Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı dışkılama! Sifonu çekmeden önce son bir kez bakın.

Sağlıklı dışkılama! Sifonu çekmeden önce son bir kez bakın.
 

Görsel internetten alınmıştır.


Biliyorum, biraz mide bulandırıcı bir konu gibi gözükebilir. Klozete bıraktığımız şeyi, kısa bir zaman ayırarak gözlemlemek, birçoklarımız için gereksiz ve itici olabilir. Fakat gerçek hiçte öyle değil. İnsan anatomisine ve vücudumuzun işleyişine olan merakım, bir gün beni bu konuyu araştırmaya itti ve çok ilginç önemli detaylara ulaşmamı sağladı. Uzun zamandır aklımda olan bu konuyu sizinle paylaşmak istedim.

Dışkımız, ona verdiğimiz önemden daha fazlasını hak ediyor ve vücut sağlığımızla ilgili birçok önemli detayı da bize sunuyor. Özellikle devlet başkanları nezdinde bu konu daha da bir önemli hale geliyor.

Neden mi?

Çünkü dışkı da, istihbarat amaçlı bilgi toplama aracıdır. ABD gibi büyük ülkelerin başkanları, ziyaret ettikleri ülkelerde tuvaletlerini, kendileri için ülkesinden özel getirilen bölümlere yapar. Bunun nedeni, ilgili ülke daha sonra bu dışkıyı inceleyerek, o kişinin sağlığıyla ilgili bilgi edinemesin diyedir.

Eski Suriye lideri Hafız ESAD(şimdiki Beşar ESAD’ın babası)’ın bir ABD ziyareti sırasında, dışkısı Amerika tarafından incelenmiş ve Hafız ESAD’ın kanser olduğu kamuoyunun öğrenmesinden çok önce tespit edilmiştir. Amerika’nın Suriye politikası bu olayın ardından buna göre şekillenmiştir.(ilginç ama gerçek)

Dışkının önemine değindikten sonra, ideal dışkı nasıl olmalı, dışkının şekil ve renk olarak bize ne anlatmak istediğini kısaca izah edeyim;

Sağlıklı veya ideal bir dışkı kahverengi renkte, 10 ile 20 cm uzunluğunda ve fazla ıkınma gerektirmeden çıkmalıdır. Dışkı klozetin içindeki suya yavaşça düşmeli ve suya değdiğinde yavaşça dibe çökmelidir. Dışkıyla beraber az bir miktarda gaz ve koku da çıkmalıdır. Günde üç defa ile üç günde bir defa dışkılama aralığı normal kabul edilir.

Şekil olarak;

Fındık gibi sert ayrık topaklar: Lif eksikliğiniz var demektir. Daha fazla su ve lifli gıdalar tüketmelisiniz. Meyve ve sebzeler bunun için uygundur.

İçinde büyük katı parçalar olmayan tamamen sıvı: İshalsiniz demektir.  Büyük ihtimalle bir enfeksiyon sonucu ishal oldunuz. Kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmak için bol bol sıvı tüketmeniz gerekli, yoksa kendinizi bitkin hissedersiniz..

Muz şeklinde ama fazla katı: Sert topaklar kadar ciddi olmasa da biraz su ve lif takviyesi gerekli.

Belirgin kenarlı kesilmiş yumuşak parçalar: Kötü sayılmaz, günde birkaç defa yapıyorsunuz diyebiliriz.

Yumuşak ve klozete yapışıp kalan:  Çok fazla yağın göstergesidir, vücudunuzun yağları tam anlamıyla ememediğini gösterir.

Kabarık, dağınık, lapa gibi(bütün): Normal bir dışkıdır fakat ishale dönme olasılığını gösterir.

Muz şeklinde, pürüzsüz ve yumuşak: İşte bu! İdeal dışkı şekli, gayet iyisiniz sayılır.

Renk olarak;

Kahverengi: İdeal renk. Gayet iyi.

Siyah: Bu ülser veya kanser nedeniyle içten kanama olabileceğinin göstergesidir. Yapışkansa dikkatli olun,  bir doktora görünmenizde fayda var.

Yeşil: Genellikle çok fazla yeşil yapraklı sebze, yeşil gıda boyası içeren besinlerden kaynaklanır. Ya da gıdaların bağırsakta yeterli süre geçirmediğine işaret edebilir.

Beyaz, kil gibi açık renk:  Safra kanalı tahribatının olduğunun göstergesi olabilir. Bazı ilaçlar da buna sebebiyet verebilir. Bir doktora görünmenizde fayda var.

Sarı: Yağlı, kötü kokulu sarı dışkı, fazla yağın habercisidir. Bu emilim bozukluğu nedeniyle olmuş olabilir.

Kırmızı veya kanlı: Hemoroit veya kolon kanseri belirtisi olabilir. Dışkınızda kan görürseniz doktora gitmeniz uygun olur.

Tüm bunların genel ve pratik bilgiler olduğunu unutmayın lütfen. Umarım faydalı olabilmişimdir. Sifonu çekmeden önce, son bir kez bakmayı unutmayın :)

Herkese sonsuz saygılarımı sunarım. 13.10.2015 / Özkan SARI

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..