Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Sadece hassas bir sayaçla…

Sadece hassas bir sayaçla…
 

SU İDARELERİ SÜREKLİ SU ÜRETİYOR. BU ÜRETTİKLERİNİ NASIL KAZANACAKLAR? SADECE HASSAS BİR SAYAÇLA...

Zaman aktıkça gerek teknoloji gerek ihtiyaçlar değişiyor. Tüm bunlar değiştikçe zamanın sayacı da değişiyor. Hatta sayaca şimdinin sayacı gözüyle baktığımız zaman da yanılgıya düşeriz. 10 yılda bir değişen sayaçlar için elbette geleceğin teknolojisini ve ihtiyaçlarını da tasarlamak ve ona uygun bir sayaç piyasaya sürülmeli.

Bugünün sayacı iki yıl sonra gözde bir sayaç olmayabilir. Ya 5 yıl sonra uzaktan okuma teknolojisine ve yeni taleplere karşılık veremezse o zaman emeğe ve maddi çabaya da yazık olacaktır. Piyasaya bugün verdiğiniz sayaç 7- 8 yıl sonra taleplere yanıt vermediğinde -siz o sayacı alıp zamanı gelmeden değiştiremeyeceğinizden- hem idareler, hem de aboneler açısından olumsuzluk yaşanacaktır.

Sadece ülkemizi değil, dünyayı takip ettiğimizde sayaç teknolojisi sürekli sade bir hal alırken daha fonksiyonel de oluyor. Böylece anlaşılır işlevler yapan sayaca birçok özellik ekleniyor. Dünya sayaç piyasasında Ar-Ge biriminde çalışanlar artık başka bir bakış açısına sahip. İdarelerin isteklerine göre sayaç tasarlanabiliyor ve yine yeni özellikler bu şekilde eklenebiliyor.

Gerek yurt içinde, gerek yurt dışındaki sempozyumlarda, konferanslarda artık sayacın zamana uyan özelliklerinden bahsediliyor. Her şey gibi sayaç da, küreselleşmeden geri kalmıyor. Küreselleşen dünyada yerel ihtiyaçlar ise unutulmuyor, çünkü bunun önemi biliniyor.

Küreselleşen dünyada sayaç yarının teknolojisini taşırken, 8500 nüfusa sahip bir ile sayaç takılacaksa ve buradaki idarenin belli istekleri varsa; bu idare için sayacın temel özelliklerinin yanında, sayaca yeni özellikler eklemlenebiliyor. Ayrıca başka bir il için de sayacın temel özelliklerinin yanına bu özellikler değil, başka özellikler eklemlenebiliyor.

Bırakın Günümüzü, Yarının Su Sayacındaki Özellikler Neler Olmalı?

Artık yeni özelliklerden bolca konuşmanın ve bunları uygulama çağıdır. Uyum sağlayan isimler markalaşma yolunda tırmanırken, düne takılıp kalan sistemler unutulup sistemden düşmeye mahkûm olduğu küresel çağda, idareyi ve aboneyi düşünen fonksiyonel özellikleri derledim. İşte Yarının Sayacı:

Sayacın hassas ölçüm yapan bir sayaç olması gerekir. Hem de bu hassasiyet yıllarca aynı kalitede sürmelidir.

Müdahalelere izin vermeyen, uzaktan okunabilen, kireçten etkilenmeyen ve ayrıca sayacın kaybının alt sınırda olması gerekenler arasındadır. Sayacın uzun ömürlü olması, malzemesinin dayanıklı olmalı, hasar testlerinden geçmiş olmalı,

Performansı yüksek olan malzemeler olmalı, daha hafif olmalı ve sessiz olmalıdır.

Sayacın çalınmaması için pirinçten vb. malzemelerden yapılmamalı, donmaya karşı donanımlı olmalı, yıllara göre hata payında artma olmamalı, sayaç pirinç olmasa da pirincin hassasiyetini ve özelliklerini gösterebilmeli, kompozitle yapıldığında çok pahalı olmamalıdır.

Tüm pozisyonlarda aynı hata eğrisini göstermeli. Hangi pozisyonda takılırsa takılsın doğru saymaya devam etmeli. Bu şekilde kaçağın da önüne geçilebilir.

Şebekede hata olduğunda da sayaç saymalı. Havadan etkilenmemelidir. Şebekeden oluşan havadan dolayı su geçmese de dönüyor. Bu noktada dönme performansı ne kadar değişmezse o kadar kalitelidir. (Mekanik sayaçların hemen hepsi havadan etkilenir. Hasar görür ve bozulur. Tesisat bu noktada önemli oluyor.)

Evi su bastığında vanayı kapatabilmelidir. Bunun yanı sıra sayaçlarda tıkanmalarda daha fazla saymaya başlamamalı. Partiküllerden ne kadar etkilenirse o sayaç kadar uzun ömürlü olacaktır.

Sayaç en iyi hassasiyeti korumalıdır. Sayacın tüm ömrü boyunca hassasiyeti önemli.  Böylece gelir korunur ve ölçülmeyen su daha iyi yönetilir. Uzaktan okuma için öncelikle hassas bir sayaç gerekir. Yoksa uzaktan okuma da yapılamaz. -Kötü okumakta daha fazla işlem maliyeti vardır. Bu da uzaktan okumaya doğru daha uzaklaşılmasına neden oluyor.-

Sonuçta Su İdareleri için kötü sayaç, kötü gelir demektir. Kötü gelir Su İdareleri için kötü imaj demektir. Tüm bunlardan çıkan sonuç; kötü sayaç, kullanılmamalıdır ve kötü sonuçlara neden olur.

Sevgilerimle...

Özlem ÖZ

Editör, enerji uzmanı, gazeteci- yazar

editorozlemoz@gmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 3
: 351
Kayıt tarihi
: 17.07.14
 
 

Ankara İletişim Fakültesi mezunuyum. Bölüm 1.'liğim var fakültede. Şu anda da felsefe okuyorum li..