saç analizi yapılmalı ve saç ekim planlaması yapılarak, saç ekimine geçilmelidir. Saçların doğal çıkış açısı, yönü değerlendirilmeli, ekim için kullanılacak saç kökleri fazla bekletilmeden hızla nakledilmeli, hastaların her konuda bilgilendirilmesi yapılmalı ve saç ekim merkezi itinayla seçilmelidir. Saç ekiminin hastanede oluşturulan ameliyat ortamında yapılması ve estetik cerrah tarafından uygulanması gerekir. Saç ekiminde saç kökleri genetik olarak dökülmeyen alandan alındığından, saçsız alana nakledilen saçlarınızla ömür boyu yaşayacaksınız. Bu nedenle doğal bir görünümün oluşturulması önemlidir. 

Saç ekiminde ön saç çizgisi neden önemlidir?

Saç ekimi sırasında ön saç çizgisi yapılan işlemin başarısını etkileyen bir unsurdur. Doğru açıyla, doğru yerde belirlenen ön saç çizgisi doğallığın elde edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu alana nakledilecek saç tellerinin kalınlığından, bu çizginin simetrisine kadar her şey uyum içinde olmalıdır.

Saç ekiminin nerede yaptırılması uygundur?

Yasalar gereği ve sağlığınız için, saç ekiminin hastanede ameliyat ortamında uygulanması, plastik cerrahi uzmanı ve bu konuda deneyimli ekiple steril koşullar altında yapılması gerekir. Uygulamada lokal anestezi yapıldığından, hastaların ihtiyaçları için küçük molalar verilerek tamamlanan seanslar son derece konforlu şekilde yapılır.

Saç ekimi nasıl uygulanmaktadır?

Saç ekiminde en fazla kullanılan FUE tekniği olarak bilinen yöntemin, diğer yöntemden farklı şekilde, folliküler ünitenin manuel çıkarılma zorunluluğu olmaması nedeniyle daha başarılı olduğu görülür. Punch kaleminin ucunun bir motora bağlı olması nedeniyle, devir istendiği gibi ayarlanabilir. Uçların kalınlıkları istenen çaptaki uçlarla değiştirilebilir. Ayrıca doku derinliği de motorun yardımıyla ayarlanabilir ve bu nedenle sürekli olarak derinliğin kontrol edilmesine gerek kalmaz. Motorun kullanılması sayesinde, saçlı alandan daha sık greft alınabilir ve aynı alandan daha fazla sayıda greft çıkarılabilir. Bu motorun kullanılması sayesinde çoklu saç teli içeren saç kökleri yerinden zarar görmeden çıkarılabilir. Bu kolaylıklar sayesinde folliküler ünitenin bütünlüğü korunmaktadır. Faydalı etkileri nedeniyle FUE yöntemi saç ekiminin konforlu bir hale gelmesini sağlamıştır.

Saç ekiminin sonucu ne zaman alınır?

Saç ekiminden sonra 2-6 hafta süreyle ekilen saçlarda kırılmalar ve dökülmeler olur. Bu sürenin sonunda saç kökleri yeniden uzamaya başlar. Nadiren bazı hastalarda dökülme olmayabilir. Bu etkiler dikkate alındığında, saç ekiminin neticesini almak için 8-10 ay kadar beklenmesi gerekir. Hem saçların uzaması, hem de saç tellerinin kalınlaşması bu süre içinde gerçekleşir. Bu nedenle sabırlı olunmasında fayda vardır.

Saç ekimi ne zaman uygulanmalıdır?

Saç dökülmesini yaşayan kişiler, bu konuda estetik kaygılar duyan ve bunu yaşamında sorun haline getirmiş kişiler saç ekiminden faydalanmalıdır. Ancak saç ekimi yaptırmaya karar vermiş olan kişilerin bu konuda gerçekçi beklentilerinin olması gerekir. Çünkü her ne kadar saç ekimi başarılı bir şekilde yapılıyor olsa da, kendi doğal saçları kadar sık saçlar elde edilemeyebilir. Bu tamamen saçlı alandaki saç köklerinin fazlalığıyla ilgilidir. Bunları kabullenen kişiler saç ekiminin sonuçlarından memnun olmayı becerirler. Saç ekimi yaptırmak için, saçların tamamının dökülmesi beklenmemeli, ihtiyaç olan bölgelere saç ekimi yapılmalıdır. Bu konuda saç ekimi uzmanına danışılmasında fayda bulunmaktadır.

Saç ekimindeki başarı oranları nedir?

Saç ekimi dışarıdan bakıldığında kolay bir işlemmiş gibi görünse de, mutlaka uzman kişilerin uygulaması gereken bir uygulamadır. Bu uygulamada meydana gelen saç kökü kayıpları kullanılan tekniğe göre farklılık gösterir. FUT tekniğinde bu kayıp oranı % 15 kadarken, FUE tekniğindeki kayıp oranı % 20 kadardır. Kullanılan teknik dışında, uygulama hataları, hastaların saç ekiminden sonra yaptığı hatalar nedeniyle de, saç kökü kayıpları yaşanabilir. Bu yüzden başarılı bir ekip ve doktor tarafından yapılacak saç ekimi her zaman başarıyı arttıran bir unsurdur.

Saç ekiminde hangi hastalar daha uygundur?

Saç ekimi isteyen herkes için uygulanabilir bir işlem olmasına rağmen, en uygun adayların herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan, saçların alındığı alanda güçlü ve sık saç kökleri olan, saç ekiminin yapılacağı alanın donör sahaya oranı 3/4 kadar olan kişiler olduğu söylenebilir. Bunun dışında saç dökülmesi durmuş hastalara uygulanacak saç ekiminin daha başarılı olacağı söylenebilir. Donör alanda olan saç köklerinin gelişmemesi halinde ya da saç köklerinin zayıf olması durumunda PRP, mezoterapi gibi yöntemlerden faydalanılarak saç köklerinin güçlendirilmesi ve saç ekimine uygun hale getirilmesi gerekir. Saç dökülmesi halen devam eden kişilerde ise, saç ekiminin daha sık yapılması sağlanırsa, daha başarılı sonuçlar alınabilir.

Saç ekimi ne kadar sürmektedir?

Saç ekiminin çok uzun sürmediği belirtilebilir. Ekim için yapılan seanslardan çok, saç ekimi işlemine karar verme ve görüşme aşamasında daha fazla zaman harcanacağı söylenebilir. Bu dönemde kişinin her açıdan değerlendirilmesi gerektiğinden, buradaki vakit kaybının normal kabul edilmesi gerekir. Saç ekimi seansı genellikle günde 4-6 saat süren bir uygulamadır. Bu sürenin farklılığı greft oranına ve yapılan işleme göre değişiklik gösterebilir. Saç ekiminin yapılacağı alanın tamamen saçsız olması durumunda bu süre uzayabilir, burada kısmi olarak biraz saç olması halinde bu sürenin kısalması söz konusu olabilir. Bunlara rağmen saç ekiminin uzun ve zahmetli bir uygulama olduğu söylenemez. FUE tekniğinin kullanıldığı saç ekimi uygulaması, son derece kolay, pratik ve acı duymadan gerçekleştirilir. Saç ekimi yaptırmaya karar veren bir kişi, operasyondan önce yedinci günden itibaren buna hazır duruma gelmelidir. Bu kişiler kan sulandırıcı ilaçları daha önceden kesmeli, sigara alışkanlığı olanlar bunun dolaşım bozukluğuna sebep olduğunu öğrenerek, önceden sigara içmeyi bırakmalıdır. Bu önlemin saç ekiminden sonra iyileşmeye olumlu etkiler yapacağı görülecektir. Sigaranın bırakılamaması halinde bile en az 2 gün önceden içilmemesi gerekir. Bu dönemde alkollü içecekler kullanılmamalı ve saçlara saç boyası uygulanmamalıdır. Saç ekiminin yapılacağı alanda jöle, sprey gibi kalıntıların olmaması ve saçların mutlaka temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Saç ekimindeki seanslar herkesin kendi özelliklerine göre belirlenir. Saçların kıvırcık ve kalın telli olması halinde, koyu renkli ve saçsız alanların fazla olmaması durumunda, saç ekiminde daha kısa sürede, daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunların tam tersi özelliklere sahip olan kişilerde ise, saç ekimi seanslarının sayısında artış olur. Ancak bu değerlendirme, tam bir kriter değildir. Bazı kişilerde bunun tam tersi uygulama yapılabilir. Burada dikkate alınacak konu, seansların süresi değil, bu seanslardan sonra alınan başarılı sonuçlardır. Saç dökülmesine kalıcı bir çözüm olacak saç ekiminin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Saç ekiminden sonra neler olur?

Operasyondan sonra saç dokusunun alınmış olduğu alan özel bir sargıyla kapatılır. Bu bölgenin dış ortamla temas etmesini engellemekte ve daha estetik bir görünüm sağlamaktadır. Hastalar evlerine döndüklerinde, ağır işler dışında günlük işlerini rahatlıkla yapabilir. Bir gün sonra yapılan kontrol sonrasında, saçların ilk yıkaması yapılabilir. Yıkamadan önce saç ekilmiş alana uygulanan yumuşatıcı losyonla burada kurumuş olan ve kabuklanma yapmış olan kanlar yumuşatılır. Bir süre beklendikten sonra, ılık suyla durulama yapılır. Ardından doktor tarafından önerilen medikal bir şampuanla yıkama işlemine geçilir. Yıkamada avuç içi ve parmaklar kullanılır. Kurulama sırasında ovalama yapılmamalı, kâğıt havluyla saçlar kurulanmalıdır. Her gün tekrarlanan yıkamalarla 7-10 günde bu alandaki kurumuş, kabuk bağlamış alanlar temizlenmelidir. Doğru yıkama yapılmadığında, bu alanların temizliği yapılamaz. Bu alandaki kabuklanmalar temizlendikten sonra, yaklaşık 15 gün içinde normal şampuan kullanımına başlanabilir.

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..