Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Saç Ekimi Öncesi

SAÇ EKİMİ ÖNCESİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Saç ekiminde doğru yürütülen bir operasyon,  yalnızca operasyon esnasını değil öncesini ve sonrasını da kapsayan bir süreci ifade eder. Saç ekimi operasyonlarında her bir saç teli değerlidir. Saç ekimi sürecinin hastanın yüz hatlarına ve donör bölgenin imkanlarına en uygun yoğunlukta saçlarla ve en asgari saç kökü kaybı ile sonuçlandırılabilmesi başarının en önemli kıstaslarıdır. Bu nedenle hastanın saç ekimi operasyonu öncesindeki karar aşamasında ve saç ekimi planlaması aşamasında doğru yönlendirilmesi oldukça önemlidir. Operasyonun başarıyla sonuçlandırılmasının ardından, saç ekimi sonrası saçların doğal formuna kavuşabilmesi için gerekli olan 1 yıllık operasyon sonrası süreçte de hasta bilgilendirilmeye ve yönlendirilmeye devam edilmeli, gerektiğinde medikal yan uygulamalarla saç kökleri desteklenmelidir.

Saç ekimi öncesi süreç,

  • karar aşaması,
  • planlama ve
  • operasyon öncesi hazırlıklardan oluşur. 

Saç Ekimi Öncesi Karar Aşaması:

Saç ekimi öncesi süreç hastanın karar aşamasından geçmesiyle başlar. Her hastalıkta olduğu gibi androgenetik alopesilerde de erken dönem doktor muayenesi önemlidir. Normalden fazla saç dökülmesi yaşadığını fark eden kişi metabolik hastalıkların kontrolü ve dökülmenin çeşidinin belirlenmesi için doktora başvurabilir. 

Androgenetik alopesi ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan dökülmeler genetik kaynaklı kalıcı dökülmelerdir. Erken dönem teşhis edilen dökülmeler, ilaç ve çeşitli medikal uygulamalarla yavaşlatılabiliyorsa da malesef tamamen durdurulamıyoru ya da dökülen saç kökleri geri gelmiyor. Bu nedenle hastanın saç dökülmesi uygun seviyeye geldiiğinde, hasta da operasyon için gerekli koşulları sağlıyorsa saç ekimi yöntemine başvurulabilir.

Bununla birlikte saç dökülmesi yaşayan kişilerin bu süreçte yanlış ve kulaktan dolma tavsiyelerle vakit kaybedebileceği unutulmamalı, süreç en başından itibaren bir doktor ile birlikte yürütülmelidir.

Karar aşamasına gelen hastanın bilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. 

  1. Saç ekimi ancak kişinin kendi saç kökleri ile gerçekleştirilebilir. Bu nedenle donör bölgenin uygunluğu saç ekiminden istediğiniz sonucu alabilmeniz açısından önemlidir. 
     
  2. Saç ekimi için en ideal bölge ense bölgesidir. Ense bölgesindeki kıl köklerinin yapısı androgenetik alopesiden etkilenmez. Bu nedenle ekilen saçların tekrar dökülmesbeklenmez.
     
  3. Bununla birlikte saç ekimi göğüs, bacak, sırt gibi farklı bölgelerden alınan kıl kökleri ile de gerçekleştirilebilir ancak o saç köklerinin yapısının farklı olduğu unutulmamalı, hastanın durumu öznel olarak değerlendirilmelidir.
     
  4. Günümüzde uygulanan saç ekimi yöntemlerinden herbiri birbirinden bazı ufak farklarla ayrılsa da prensipte Foliküler Unite Ekstraksiyonu (FUE) temeline dayanır, Saç köklerinin donör bölgeden tek tek toplanması ve seyrelmiş bölgeye açılan kanallara yerleştirilmesi.
     
  5. Saç ekimi operasyonu için saç dökülmesinin belirli bir seviyeye gelmiş olması gerekmektedir.
     
  6. Dökülmenin yoğun bir şekilde devam ettiği süreçte saç ekimi için dökülmenin yavaşlaması beklenmelidir. 

Saç Ekimi Öncesi Planlama

Saç ekimi yaptırmaya karar veren kişi bunun için araştırma ve planlama aşamasına girer. Saç ekimi operasyonları 24 yaşını geçmiş, androgenetik alopesi, bölgesel dökülmeler ya da yara izleri gibi kalıcı bir saç dökülmesi çeşidinden muzdarip genel sağlık durumu yerinde olan herkese gerçekleştirilebilir. Saç ekimi planlamasından ilk adım ekim için uygun bir aday olup olmadığınız anlaşılmasıdır. Bunun için saç analizi ve doktor muayenesi gerçekleştirilir. Kişinin saç yapısı, dökülme çeşidi ve seviyesi belirlenir. Saç ekimi planlamasının diğer aşaması ise doktorun ekilecek olan greft sayısına karar vermesiyle gerçekleşir. Hangi bölgeye ne kadar saç ekileceği, ön saç çizgisinin nasıl bir görünümü olacağı saç ekimi planlaması esnasında doktor ile kararlaştırılacak konulardır. 

Planlama Aşamasında gündeme gelen diğer bir soru ise saç ekimi merkezi ve doktor seçimidir. Bu anlamda Türkiye'nin önder ülkelerin arasında olduğu bilinmektedir. Hastanın seçim olanakları da oldukça geniştir. Saç ekimi, mikrocerrahi bir operasyondur ve yalnızca doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Saç ekimi, sağlık bakanlığından onaylı steril ortamlarda gerçekleştirilir. Saç ekimi merkezi seçiminde bu noktalara duyarlı olunması önemlidir. 

Saç ekimi planlaması yapılırken, daha sonrasında en az 3 gün istirahat edebileceğiniz bir gün seçmeniz daha ideal olacaktır. 

Saç Ekimi Öncesi Hazırlıklar

Saç ekimi öncesi hazırlıklar operasyonun daha başarılı sonuçlanması açısından oldukça önemlidir. Operasyon günü belirlendikten sonra saç ekimi hastasının kendisini operasyon günü için hazırlaması gerekmektedir. 

Operasyon Öncesi

  1. Saç ekimi operasyonu öncesi sigarayı bırakmanız, nakledilecek saç köklerinin operasyon öncesi zayıflamasını engeller. Sigaranın bırakılması saç köklerinin daha iyi beslenmesinde olumlu etkiye sahiptir.
     
  2. Mümkünse saç ekimi öncesi en az 1 hafta alkol kullanılmamalıdır. 
     
  3. Operasyon öncesi varsa kullandığınız ilaçları doktorunuza bildiriniz.  
     
  4. Operasyon öncesi ve sonrası süreçte besin değerleri yüksek sağlıklı yiyecekler tercih edilmesi olumlu etkiye sahiptir. 
     
  5. Gerekli görüldüğü durumlarda operasyondan önce prp tedavisi ile saçların güçlenmesi sağlanabilir

Operasyon Günü

  1. Operasyon öncesi doktorunuzun tavsiyelerine harfien uyun. 
     
  2. Saç ekimi öncesi aklınıza takılan soruları mutlaka doktorunuzla paylaşın, ona danışmaktan çekinmeyin.
     
  3. Doktorunuza danışmadan operasyondan 1 gün önce ağrı kesici, aspirin, vitamin gibi ilaçlar kullanmayın.
     
  4. Operasyon günü kolay giyilip çıkarılacak düğmeli kıyafetler tercih edin.
     
  5. Operasyon günü kafein içeren içecekler içmeyin.


Günümüzde dünyadaki üç erkekten biri. erkek tipi saç dökülmesi nedeniye saçlarını kaybetmektedir. Saç ekimi uygulamasının kolay ve konforlu birşekilde gerçekletirilmesini sağlayan FUE ile birlikte saç ekimi operasyonları izsiz, kesik dikiş gerektirmeden yapılabilmekte ve eski yöntemlere göre çok daha hızlı iyileşirken başarılı doğal görünümlü sonuçlar almak mümkün olabilmektedir. Saç ekimi öncesi ve sonrası hastaların dikkat edilmesi kurallar konusunda bilinçli olmaları ve hassas davranmaları oldukça önemlidir. 

 

 

DR. Merdan Çelik
Saç Ekimi Doktoru

 
Toplam blog
: 8
: 2942
Kayıt tarihi
: 09.07.19
 
 

 “Saç ekimi ve saç restorasyonuyla ilgili çalışmalarına Amerika'da başlayan Dr. Merdan Çelik, 2005 ..