Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '12

 
Kategori
Resim
 

Sanat Suçu

Sanat Suçu
 

Zeliha Demirel - Balkan Naci İslimyeli - Safiye Mine Erdurak


“Her insan yaşamdan kısa bir not bırakarak ayrılmak ister: Ben de vardım”

9 Mayıs’ta Piramid Sanat’ta açılan “Sanat Suçu” başlıklı sergi çıkış mottosunu bu dürtüden alıyor.

Sanatçı ölümle yaşam arasındaki yolu yürürken önüne çıkan duvarlara çarptığında bu çarpmanın etkisiyle içinde alevlenen dur deme dürtüsüne yine aynı yüksek perdeden duyarlılıkla cevap verir. Bireysel insanlık acılarından evrensel insanlık acılarına alegori kurar. Onun cevabı; onun duyarlılığına erişememiş, algı boyutuna ulaşamamış, bilinç kilitlerini açamamış ortalama insan ve bu ortalamayı kontrol eden erk tarafından korku olarak karşılık bulduğundan sanatçı her zaman suçlanır. Doğuştan bu suçla doğar. Çünkü ruhunun dolambaçlı labirentlerinden geçerken demlenerek süzdüğü birikinti, ortalama insanın gözünü açıverecek olursa erk nasıl kontrol edecektir. Kaldı ki bu birikintide uğrak bir yandan insana ait şehvetin körleştirdiği durak olurken diğer yandan insanın tutku ile bağlandığı her şey – din, ideoloji, düşünce,…- in insanı sonradan pişmanlığa sürükleyen körleştirmesi olunca hal apaçık ortadadır. Sadece Platon değildir “Devlet”inde şairlere yer vermeyen.

Işık Ünüversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’de öğrenim gören 13 genç sanatçının açtığı sergide; gençler ivmesini daha genç bir enerjiden ve daha yolun başındayken ötekileştirilmenin şiddetli farkındalığından alan itkiyle ve deneysel tutkularıyla çalışmalarını sergiliyorlar. Her şey enerjik, dışavurumcu bir şekilde sert kontraslarla yaşam ölüm ve suç üçgeninde, bize derdini sunmaktadır. Bu ham ekstrem enerjiyi seviyorum ben. Ve hatta belki de en saf olana ulaşmak için en ham noktaya varmak gerektiği düşüncesindeyim.

Bir yandan “İnsan kendi yarattığı araf’ından bir kurtulabilse” diye ölümcül görüngüler sunan çalışmalar varken diğer yandan ‘kapitalizmin sembolü olarak köşedeki akaryakıt istasyonu’nu ateşe verebilecek patlamalar özgürlüğünde ekstrem şiddetli çalışmalar da yer almaktadır.

Sergide karışık teknikle çalışılmış 50’ye yakın eser yer alıyor. Balkan Naci İslimyeli gözetiminde çalışan öğrenciler, görselliğin derdimizi anlatmak için çok zengin bir havuz olduğunu da kullandıkları teknik ve deneysel olana açık olma hali ile bize gösteriyorlar.

Sergi 31 Mayıs’a kadar Piramid Sanat’ta görülebilir.

 

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..