Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Sarı saltuk (Blagay) tekkesi

Sarı saltuk (Blagay) tekkesi
 

Mostar 'ın Blagay köyüne yakın olduğu için Blagay tekkesi adıyla da bilinen bu Halveti tekkesinin 550 yıllık bir tarihi varmış. Evliya Çelebi' nin de uğramadan geçmediği bu tekke Buna nehrinin kaynağının hemen yanına yapılmış. Buna' nın kaynağı da öyle alelade bir kaynak değil. Avrupa' daki en büyük karstik kaynaklardanmış.

Saniyede 43.000 litre su çıkarak nehri oluşturuyor. Zaten görüntü olarak dağın içinden bir nehir çıkıyormuş gibi bir hali var. Suyun derecesi de oldukça soğuk, 10 derece. Soğuğa aldırmayan çocuklar içinde oynayıp yüzüyorlar ama uzun süre durmak mümkün değil. Oysa koyu yeşil rengiyle nehir çok davetkar gözüküyor. Tekkeye bitişik bir de türbe var. Sarı Saltuk ve tekkenin uzun süre şeyhliğini yapmış Aşık Paşa'nın sandukaları var bu türbede. 1644'teki Evliya Çelebi ziyaretinden sonra eklenmiş tekkeye. Şu anda tekke ziyarete açık. Az bir ücret karşılığında gezebiliyorsunuz. Türkleri Bosna'nın her tarafında olduğu gibi burada da sevgiyle karşılıyorlar. Giriş parasını da almadılar Türk olduğumu öğrenince. Tekke 2 katlı. Alt katı tekkenin bakımını üstlenenler kullanıyormuş, üst katta ise türbeye bakan bir pencere ve sofaya açılan 3 kapı var. Tavanların ahşap süslemeleri çok hoş.

Büyük olan odadan lavabo, tuvalet ve hamamın olduğu kısıma geçiliyor. Ufak hamam da çok şirin, yıldız şeklinde kubbe pencerelerine sahip. Şimdilerde gelen giden eksik olmasa da eskiden kimselerin uğramadığı bu yerde dervişler akıp giden nehre hangi düşüncelerini, hislerini bırakmışlardır diye düşünmeden edemiyor insan...

http://www.geziyorumlari.com/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=170

 
Toplam blog
: 30
: 1532
Kayıt tarihi
: 15.04.07
 
 

Gezmeyi görmeyi severim. Aslında endüstri mühendisiyim ama 2 sene önce çalışma hayatına ara verdim. ..