Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '07

 
Kategori
Güncel
 

Seçeceğimiz vekillerimizin görevlerini biliyor muyuz?

Seçeceğimiz vekillerimizin görevlerini biliyor muyuz?
 

Milletvekilinin görevleri nelerdir diye anayasaya baktım az önce. İlkokulda öğrendiğimizi hayal meyal hatırlıyorum ama milletvekili görevlerinden ziyade meclisin yetki ve görevleri diye bir bölüm buldum. Milletvekilleri de meclis üyesi oldukları için, görevleri doğal olarak meclis göreviyle aynı oluyor. Bölüm aynen şöyle:

II. Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri

A. Genel olarak

Madde 87 – Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesinhesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak

Aceba seçime iki gün kala milletvekillerini ne amaçla seçtiğimizi biliyor muyuz? Daha da önemlisi, adaylara “Göreviniz nedir? Anayasada nasıl belirtilmiştir” diye sorulduğunda kaç tanesi cevap verebilecektir? Ne de olsa onlar da bizim aramızdan çıkıyor ve soruya cevap verebilme oranı, ilk grubun oranıyla aşağı yukarı aynı olur diye düşünüyorum.

Yine anayasada milletvekili seçilememe durumları arasında, belli sürelerde hapiste kalmış olmak, ve yine belirli suçlardan sabıkası bulunmak gibi bir bölüm var. Buna rağmen bir partimizin bir adayının, idam cezasından müebbete dönüşen cezası akabinde genel af ile serbest kaldığını öğreniyoruz gazetelerden. Daha ötesi, bu kişinin sabit bulunan suçu adam öldürmek.

Bir başka gün, bir bağımsız adayımızın vurularak öldürüldüğünü öğreniyoruz. Ertesi gün aynı gazeteler, sebebin yüksek miktarda borç & dolandırıcılık olduğunu yazıyorlar.

Kimbilir daha nasıl vekillerimiz var? Pazar günü, aramızdan bir adım öne çıkarak aday olan bu kişilere yetki vermek üzere gideceğiz sandıklara. Meclis kurulacak ve yine herkes bildiğini okuyacak. Kimse bu kişilere görevlerini hatırlatmayacak, görevlerini yapıp yapmadıklarını denetlemeyecek. Bu kişiler de milletvekilliği kisvesi altında iş takipçiliği yapmaya başlayacaklar.

Seçim nasıl sonuçlanır bilmem ama benim asıl önem verdiğim, bu göreve getireceğimiz kişilerin yaptıkları işlerle sorgulanması. Bugüne kadar olmadı ama bundan sonra neden olmasın? Yine anayasamızda aşağıdaki kısmı okudum tesadüfen. Ben kendi adıma şansımı deneyeceğim ve meclise dilek ve şikayetlerimi göndereceğim. Yasada yazdığı üzere cevap alırsam, oldukça mutlu olacağım ve “tamam, meclis çalışıyor” diyeceğim.

İyi bir seçim olsun, sonucu milletimiz için şimdiden hayırlı olsun…


VII. Dilekçe hakkı

Madde 74 – Vatandaşlar (Ek ibare:3/10/2001-4709/26 md.) ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, (Ek ibare:3/10/2001-4709/26 md.) gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir.

 
Toplam blog
: 66
: 2742
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

MBA değil ama HBA (Herşeyi Bilen Adam) yapmış birisiyim. Hemen her konuda fikrim var ama hiç fikr..