Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Sarışın şahin Tzipora Liwni

Sarışın şahin Tzipora Liwni
 

Gazze saldırısı yalnızca İsrail’in Hamas’ı vurmasından ya da çoluk çocuk ayrımı yapmadan ölümlere sebep olmasından ibaret değil, bu savaşın bir yanıyla da Ortadoğu’da liderler ve ülkeler arasındaki “iktidar savaşı” olduğunu yaşayarak gördük. İsrail’de şubatta genel seçim var ve liderleri genel seçim kampanyasını savaşla sürdürmekten çekinmiyorlar.

İşte bu lider adaylarından biri de eski ılımlı siyasetçi yeni şahin (Tzipi Livni) Tzipora Liwni’dir. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Başbakan Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Peres arasında Davos'ta yaşanan tartışmanın ardından, "Türkiye'nin İsrail'e saygılı olmasını beklediğini" söyledi. Saygıyı hak ettiğini nasıl düşünebiliyor, ona da siz karar verin!

Tzipora (Tzipi) Livni, halen İsrail dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı... Polonya doğumlu babası Eitan Livni "Büyük İsrail" için gerilla eylemleri yapan ETZEL örgütünün lideriydi. Livni 17 Eylül 2008 tarihinde Kadima"nın lideri oldu ve İsrail"in başbakanı olma şansını yakaladı. Şimdi bu şansını savaş şahinliği yaparak pekiştirmek istiyor.

Sağcı Likud blokundan seçimlere giren Livni, seçilir seçilmez aslında barışçı bir çizgi izledi. Gazze çizgisinden İsrail yerleşimcilerinin 2005 yılında çekilmesini destekledi. Olmert ve Şaron’la birlikte Kadima partisi’nin kuruluşunda yer aldı. Ehud Olmert"in Kadima"nın liderliği için tekrar aday olmayacağını açıklamasından sonra geçen yaz Kadima’nın başına seçildi. Ancak Meclis’te Başbakan olacak güvenoyu alamadı. Şubattaki yeni seçime kadar Olmert başbakan olarak kaldı.*

Aslında savaşın bir açıdan Ehud Barak ve Ehud Olmert tarafından Livni’yi siyasetten tasfiye amacıyla yapıldığı iddia edilse de, Dışişleri Bakanı Livni de şahinler tarafında olduğunu çabuk gösterdi. Livni Hamas’a karşı ödünsüz savaşacaklarını açıkladı ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının başkanlığındaki AB heyetinin bütün çabalarına rağmen ateşkes üzerine konuşmayı bile reddetti.

Böylece savaş baronları arasına bir dişi şahin daha katılmış oldu... Barış güverciliğinden savaşan şahinliğe terfide geçikmeyen bu sarışın kadının adı Tzipi Livni'dir...

*gündem

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..