Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıklı hayata adım adım

Sağlıklı hayata adım adım
 

Kanser nedenlerin başında hiç dikkat etmeden uyguladığımız pişirme faktörleri ve doğru yanlış diye bakamdan uyduğumuz ve uyguladığımız beslenme geliyor.


Kanser nedenlerin başında hiç dikkat etmeden uyguladığımız pişirme faktörleri ve doğru yanlış diye bakamdan uyduğumuz ve uyguladığımız beslenme geliyor. Bunlarla ilgili çevremizde nasıl önlemler alabiliriz ve neyi nasıl yapmalıyız sorusuna cevap oluşturabilecek türden bir yazı yazdım. Aşağıdaki kurallara uymak ve önlemeleri önemsemek çok da zor değil ama sonucunda çok büyük bir sorunu kaldırabilirsiniz.

Pişirme şekli-kanser

Yemekler kendi suyunda ağır ağır pişirilmeli; geleneksel yöntemler (buğulama, buharda pişirme) yanında turbo fırınlar da kullanılabilir.

Böylece besin öğeleri fazla zarar görmez.

Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen olabilirler.

Teflon-kanser

Teflonun hammaddesi içerisinde yer alan kimyasallardan PFOA’nın (Perfluorooktanoik asit) kanserojen olduğu ileri sürülmüştür

Hayvan deneylerinde PFOA’nın kanser yaptığı kanıtlanmıştır.

Üretici firma olan DuPont'un PFOA'nın zararlarına ilişkin uyarılara ürünlerinde yer vermediği için hakkında mahkeme açılmıştır.

Pişirme için en iyisi toprak ve cam kaplardır. Çelik ve kalaylı bakır ikinci tercihlerdir. 

Kızartma ızgara-kanser

41,836 kişi üzerinde yapılan Iowa Kadın Sağlığı Çalışması’nda fazla ızgara ya da fazla kızartma yiyenlerdeki meme kanseri riski az pişmiş et yiyenlere göre 4.6 kat daha fazladır.

Yiyeceklerin yüksek ısılarda muamele görmesi gen mutasyonuna neden olan heterosiklik aminlerin oluşmasına yol açar.

Heterosiklik  aminler ile prostat,meme, kalın bağırsak, yemek borusu, akciğer, karaciğer ve diğer kanserler arasında ilişki saptanmıştır.

Akrilamid-Kanser

Çoğunlukla hazır ve kızartılmış gıdalarda bulunan akrilamid adlı kimyasal maddenin ile kanser arasında doğrudan bir bağlantı saptanmıştır.

Pişirme ve kızartma sırasında ortaya çıkan akrilamid, özellikle fast-food restoranlarındaki gıdalarda, cips, bisküvi, kahvaltı gevrekleri, kahve ve kızarmış patateste bulunuyor.

Plastik bardaklar

Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen “çok ince” plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır.

Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir. Toksik maddeler ilk önce sıvıya sonra ağız yoluyla vücuda geçer ve kansere yol açabilir.

Kağıt bardaklar için toksinlerin sıcak suya geçme ihtimali düşüktür.

Özellikle ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde yaygın olarak plastik bardak yerine kağıt bardak kullanılıyor.

Poşet Çaylar-Kanser

Dokunduğunuzda naylon hissi veren metal zımbalı poşet çayları almayın.

Onun yerine lifli, doğal malzemeden yapılan, ipi dikişle ya da doğal yapıştırıcılar ile tutturulmuş çayları tercih edin.

Önce şekeri atın. Çünkü şeker suyu soğutacak ve metalin çözülmesini engelleyecektir. Su mümkün olduğunca ılık olmalı.

Eğer kullanılacaksa metal zımbalı poşet çay su içerisinde iki dakikadan fazla bekletilmemeli.

Alüminyum folyo-Isıtma

Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmak, yani yiyeceği folyoya sarıp buzdolabına koymak sağlıklıdır.

 Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor.

Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık v.s yiyeceği alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmek sakıncalıdır.

Alüminyum folyo yerine mumlu kağıt tercih edilmelidir.

Önlemler tabi bu kadarıyla sınırlı değil ama en önemlilerini buradan paylaştım. Önce kendinizden başlayarak çevrenizi değiştirmeyi ilke edinin. Sağlıklı ömür yaşamanız dileğimle…

 
Toplam blog
: 6
: 838
Kayıt tarihi
: 05.08.13
 
 

1992 yılında Malatya’da doğdum. Yeşilyurt Kolukısa Anadolu Lisesi’ni 1.’lik derecesiyle bitirdim ..