Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sağlık hizmetleri Mersin değerlendirme çalışması yapıldı...

Sağlık hizmetleri Mersin değerlendirme çalışması yapıldı...
 

Vali Aksoy,Mersin için her konuda duyarlı ve başarılı....


Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, ‘Sağlık Hizmetleri Mersin İl Değerlendirme Çalışması’ Martı Oteli Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda, 2002-2009 yılları arasında Mersin’de, sağlık alanında yürütülen çalışmalar, sorunlar ve talepler masaya yatırıldı.

Toplantıya, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli Kaymakamları, İl Sağlık Müdürü, Sağlık Bakanlığı’ndan ilgililer, Mersin ve ilçelerindeki hastane başhekimleri ile Mersin dışından 6 ilin Sağlık Müdürleri ve doktorlar katıldı.

Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Toplantısında, Sağlık Bakanlığı Koordinatörü Dr. Beytullah Şahin tarafından, Mersin’de yürütülen sağlık politikaları, yapılan yatırımlar, hastanelerin sorunları, inşaat ve onarım harcamaları, sağlık kurum ve kuruluşlarının sayısı ve hastanelerdeki eksiklikler sinevizyon eşliğinde değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Vali Aksoy, Mersin’de, sağlık alanında belirli alanlarda hizmetlerin iyi olduğunu ancak, eksik yönlerin de bulunduğunu kaydederek, “Bunları görme ve tamamlama adına bu toplantıyı bir fırsat olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Her birim kendisiyle ilgili olan alanlarda ‘eksiklerimiz nelerdir ve bunu nasıl tamamlayabiliriz’ sorusunu kendine sormalı ve hedeflerini ortaya koymalıdır. İlgili şube müdürleri, sağlık müdürleri, özellikle ilçelerde sağlık grup başkanları, eksiklikleri belirlemeli ve önümüzdeki süreçte bu hedefleri gerçekleştirme adına çalışmalarını sürdürmeliler” dedi.

Vali Aksoy şunları kaydetti:

“Bütün sorumluluk sahibi arkadaşlarımızdan değerlendirmede ortaya konan rakamları kendi boyutuyla değerlendirmesini bekliyorum. Benim adıma da sağlıktan sorumlu Vali Yardımcımız bu konuyu yakından takip edecek. Ne aşamadayız, ne kadar yol aldık. Yol almada bir sorunumuz var mı? Varsa nasıl aşabiliriz. Bunları tekrar değerlendireceğiz. Mersin’de uygulamaya koyduğumuz bazı projelerimiz var:

Kadın Sağlığı Projesi: 15-60 yaş arası bütün kadınlarımızı hedef olarak belirledik. Şu ana kadar yaklaşık 450 bin kadınımıza bu eğitim hizmetini verdik. Eksik kalan Mersin merkez ve Tarsus merkez. Buralarda da yine arkadaşlarımız yoğun bir gayretle hedefe ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Gebe Eğitim Merkezi; Mersin Tabip Odası’yla işbirliği içinde İl Özel İdaresi katkılarıyla başlattık İlin genelinde birçok alanda özellikle doğum olan hastanelerimizde gerçekleştirilmesi için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Okul Sağlığı Projesi: Okullarda 1.sınıf, 6. sınıf ve 9.sınıflardaki öğrencilerimizi sağlık taramasından geçiriyoruz. Aşılarından tutun da bir hastalık bulgusuna kadar ve varolan bir hastalığı varsa ileri tetkik ve tedavileri için de 2. basamak sağlık kuruluşlarına sevkleri yapılıyor. Sonuçlarını da takip ediyoruz

Okulların hijyen açısından daha iyi bir noktaya gelmesi yine bu proje kapsamında sürdürülüyor.

İlimizdeki özürlülerin tespiti: Sağlık açısından önemli gördüğümüz ve psikolojik destek bakımından önem arz edeceğine inandığımız ilimizdeki özürlülerin tespiti ile ilgili sağlık Müdürlüğümüz aracılığı ile bir çalışma başlattık. İlk tespitimizde yaklaşık 16 bin olan özürlü sayımız, şu anda 30 bine ulaştı. Bunları elektronik ortama aktarmamıştık. Bu çalışmalar da tamamlandı. Temel hedefimiz, sadece özürlüleri tespit etmek değil, daha sonra bunlara yapılabilecek birçok hizmeti sunmak. Psikolojik destekten tutun da, sağlık özürlü raporu olmayan kişiler varsa bunları temin etmeye varıncaya kadar yaşam kalitelerini yükseltecek birçok projeyi de arkasından sürdürme gibi çalışmalarımız var.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile beraber yürütülen projemiz; Kadınlarımıza yönelik rahim kanseri (smear) testi ile ilgili bir proje hazırlığımız var. Önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz.

İntiharlarla ilgili çalışmalar, Bu çalışmamızı Üniversite ile işbirliği içinde sürdürüyoruz. Uzun araştırmalar gerektiren, ilgili kurumlarla koordineli olarak yürütülen bir çalışma.

Göçle gelen insanlarımızın kente entegrasyonu ve sorunlarının çözümü; Bu konuda da yine Üniversite ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma var. Bunun içerisinde sağlık boyutunu da ilgilendiren anket çalışması var. Bu çalışmamız da aşağı yukarı bitti. Önümüzdeki günlerde yayımını gerçekleştireceğiz. Bu ve buna benzer birçok koruyucu sağlık hizmetleri alanında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar var. Projelerde yer alan arkadaşlara teşekkür ederim. Çünkü özveriyle ve büyük bir gayretle bu projeler yürütülüyor. Sağlık Bakanlığı’ndan gelen arkadaşlarımıza da buradaki hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum”

Toplantı, Mersin ve ilçelerindeki hastanelerle ilgili durum tespiti ve değerlendirme yapılmasının ardından sona erdi.Vali Aksoy, herşey daha güzel Mersin ve Mersin halkı için dedi.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..