Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sağlıkta performans rezilliği

Artık herhalde hiçbir duyarlı vatandaş tek bir doktorun kararı ile ameliyat masasına yatmıyor. Azıcık araştırınca hemen hemen herkesin sağlıkla ilgili operasyon gerektiren durumlarda birkaç farklı doktora başvurduğunu hayretle öğrendim.

Bayanların bir çoğunda var olan kist vb. kitleler normal koşullarda parça vb alınarak tahlil ediliyor veya üç ila altı aylık periyotlar ile kontrol ediliyormuş.

Yakınım ünlü bir üniversite hastanesinden özel muayene için randevu alıyor. Günü geldiğinde muayene oluyor, doktor ultrason istiyor. Her zamanki gibi üniversitede uzak bir tarihe gün verileceğinden dışarda bir laboratuvar tarif ediliyor. Hasta tarif edilen yerde değil başka bir kurumda ultrasonunu çektirip sonucu hocaya gösteriyor. Hemen ameliyata ve gününe karar veriliyor.

Hastamız ameliyat gününü beklerken herkesin yapacağı gibi sorunu ile ilgili araştırmaya girişiyor. Herkeste var olan kanı " tek bir doktor kararına göre nasıl hareket edilmiyor ise ultrason sonucunada itibar edilmemesi yönünde " . Eh başa gelen çekilir örneği bir tanıdık aracılığı ile bir başka üniversite hastahanesinden bir ultrason daha çektiriliyor binbir güçlükle. Ne de olsa ertesi gün ameliyat var! Koşturarak ünlü cerraha yeni rapor gösteriliyor. Kısaca önceki rapora göre operasyon yapılacak kist yeni raporda önemsiz göründüğünden Hoca " şimdiki rapora göre bunu alacağım " diyor.

Eşi ile çıkıp gidiyorlar. Ancak araştırmaya da devam ediyorlar.Onkoloji hastahanesinden bir tanıdığın tanıdığı bulunuyor her iki rapor gösteriliyor. Sonuç izlenmesi yönünde.

Kısacık bir zaman diliminde insanın problemleri hakkında karar vermek zor olsa gerekir, ancak her iki rapora göre farklı kist ve kitleler hakkında hemen ameliyat kararı vermek şu lanet performans ile ilgili olmalı. Hastanın çektiği sıkıntı ve sorunların bir tarafa bırakıldığını düşünsek bile ünlü bir hocanın ilk kararında ameliyat demesinin ikinci kararında da etkisi olduğunu düşünmemek çok zor.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..