Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '12

 
Kategori
İnançlar
 

Sahte Şeyhler, 40 basamak ve velilerin reisini anmak

Sahte Şeyhler, 40 basamak ve velilerin reisini anmak
 

O zat ki nicelerini tahtından etmiş...


Yalnızca bugün değil, asırlar öncesinde de inanç sömürüsünden fayda sağlayanlar varmış elbet. Her dönemde de olmuştur muhakkak. Lakin, bu gün sahtesi ile gerçeğini ayırt edecek cesareti olan var mıdır bilinmez. O sebepledir ki, tarihte böyle bir mihenk taşı var ise onun hatırı çok büyük olsa gerek. Bir zamanlar sahte şeyhlerin hırkalarını denize attıran bir büyük zat anılıyor bu hafta...

 Evet, Manisa'da yetişen tasavvuf büyüklerinden Ahmed Şemseddin Marmaravî hazretlerini anma programına davet etmek istiyorum sizleri. Manisa il merkezinde Sultan Cami’nin güneyinde Saruhan Bey Türbesi'ni takiben yukarı çıkan 40 basamağın sonunda, hemen sağda, yine ismiyle anılan Yiğitbaş Sokağı'ndaki dergahta istirahatte olan bu büyük zat pek çok Manisalı tarafından tanınmaktadır. Makamı yerli halk ve meraklı yabancılar tarafından her daim ziyaret edilmektedir. Halk arasında da birçok kerameti anlatılmaktadır.

 Manisa yangınından sonra eserlerinin yok olması sebebiyle hakkında pek fazla bilgiye ulaşılamamaktadır. Bilindiği kadarıyla Gölmarmara’da doğmuş, ilk ve orta tahsilini önce Gölmarmara’da, sonra Manisa’da tamamlamıştır. Bundan sonraki yüksek tahsilini Bursa’da, meşhur Yıldırım Medresesi’nde almış, müderris diplomasıyla mezun olmuştur. Manisa’da uzun yıllar müderrislik yapan Ahmet Şemsettin Marmaravi'nin, manevi ilimlerin zirvesi olan tasavvuf yolunda uzun yıllar hizmet ettiği bildirilmektedir. Bir rivayete göre de Fatih Sultan Mehmet’in Manisa medresesinde sınıf arkadaşı olduğu ifade edilmektedir.

 Fatih Sultan Mehmet’in oğlu ve Yavuz’un babası Sultan ikinci Beyazıt Veli zamanında İstanbul’da türeyen ve tarikat şeyhiyim diye halkı istismar ve manen iğfal eden bir takım sahte şeyhlerin hakiki durumlarını tesbit etmek üzere bu işin ehli alim mürşitler aranırken kendisi özel olarak davet edilir. Manisa’da ilmi derinliğiyle bilinen, tevazu sahibi Ahmet Şemsettin Marmaravi Efendi Hazretleri İstanbul’a çok önemli bir vazife için gider. Sultan Beyazıt Veli’nin ricasıyla kurulan imtihan heyetine başkan seçilir ve teker teker halkı istismar eden yabancı şeyhleri ve onlara icazet verenleri imtihana tabi tutarlar.

 Sınav sonunda sahtekarlıkları ortaya çıkanların taç ve hırkalarını üzerlerinden çıkarttığı ve bir gemi dolusu hırkayı denizine attırırdığı rivayet edilir. Bu hizmeti üzerine Sultan Beyazıt kendisine büyük bir lütufta bulunarak “Velilerin Reisi Yiğitbaşı Veli” rütbesini takdim eder. 1504 yılında Manisa'da vefat eden Ahmet Şemsettin Marmaravi, bugün de halen tekkesinin bahçesinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

 Böyle velilere en çok ihtiyaç duyulduğu dönemlerden birinde kendisini anmak üzere Manisa Milletvekili Sayın Hüseyin Tanrıverdi’nin himayelerinde ve Manisa İl Genel Meclisi’nin katkılarıyla MEDAR tarafından düzenlenen programa Prof.Dr. Mustafa Yıldırım, Prof.Dr. Ahmet Ögke, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Tatçı konuşmacı olarak katılacaklar. Program Açık Deniz Ülke TV’den canlı olarak yayınlanacak ve moderatörlüğünü Sadık Yalsızuçanlar yapacaklar. Katılmak isteyen herkesi 9 Haziran 2012 Cumartesi saat 21.00’de, Ağlayan Kaya altında yer alan MEDAR Dernek Binasına bekliyoruz.

 Muhabbetle kalınız.

 

Not: Bu yazı 6 Haziran 2012 tarihli Manisa Haber Gazetesinde yayınlanmak üzere kaleme alınmıştır.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..