Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Şangay

10.02.2014  ( SHANGHAİ  )  Pazar akşamı Türk Hava Yolları TK 0026  saat 00.40 uçuşu ile, 120. yurtdışı uçuşunu gerçekleştirip, gezeceğim 60. ülke olan Çin’e gidiyorum. Uçağımız 777-300 tipi ve tamamen dolu. Çoğunluk Çin’li, 30 civarında da Türk yolcu var. Bir saat gecikme ile kalkan uçağımız 17.15 sularında Shanghai’ya vardık. Havaalanında sıkıntı yaşamadık. Çinli’ler gayet kibar ve hoş görülü. Dışarı çıktıktan sonra, Hasan isminde, burada evli bir arkadaşla tanıştık. Bir iki yere telefon etmemizi sağladı.Maglev hızlı trenine bilet aldık. ( 2 kişi 80 Yuan = 13.50 $ ). 52 kilometrelik yol sadece 7 dakika sürüyor ve 301 km/ saat hızla giden tren Maglev Longyang istasyonuna geliyor. Biz 2 nolu hatta giderek, kişi başı 4 Yuan = 0.60 sent ödedik. Marketten 1.5 litre su aldım ( 4 Yuan = 0.60 sent ). İstanbul’la fiyatlar aynı sanırım.2 adet Simkart aldık ( 170 Yuan ), ama; para yüklemesi bize ait. Kaldığımız otel 3.5 yıldızlı Elegance Bund ( adresi; Guandong Road, 138, Telefon 00862163230808 ), Nanjing ve People’s Road’a yürüme mesafesinde.

11.02.2014 ( SHANGHAİ )Bugün, ilk izlemimim Shanghai çok pahalı bir kent. Yurtdışına açık Simkart aldık. Kart 90 RMB + açmak ve zorunlu yükleme 200 RMB = 290 RMB = 49 $. Weat Nanjing Road, Watami Restoran’da Çin yemeği yedik, aç kalktık ( 91 RMB = 15 $ ). Starbucks’tan küçük bardak Cafelatte aldım ( 27 RMB = 4.5 $ ), bizde 3 $. Avuç içi kadar balık yedik, ayaküstü bir restoranda ( 16 RMB = 2.5 $ ).Günümüz iki metro hattında geçti ( yeşil hat ). West Nanjing Road, Shanghai Centre 1376 nolu binanın 211 nolu bürosunda bulunan THY bürosunda, gidiş-dönüş Shanghai olan uçak biletlerimizi, kişi başı 90 $ ödeyerek Guangzhou’ya aktardık. Daha sonra, 2. metro hattı ile Pudong Bölgesindeki Lujiazui istasyonu’na gittik. Tüm gökdelenler ve animasyonlar bu bölgede bulunuyor. Hava karardıktan sonra, kentin ışıkları yanınca kent daha da canlanıyor ve güzelleşiyor. Kentin kuşbakışı manzarasının görülebileceği TV kulesine çıkmanın bedeli 220 RBM = 37 $. Oradan tekrar 2. hat ile East Nanjing caddesine geliyoruz. Bu caddede araç trafiği bulunmuyor. Metro 3 nolu çıkışta sağda kalan bu cadde hayli ilginç. West Nanjing Road’da ise çok lüks ve pahalı mağazalar bulunuyor. Burada, tarih yok denecek kadar az. Shanghai, anlatılmaz yaşanır derler, doğru olsa gerek; her yer çok temiz ve düzenli. Eskiden bizler Çin’lileri hor görürdük, şimdi onlar bizim durumumuzla dalga geçiyorlar.

12.02.2014 ( SHANGHAİ )Gezmek için birkaç ayrıntı dışında bilgiye gerek duyulmuyor. Metro haritası, gidilecek istasyonları çok detaylı ve anlaşılır şekilde gösteriyor. Bugün, 10. hatta bulunan ve istasyon ismiyle anılan Yu Garden Station bölgesini gezdik. Görmeye değer, ayrıca eski Çin Bahçesi’ni görmek için 30 RMB = 5 $ ödemek gerekiyor. Olağanüstü bir şey bulunmasa gerek, zira; giren sayısı çok da fazla değildi. Bahçe civarında yüze yakın, büyüklü küçüklü dükkan ve restoran var. Buradan, yine 10. hatta bulunan Xıntıandı istasyonuna gittik. Hava çok soğuk olduğu için, geceleri bar ve klüpleri ile cazibe merkezi olan bu bölgeyi, ne yazık ki gezemedik. Aynı hatta olan Yılı Roas İstasyonu’na gittik. Takashımaya AVM binasını gezdik. Aynı AVM’nin Singapurda da olduğunu hatırlıyorum. East Nanjing Road başlangıcında bulunan Le  Meridian Resord’un giriş kapısının tam karşı köşesindeki Kervan Restoranda yemeğimizi yedik. Tavuk ızgara + köfte + 2 çorba + 2 salata + 2 ayran + ekmek + çay için 150 RMB = 25 $  ödedik. Porsiyonlar doyurucu idi. Uğur Bey, samimi ve cana yakın bir işletmeci.Mc Cafe’de 2 cappucino = 24 RMB = 4 $. West Nanjing Road, 580 noda bulunan Fake Market ( sahte ucuz mallar ) te alınacak çok şey var, ama iyi pazarlık yapmak lazım.

13.02.2014 ( SHANGHAİ )Shanghai’ya bir saat uzaklıktaki Suzhao ( Suco ) kasabasına gittik öncelikle. Otelden 08.30’da ayrıldık, East Nanjing Road’da 2. hatta binip Honggiao İstasyonuna geldik. Çok büyük ve düzenli bir tren istasyonu. Bilet almak için kuyruğa girdik, gişedeki kız pasaportlarımızı istedi. Pasaportlar otelde, numaralarını söyleyelim dedik. Müdürle görüştükten sonra, olmaz dedi. Yanımızda fotokopileri de olmadığı için geri dönmek zorunda kaldık. 2. hat metrosu ile Century Avenue istasyonundan 9. hatta geçtik. 25 dakikalık bir yolculuktan sonra Sheshan İstasyonunda indik. National Park ve Happy Valley görülmeye değer doğrusu. Metrodan inince, köprüden karşıya geçiliyor. Happy Valley’e gidecek otobüsler yolcuları bekliyor ( 10 RMB ). Yol 20 dakika sürüyor ve yol boyunca Çin’lilerin sosyal konutları imrenilecek görüntüler sunuyor. Aynı hat üstünde olan Xujıahuı’de indik. Çıkışın hemen karşısındaki büyük mağazada yemek yedik. Deniz ürünü + pilav + biftek + çorba = 75 RMB yani 13 $. Hava oldukça soğuk olduğu için, fazlaca dolaşmak şansımız yok. 500 gr çilek = 10 RMB = 1.5 $.

14.02.2014  ( SHANGHAİ ) Sevgililer Günü kutlu olsun. Sabah, arkadaşımız Kazım ile buluştuk. 5 F Huanlong Station South Square binasında bulunan Shanghai Hengxing Optical’dan eşime gözlük aldık. Tüm markalı gözlükler var, fiyatlar da çok uygun. Sahibinin adı Bayan Summer Tlf; 18721789179. Bugün Çin’de Fener Bayramı ve Sevgililer Günü kutlanıyor hemen her yerde. Yu Yan Garden’da düzenlenmiş gösterilere gittik. 2. hattaki Yu Garden istasyonu aşırı kalabalık, polis çok sıkı önlemler almış.Güzel bir ortam var. Maraşlı dondurmacılardan küçük bir külah dondurma aldım ( 12 RMB = 2 $ ). Ayrıca, metrodan iki günlük pass card aldım ( 39 RMB = 6.5 $ ).Geri kalan zamanımızı Nanjing Road’da dolaşarak geçirdik, yarın Hangzhou’ya gideceğiz. Sonuç olara; Shanghai, çok güzel, güvenli, rahat, metrosu süper, pahalı, yine de gelip gezmeye değer.

15.02.2014 (  HANGZHOU  )Sabah erkenden valizlerimizi alarak, East Nanjing Road üzerindeki 2 nolu metro hattına yürüdük. Bindiğimiz metrodan Hong Qıao Railway istasyonunda indik. B1 hattı bilet kuyruğuna girerek, 10.30 trenine bilet aldık. ( 2 kişi 155 RMB = 26 $ ). Koltuklar numaralı, tren süper, 85 dakikada Hangzou’ya geldik. Otel rezervasyonu yaptırmadığımız için, gar çıkışındaki otel simsarlarından birinin peşine takıldık. Bizi York Hotel’e getirdi. Otel fena değil, geceliği 198 RMB = 33 $. Eşyalarımızı bırakıp, etrafı keşfe çıktık. Bu arada otelin, kentin tam merkezinde olduğunu öğrenince daha da memnun olduk. Can damarı West Lake Gölüne, 20 dakika yürüme mesafesinde. Rastgele, Huımın Road üzerinde bir restorana girerek sebzeli pilav yedik ( 10 RMB = 1.5 $ ). Daha sonra, yürüyerek West Lake’e gittik.  Etraftaki güzellikler huzur veriyor. Gezmek için bindiğimiz akülü golf arabasına 80 RMB = 14 $ . Çok güzel dizayn edilmiş gölün civarı. Çevresi yaklaşık 22 km. ve 90 dakika sürüyor. Nefis manzara ve Budist ibadethanelerin inceliği ile yaptığımız gezide gördüklerimize doyamadık. Gün batımında bir restoranda yeşil çay içtik. 2 kişi 60 RMB = 10 $, ilk anda pahalı geldi ama, koca bardakları sınırsız doldurmak mümkün. Şehrin gezilecek başka bir bölümü de, yine Huımın Road’a açılan, Çince yazılı ve trafiğe kapalı yollar. Hangzou, anladığım kadarıyla Shanghai’ye göre daha ucuz. Hemen hiç İngilizce bilen yok.
 

 

 
Toplam blog
: 43
: 1428
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Selam arkadaşlar, ben Hasan Üner (Pina Hasan). 01.01.1956, Erdek doğumluyum. İstanbul Şişli Kolej..